tiistai 4. tammikuuta 2022

Tilinpäätös 2021

14 vuotta ja 7 kuukautta osakesijoittamista takana ja jälleen markkinat ovat minut yllättäneet. Tällä kertaa erittäin vahvalla yleisindeksien nousulla. Tämä siintä huolimatta, että nousumarkkina on jo erittäin vanha ja arvostuskertoimet monella mittarilla korkealla. Samalla kun maailma on poikkeustilassa pandemian seurauksena, raaka-aineista ja komponenteista on huutava pula, globaaleissa logistiikkaketjuissa on massiivisia ongelmia, osaavasta työvoimasta pula, inflaation ja korkojen nousu pelottavat, keskuspankit suunnittelevat elvytyksen vähentämistä, julkisten talouksien ja yksityishenkilöiden velkatasot ovat korkealla, Kiinasta on kantautunut ongelmia kiinteistösektorilta ja valtion regulaation suunnalta, kehittyneiden talouksien työikäinen väestö supistuu jne. jne.


Ongelmia ja pelonaiheita siis piisaa, mutta osakemarkkinat eivät tunnu näistä laisinkaan piittaavan. Toki laajojen yleisindeksien sisällä on nähty useita romahduksia. Ja koska talouskasvu on ollut vahvaa, rahaa on erittäin paljon liikkeellä ja tuolle rahalle on vaikea löytää nollakorkoympäristössä osakkeita parempia vaihtoehtoja, on sen looginen seuraus ollut osakemarkkinoiden voimakas nousu ja korkeat arvostuskertoimet.


Tässä olisi oman talouteni tilinpäätös menneeltä vuodelta...


Tulot, menot ja säästöt

Tuloni olivat erittäin hyvällä tasolla tehtyjen ylitöiden -ja joulukussa yllätäen tulleen kertaluonteisen windfall -tulon seurauksena. Lähes kaikki säästöt ohjautuivat kuitenkin edellisenä vuonna ostetun auton maksuihin ja muutenkin kulukuuri oli huono. Toki joulukuussa tullut yllätystulo ohjautui täysmääräisesti osakesalkkuun ja se muodostikin peräti 73% koko vuoden säätösummasta. Vuoden säästöprosentti jäi vain 28,54-prosenttiin, mikä on selvästi historiani huonoin, keskiarvon ollessa 51%.

Tulevana vuonna en aio edelleekään liikaa pihistellä rahankäyttöäni. Mutta koska nyt olen maksanut kaikki kulutusvelkani pois, eikä tiedossa ole isoja hankintoja, niin uskon että saan ohjattua sijoitussalkkuuni mukavasti uutta omaa-pääomaa.

Nettotulot: + 45 023 €
Menot:        - 32 172 €
Säästöön:    + 12 851 €

Tulojen ja menojen historia
Tulot, menot, säästöt historia kaavio

Vuoden 2021 menojen jakauma


Sijoittaminen

Vuosi 2021 oli sijoittajahistoriani paras niin tuottoprosenttien, kuin myös euromääräisten tuottojen osalta. Tämä siintä huolimatta, että tein kesällä taas kerran paniikkimyyntejä kryptovaluutoilla, innostuin laskevista Kiinalaisista teknologiaosakkeista ja kävin loppuvuodesta spekulatiivista lyhyenaikavälin kauppaa velkavipua hyödyntäen suorilla suomalaisilla pienyhtiöiden osakkeilla.

Vuoteen lähtiessä kryptovaluutat muodostivat puolet osakesalkustani (toinen puoli osakeindekseissä) ja niiden hurja tuotto kesään mennessä on salkkuni vahvan performoinnin taustalla. Keväällä salkkuni teki kaikkienaikojen ennätyksen ja kohosi noin 630 000 euroon. Koronakuopassa vuotta aiemmin salkkuni romahti noin 60 000 euroon, joten se siis jopa kymmenkertaistui 12 kuukauden aikana. Tämän jälkeen koettu kryptojen romahdus kuitenkin säikäytti minut ja myin kaikki kryptoni pois noin -40%-laskun jälkeen. Laskusta huolimatta myynnit olivat kuitenkin selkeästi voitollisia. Tässä kohden salkkuni arvo oli alle 350 000 euroa.

