lauantai 1. heinäkuuta 2023

Puolivuotiskatsaus 2023

Sijoitukset

Vuosi 2023 on sujunut sijoitusrintamalla erinomaisesti kaikista uhkakuvista huolimatta. Ja niinhän se usein menee, että mitä huonommalta tulevaisuus näyttää ja mitä enemmän riskejä on hinnoiteltu osakemarkkinoille, niin sitä paremmin ne tuottavat. Ja vastaavasti kun kaikki näyttää erinomaiselta ja osakermarkkinat ovat sen vuoksi täyteen hinnoiteltu, on tuotto usein kehno.


Tänä vuonna jokainen kuukausi salkussani on ollut positiivinen ja oman-pääoman year-to-date TWR-tuotoksi on muodostunut yhteensä: +27,86%.


Salkkuni velkavipu on nyt 49,4%, joten koko sijoitetun pääoman tuotto on karkeasti puolet edellämainitusta tuotosta, eli noin +13,93%. (Laskemistani tuotoista on vähennetty kaikki kulut, maksetut korot ja verot.)


Salkun arvo on 828 842 euroa, josta velkaa on 409 465 euroa. Salkun oma-pääoma on siis 419 377 euroa. 

Salkkuni allokaatio 30.6.2023

Säästöön ansiotuloista on jäänyt 13 397 euroa, joista 13 084 euroa on ohjautunut sijoitussalkkuun ja 313 euroa asuntolainan lyhentämiseen. Säästöprosentti on yhteensä 66%. Asuntolainan lyhentämisen aloitin korontarkistuspäivän jälkeen ja maksusuorituksia on takana nyt kahdelta kuukaudelta. Aiemmin en ole matalien korkojen takia lyhentänyt asuntolainaa juuri ollenkaan edellisten 7-vuoden aikana.

Kokonaisvarallisuus

Kokonaisvarallisuuteni ylitti ensimmäistä kertaa maagisen miljoonan euron rajapyykin. Sijoitusteni, asuntoni ja autoni yhteenlaskettu arvo on laskelmieni mukaan 1 002 812 euroa. Velkaa minulla on 531 293 euroa, joten nettovarallisuuteni on 471 520 euroa. Miljoonan euron ylittäminen ei toki ole mitenkään juhlistettava asia, koska se on keinotekoisesti luotu velalla.

Lopuksi

Huhtikuussa kirjoitin blogitekstin, että lopetan uusien sijoitusten tekemisen ja keskityn täysin velkojen lyhentämiseen. Myönnän että minulla on ajoittain ollut kiusauksia tehdä lisäostoja, mutta toistaiseksi kuri on kuitenkin pitänyt ja viimeinen tekemäni sijoitus on huhtikuun 12.pv Nasdaq-100 etf (EQQQ). 

Käyttämäni konservatiisisen 2,8% safe-withdrawal raten mukaan voisin nostaa salkustani nyt noin 980€/kk ja 4%-säännöllä 1 400€/kk laskettuna salkun omasta-pääomasta (tämä ei toki käytännössä mahdollista suuren velkavivun tuoman riskin takia). Asuntolainankoron nousun ja muun inflaation, sekä hövelimmän rahanköyttöni myötä kuukausittaiset menoni ovat kohonneet normaalina kuukautena noin 1 700 -ja 1 800 euron välimaastoon. Taloudellisen riippumattomuuden minimitaso on kuitenkin alkanut jo näkyä horisontissa muutamien vuosien päässä, mikäli osakemarkkinoiden tuotto tulee olemaan suotuisa ja kulutukseni ei nouse liikaa.

Tästä on hyvä jatkaa antamalla portfolion tehdä työnsä omassa rauhassaan ja itse puuttua asiaan vain velkaa pienentämällä ja korkoja maksamalla.

1 kommentti:

  1. Ensimmäinen kommenttini, olen seurannut blogiasi jo vuosia. Mielestäni blogisi on yksi Suomen sijoitusskenen helmistä, kiitos siitä. Kuten olet itsekin todennut, ajat usein ylilyönnistä toiseen. Pystyt kuitenkin reflektoimaan tilanteita jälkikäteen, ja vaikutelma on, että teet sen poikkeuksellisen raa'asti ja rehellisesti. Se on äärimmäisen viihdyttävää, ja samalla myös opettavaista meille lukijoille. Toivotan menestystä. Pidä pää kylmänä vivutuksien kanssa. Toivottavasti jatkat vähintään puolivuosittaisia pohdintoja. Väitän, että kiinnostuneita lukijoita on paljon enemmän, mitä kommenttimäärien perusteella voisi ajatella!

    VastaaPoista