Profiili


indeksisijoittaminen
Olen v.1990 syntynyt pk-seudulla asuva opiskelija duunari, joka yrittää saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden kurinalaisen säästämisen ja suunnitelmallisen sijoittamisen spekuloinnin avulla.

Olen aina ollut säästeliäs ja miettinyt keinoja vaurastua. Lapsena säästin suurimman osan saamistani rahoista ja makuutin niitä käyttötilillä tietämättömyyden ja riskien pelon vuoksi. Vuonna 2007 aloin joutessani tutkimaan rahoilleni parempaa paikkaa ja olin hetkessä myyty törmätessäni sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Lähetinkin asiakashakemuksen Nordnettiin heti kun onnistuin saamaan vanhemmiltani tarvittavat allekirjoitukset ja suostumukset.

Silloisen alaikäisyyteni aiheuttamien ongelmien vuoksi salkkuni avaaminen kesti useamman viikon, jolloin seurasin sivusta virtuaalisalkkuni kehitystä kohti taivasta. Olin onnistunut tekemään loistavia virtuaalisijoituksia, joista esimerkiksi EQ raketoi Islantilaisten tekemän lunastustarjouksen vuoksi. Vihdoin salkkuni tunnukset saatuani ostin ensimmäiseksi Outokumpua ja jatkoin muilla Kauppalehden keskustelupalstalla hehkutetuilla osakkeilla. Seurasin myös suomalaisten sijoitusgurujen "loistavia" neuvoja, ettei Suomen ulkopuolelle tarvitse sijoittaa.

Innostuin niin, että kaikki säästöni olivatkin yhtäkkiä kiinni osakkeissa ja miten sitten kävikään? Samantien puhkesi hirmuinen finanssikriisi ja salkkuni laski jyrkästi seuraavat 2,5 vuotta. Sijoitusteni tuotto oli pahimmillaan maaliskuussa 2009 huimat 60% tappiolla! Uuden pääoman turvinhan sieltä ollaan ylöspäin tultu, mutta salkkuni indeksiluku palasi lähtöarvoonsa (100 pistettä) vasta vuoden 2015 alkupuoliskolla. Finanssikriisi oli opettavainen kokemus, jolloin sain oikeasti tuntea miltä tuntuu kun koko omaisuus sulaa käsiin ja media ennustaa laskun vain jatkuvan.

Finanssikriisin jälkeenkin sijoitin vielä suoraan suomalaisiin osakkeisiin, mutta pikkuhiljaan aloin siirtymään indeksisijoitusten suuntaan. Vuodesta 2012 vuoden 2015 loppuun salkkuni koostui ainoastaan indeksisijoituksista. Aloin kuitenkin epäillä pörssikurssien kestävyyttä pitkän nousuputken jälkeen. Eniten minua arveluttivat alhaiset- ja jopa negatiiviset korot, jotka ovat omiaan aiheuttamaan varallisuuskuplia. Aloin myymään sijoituksiani kesällä 2015 ja viimeiset ETF:t lähtivät salkustani tammikuussa 2016.

En jäänyt kuitenkaan makaamaan rahakasan päälle, vaan ostin salkkuni täyteen kulta-, hopea- kupari- ja uraanikaivosyhtiöitä, joiden osakekurssit olivat laskeneet raaka-aineiden hintojen laskun mukana vuodesta 2011 noin 80-90%. Vuoden 2017 marraskuussa vaihdoin n.15% Jr. Mining osakkeistani IOTA-kryptovaluuttaan. Marraskuussa 2018 vaihdoin kaikki jäljelle jääneet osakkeet uraaniosakkeisiin, siten että allokaatio muutui: 14% IOTA ja 86% uraanikaivokset. Nykyinen salkkuni on ehdottomasti tähän astisen sijoitushistoriani spekulatiivisin ja riskisin, mutta odotan näiltä sijoituksilta nettovarallisuuttani mullistavia tuottoja.

Sijoitussuunnitelmani on muuttunut matkan varrella useaan kertaan ja olen tehnyt paljon virheitä, sekä huonoja kauppoja. Kaupankäytiaktiivisuutenikin on ollut aivan liian suurta, jonka vuoksi olen menettänyt tuottoja ja joutunut maksamaan ylimääräisiä kaupankäyntikuluja ja veroja. Suuntani on kuitenkin ollut kokoajan oikea ja tavoitteeni on pysynyt samana. Yritän oppia sijoittamisesta kokoajan lisää ja ymmärtää heikkouteni. Tärkeintä on kuitenkin oikeaan suuntaan kulkeminen, ei se miten sinne päästään!