Myynneistä saadut rahat ohjasin globaaleihin osinkoa maksaviin etf:iin. Myös nämä tuottivat yli 20% vielä loppuvuoden aikana. Nyt tarkasteltuna minua kuitenkin kaduttaa se, että sijoitin osingot ulos jakaviin etf:iin, enkä verotehokkaampiin kasvuosuuksiin.

Vuoden twr-tuotoksi muodostui lopulta +175,54% ja euromääräinen tuotto oli +261 607 euroa. Salkun netto-arvoksi jäi lopulta 422 000 euroa.

Salkun TWR-tuotto historia

Salkun historiallinen arvonkehitys ja tavoite

Salkun allokaatio vuoden lopussa


Yhteenveto 2021

Oma talous
Netto-tulot: + 45 023 €
Menot:        - 32 172 €
Ylijäämä:    + 12 851 €

Säästöt sijoituksiin:        +12 851 €
Asuntolainan lyhennys:  +/-      0 €

Säästöprosentti sijoituksiin  +28,54%
Säästöprosentti yhteensä     +28,54 %

Sijoitukset
Oman-pääoman lisäys: +   12 851 €
Arvonnousu:                 + 261 607 €
Muutos yhteensä:         + 274 066 €

Salkun omanpääoman twr-tuotto: + 175,54 %

Salkun brutto-arvo: + 427 368 €
Sijoituslainat:           -     5 100 €
Salkun netto-arvo:   + 422 267 €

Kokonaisvarallisuus jaoteltuna
Käyttörahat     +     2 000 €
Sijoitukset       + 427 368 €
Sijoituslainat   -      5 100 €
Asunto             + 151 000 €
Asuntolaina      - 122 140 €
Auto                 +   15 000 €
Muu omaisuus +        256 €

Varat:                    + 595 624 €
Velat:                    - 127 241 €
Nettovarallisuus:  + 468 383 €

Kokonaisvarallisuuden muutos
Bruttovarallisuuden muutos:  + 204 051 €
Velan muutos:                            - 81 016 €
Nettovarallisuuden muutos:     + 285 066 €

Taloudellinen riippumattomuus
Lasken taloudellisen riippumattomuuden salkustani "4% safe withdrawal rate"-nyrkkisäännön avulla siten, että vähennän 4-prosentista vielä 32% veroina pois. Eli lasken salkun nettoarvosta 2,8-prosenttia, joka siis olisi salkkuni antama tulo elettäessä sen varassa. 

Tämä laskennallinen tulo on salkustani 985,29 €/kk. Saan karsittua menoni minimissään noin  1 500 euroon kuukaudessa, joten taloudellisen riippumattomuuden minimitasosta on saavutettuna lähes kaksi kolmannesta.

Loppumietteet

Vuosi oli siis jälleenkerran vaihderikas ja tunteet heittelehtivät euforiasta - kaiken menettämisen pelkoon. Nyt salkku on kuitenkin siivottu riskisimmistä spekulaatioista ja se on täysin sijoitettuna osakeindeksituotteisiin, sekä velkavipu on myöskin hyvin matala. Kaiken veivaamisen jälkeen salkun arvo on myös ihan tyydyttävän kokoinen ja reilusti edellä vuosikymmen sitten asettamaani tavoiteaikatalua kohti miljoonaa euroa. Niinpä voin nyt suhteellisen levollisin mielin jatkaa eteenpäin, tulevatpa markkinat menemään seuraavaksi sitten ylös- tai alaspäin. 

Voitollisista myynneistä johtuvien piilevien verovelkojen seurauksena joudun kuitenkin nostamaan lisää sijoitusvelkaa vuonna 2022, saadakseni maksettua nuo velvoitteet pois. Tästä johtuen en todennäköisesti tule tekemään paljoa uusia sijoituksia, ellei markkinoilla avaudu hyviä ostopaikkoja. Pääfokus tulee siis olemaan sijoitusvelkojeni pois maksaminen.

Strategiani on tästä eteenpäin yrittää pysyä täysin indeksisijoittajana ja olla hölmöilemättä. Välttää myyntejä ja veroja, sekä koettaa olla olematta "markkinoita fiksumpi". Pyrin rakentamaan salkkuni osingot uudelleen sijoittavista osakeindeksituotteista, jotka seuraavat järkeviä yleisindeksejä. Haluan osakepainoni olevan läpi pörssikiertojen vähintään 100% ja markkinatilanteen ollessa houkutteleva hyödyntää velkavipua. Nyt en kuitenkaan näe tilannetta houkuttelevaksi. Älkää kuitenkaan ihmetelkö, jos sorrun taas jossain vaiheessa spekuloimaan... Olen vain houkutuksille altis ihminen!

Haluan myös yrittää ottaa jatkossa markkinoihin aiempaa enemmän etäisyyttä, jotta välttyisin tunteiden aiheuttamilta hätiköintiratkaisuilta ja seireenien lauluilta, sekä turhalta hermoilulta. Salkun koon ollessa yli 400 000 euroa, on osakeindeksien maltillinen pitkäaikainen tuotto euroissa mitattuna kuitenkin sangen suuri ja riittävä, jotta minun ei ole pakko ottaa isoja spekulatiivisia riskejä päästäkseni tavoitteisiini ja vaarantaa kaikkea tähän mennessä saavutettua.


Menestyksekästä uutta vuotta 2022 
ja 
jospa se kunnon laskumarkkinakin sieltä vielä joskus taas tulisi!?!

4 kommenttia:

 1. Hienoa nähdä onnellinen lopputulos krypto/uraani-tarinallesi, näin tuntemattomana sivustaseuraajana kylmäsi itseänikin. Pidä seireenit loitolla ja luppoajalla lue sijoittamisen psykologiasta joku perusteos, sillä uskoisin sinun pääsevän lopputulokseen yllättävänkin nopeasti tuollaisilla säästöasteilla ja markkinan keskimääräisellä tuotolla.

  Isoimpana riskinä näen, että tuhoat keskituoton panikoitumalla seuraavan markkinaromahduksen aikana, syy romahdukselle tulee olemaan sellainen, että ennen ei ole vastaavaa koettu tai ainakin se siinä vaiheessa tuntuu siltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Kyllähän noita sijoittamisen psykologiaa käsitteleviä juttuja on luettu ja kuunneltu. Mitä hermoiluun ja paniikkimyynteihin tulee, niin se tapahtuu yleensä silloin kun varat on spekulatiivisissa kohteissa joihin en täysin luota. Indeksisijoitusten romahtaessa uskoisin olevani innoissani ostotilaisuudesta, mikäli en juuri romahdushetkellä olisi velkavivulla liikenteessä. Koronakuopassa toki tuli myytyä indeksisijoituksetkin, koska ne eivät olleet paljoa voitolla ja uskoin edessä olevan pitkäkestoisempi karhumarkkina.

   Poista
 2. Huhu, onneksi seikkailuillasi oli onnellinen loppu! Nyt laitat itsellesi estot kaikeille tileille ja laitat vaan kuukausisäästösopimuksen pystyyn, niin olet taloudellisesti riippumaton ennen kuin edes huomaat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No estoja en kyllä ala laittamaan, mutta sijoituksia ja markkinoita tulisi yrittää miettiä -ja seurata vähemmän. Jonkinasteinen taloudellinen riippumattomuus on toki mahdollista saavuttaa lyhyessäkkin ajassa jos tälläinen hurlumhei jatkuisi, mutta itse kyllä toivon enempi pörssilaskua.

   Poista