7 kommenttia:

 1. Hei! Mielenkiintoinen blogi. Voisitko olla minuun yhteydessä henri.neuvonen at sijoitusasunnot.com ?

  VastaaPoista
 2. Moi! Hyvä blogi sulla. Olet selvästi perehtynyt aiheeseen ja valinnut etf:t oman salkkusi rakenteelsi. Itseäni kiinnostaisi nyt (mahdollisen) pörssihuipun ollessa käsillä, että miten takaisin sijoittavien etf:n ostaminen tässä tilanteessa vertautuu perinteisten hyvin osinkoa maksavien yritysten ostamiseen mikäi kurssilasku alkaisi vaikka huomenna.
  Eli jos omistaa suoraan yrityksiä, niin niistähän saa osinkoa kurssilaskusta huolimatta jos firmalla menee hyvin, eli jotain tuottoa tulisi vaikka pörssit sukeltaa - ja arvokin palaa sitten joskus. Jos viitsit, niin avaa joskus blogissasi miten takaisinsijoittavien etf:n arvo hyötyy siitä takaisinsijoittamlsesta kun arvo näyttää romahtavan indeksin kanssa samaa rataa pörssien laskussa, ei ihan avaudu allekirjoittaneelle tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osingot uudelleen sijoittavat ETF:t sijoittavat saamansa osinkorahat vertailuindeksinsä mukaisessa suhteessa lähes välittömästi takaisin osakkeisiin. Mikäli osakekurssit laskevat, niin tottakai myös näiden ETF:ien arvo laskee tuolloin, mutta osinkotulojen avulla osakeomistusten kappalemäärää saadaan nostettua. Mikäli lasku jatkuisi vielä pitkään rajuna, niin tottakai tuolloin osinkotulot olisi järkevämpää pitää käteisenä ja sijoittaa osakkeisiin vasta kurssipohjilta (jos ajoitus onnistuisi).

   Osingot uudelleen sijoittavien ETF:ien hyöty on siinä, että sijoittajan ei tarvitse maksaa osingoista pääomatuloveroa (30% tai 32%), eikä mahdollisia kaupankäyntikustannuksia jos haluaisi sijoittaa saadut osingot takaisin osakkeisiin.

   Esimerkki:
   ETF:n arvo on 100€ ja se maksaa osinkoa 5%

   Osingot uudelleen sijoittavan ETF:n arvo on tuon jälkeen 105€ ja jos kurssi laskisi tuon jälkeen 10%, niin arvo olisi 94,5€.

   Normaali ETF:n arvo olisi osinkojen irtoamisen ja 10% kurssilaskun jälkeen 90€ ja sijoittajalla olisi käteistä 3,5€ (5€-30% veroja), jolloin sijoittajan salkun arvo olisi yhteensä 93,5€.

   Tuo on yksinkertaistettu esimerkki, mutta avaa ideaa. Osingot uudelleen sijoittavan ETF:nkin on usein myös maksettava osinkotuloista lähdeveroa, mutta huomattavasti vähemmän kuin suomalaisen piensijoittajan ja ETF:lläkin on kaupankäyntikustannuksia. Osingot uudelleensijoittavien ETF:ien hallinnointikustannukset ovat usein myös normaaleja ETF:iä hieman korkeampia. Pitkässä juoksussa osingot sijottavat ETF:t ovat verotussyistä kuitenkin ehdottomasti parempi ratkaisu suomalaiselle piensijoittajalle, mikäli hän ei tarvitse kassavirtaa osinkotulojen muodossa.

   Toivottavasti tämä selvensi asiaa?

   Poista
  2. Moi, selvensi kyllä. Nuo verotukselliset syyt sekä kaupankäyntikustannukset ovat nyt ajaneet itseni myös sijoittamaan näihin osingot uudelleen sijoittaviin ETF:n, mutta niiden toimintalogiikka arvon määrityksessä ei vain ole täysin auennut.

   Eli käytännössä siis ETF:n arvon lasku ei pitäisi olla aivan yhtä suurta kuin niiden yritysten kurssin lasku joita se seuraa -koska osingot sijoitetaan takaisin ja ne taas nostavat sitä arvoa.

   Jotenkin tuo ETF:n kaupankäyntihinnan määräytyminen on hieman hämärän peitossa vaikka konsepti sinällään on simppeli. ETF rahasto omistaa osakkeita siinä suhteessa kuin se ilmoittaa, mutta kuitenkin sillä käydään erikseen kauppaa pörssissä. Onko pörssissä käytävästä kaupankäynnistä huolimatta kuitenkin niin että hinta määräytyy suoraan omistettujen osakkeiden hinnoista (eikä perustu suoraan kysyntään ja tarjontaan), eli vaikka kaikki ETF:ää omistavat vetäisivät totaaliseen paniikkiin ja lähtisivät samaan aikaan myymään kyseistä ETF:ää, niin sen arvo ei laskisi tästä aivan pohjamutiin, vaan kaikki saisivat ns. todellisen arvon mukaisen hinnan (niiden osakkeiden mihin se on sidottu mukaan)? Tässäkin varmaan vaikuttaa se miten niitä ostajia sille ETF:lle taas sitten löytyy, vai käykö niin että taustalla myydään osakkeita samassa suhteessa ja kaikki saavat niistä saatavan hinnan.

   Hmm, tässä mennään ehkä vähän off topicciin sun profiilisivulla :)

   Poista
 3. Totuudennimissä en voi itsekkään väittää ymmärtäväni ETF:ien kaikkia hienouksia, joten en ala tähän niiden toimintaa yksityiskohtaisemmin selventämään, ettei tule annettua virheellistä tietoa, mutta esimerkiksi iSharesin sivuilla on kerrottuna tiivistetysti heidän tarjoamiensa ETF:ien toimintaajatus. http://www.ishares.com/fi/yksityissijoittajille/fi/koulutus/tuotevalikoimamme/perustamis-lunastusmekanismi

  "iShares-rahastot eivät ole yritysten, kuten Shellin tai Unileverin osakkeita, vaan osuuksia sijoitussalkun omistamasta rahastosta, joka seuraa tarkasti valitun markkinaindeksin kehitystä."

  "ETF-osuuksia perustetaan prosessissa, jota kutsutaan perustamiseksi ja lunastamiseksi. Tämä tapahtuu ensimarkkinoilla. Prosessi antaa valtuutetuille osapuolille, kuten institutionaalisille kaupankäyntiyksiköille ja muille hyväksytyille markkinatakaajille, mahdollisuuden vaihtaa arvopaperi- tai käteiskoreja ETF-osuuksiin (ja takaisin)."

  "Mahdollisuus perustaa ja lunastaa osuuksia pitää ETF:n hinnan linjassa sen kohde-etuuksien nettovarallisuusarvon kanssa ja varmistaa, että ETF:n likviditeetti perustuu rahaston sisältämiin kohde-etuuksiin."

  "iShares-rahaston suuri tai vähäinen kysyntä ei todennäköisesti vaikuta sen markkinahintaan. Jos iShares-rahastojen kysyntä nousee, silloin luodaan uusia osuuksia. Jos kysyntää laskee, osuuksia vähennetään. Näin varmistetaan, että rahasto edustaa ainoastaan omistamiensa osakkeiden hintoja."

  Kannattaa myös huomioida, että ETF-rahastoja on rakenteeltaan erilaisia. Perinteiset ETF:t ovat ns. fyysisiä, jolloin rahasto omistaa oikeasti kohde-etuuksina olevia osakkeita. Toinen pääryhmä on ns. synteettiset (swap) ETF:t, jolloin kyseessä on eräänlainen johdannais-sopimus, missä sijoittaja on oikeutettu kohde-etuuden mukaiseen tuottoon. Rahasto voi tällöin omistaa kaikkea maan ja taivaan väliltä ns. substituuttikorissa ja vaihtaa tuon korin tuotto vertailuindeksin tuottoon vastapuolena olevan tahon kanssa. Synteettisissä ETF:ssä tulee täten ylimääräisenä vastapuoliriski. Hyötynä on taas tarkempi vertailuindeksi seuraavuus (trackin error) ja alhaisemmat kustannukset.

  VastaaPoista
 4. Ootko miettinyt jenkkiosakkeiden ostoa Xetran kautta? Siinähän säästäisi valuutanvaihtokulut 4 usd. Jos sijoittaisi suoraan hyvää osinkoa maksaviin firmoihin kuten at&t.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole miettinyt tai asiaan perehtynyt. Enkä edes tiedä miten moni USA:n osake on sinne listattuna. Voisi kuvitella että lähinnä vain noita jättiyhtiöitä. Yleisellä tasolla pidän mielekkäämpänä ostaa osakkeita yhtiöiden kotipörssistä, jolloin mm. spreadit on yleensä pienempiä. Nykyisessä markkinatilanteessa en rahojani tule kuitenkaan S&P500 indeksin ylihinnoteltuihin osakkeisiin laittamaan, enkä varsinkaan ole jahtaamassa korkeaa osinkotuottoa. Nordnetillä valuutanvaihtokulu on 0,075%, eli esimerkiksi 2000€ valuutanvaihto ei maksa kuin 1,5€.

   Poista