perjantai 2. heinäkuuta 2021

Puolivuotiskatsaus 2021


Takana on todella vauhdikas alkuvuosi, enkä edes muista kaikkea mitä on tapahtunut. 

Vuoteen lähdettiin spekulatiivisellla -ja riskialttiilla salkulla. Sen kokonaisarvo oli 218 000 euroa, josta vierasta pääomaa 70 000 euroa. Salkun oma-pääoma oli siis ainoastaan 148 000 euroa. Salkku koostui lähes 50-prosenttisesti kryptovaluutoista ja toinen puoli oli osakeindeksisijoituksia.

Spekulointi houkuttaa ja koukuttaa

Vuosi 2020 loppui tuottojen osalta hienosti, kun marraskuussa salkku tuotti +33% ja joulukuussa +11%. Sama meno jatkui myös tänä vuonna lähinnä kryptojen raketoinnin ansiosta, vaikka osakkeidenkin nousu oli erittäin vahvaa.


Salkkun twr-tuotot alkuvuodelta 2021:

+46,9% (Tammikuu)

+38,49% (Helmikuu)

+33,23% (Maaliskuu)

+33,57% (Huhtikuu)

+18,5% (Toukokuun alkupuolisko) 

Tässä vaiheessa salkkuni arvo oli noussut kirkkaasti kaikkien aikojen huippuunsa, ollen noin 640 000 euroa ja ajatus miljoonan euron saavuttamisesta hetkenä minä hyvänsä valtasi mielen. Ilo kuitenkin loppui ja kryptojen arvot lähtivät reippaaseen laskuun. Aluksi en asiasta ollut huolestunut, sillä historiallisesti kryptojen nousumarkkinassa oltiin koettu useita useamman kymmenen prosentin laskuja. Tälläinen volatiliteetti oli siis odotettavissa. Lasku kuitenkin jatkui jyrkkänä, eikä se enää vaikuttanut normaalilta korjausliikkeeltä. Kun romahdus oli ollut noin -50% tuntumassa, päädyin paniikinomaisessa mielentilassa myymään kaikki kryptoassettini muutamassa eri erässä. Päädyin ratkaisuun, koska en halunnut toistaa vuoden 2017 kurssihuippujen jälkeistä virhettä olla myymättä voitolla, kun karhumarkkina oli alkanut. Toistaiseksi myynti on ollut onnistunut, sillä kryptojen arvot ovat myyntihinnoistani laskeneet edelleen reippaasti ja onnistuin myymään kaikki voitolla.

-45,26% (Toukokuun toinen puolisko)

+4,49% (Kesäkuu)

Lyhyt lähihistoriani spekuloijana

Kaikki lähti liikkeelle vuoden 2015 lopussa, kun pidin osakemarkkinoita liian kalliina ja tuotto-odotusta huonona. Tuolloin salkkuni koostui täysin osakeindeksisijoituksista. Nyt jälkiviisaana voi vain todeta kuinka väärässä tuolloin olinkaan. Aloin etsiä parempia sijoituskohteita ensin "halvoista" maakohtaisista etf:istä, kuten Nigeria, Kreikka ja Venäjä. Sitten siirryin entistä spekulatiivisempaan suuntaan laittamalla rahani kulta-, hopea- ja kuparikaivososakkeisiin. Sittemmin mukaan tulivat kryptot vuonna 2017 ja tämän jälkeen olin noin 90-prosenttisesti kiinni uraanikaivoksissa. Koronaromahduksen molemmin puolin aloin taas ostamaan kryptoja. Jälkikäteen tarkasteltuna kaikista näistä spekulatiivisista kohteista olisi ollut otettavissa erinomaisia tuottoja, joilla olisi osakeindeksit voitettu mennen tullen. Vaikka ostot olivatkin suurimmaltaosin sangen hyviin aikoihin tehtyjä, niin huonosti ajoitettujen myyntien takia erinomaiset realisoimattomat -tai lähitulevaisuudessa odottavat tuotot ovat kääntyneet yleensä tappioiksi.

Kryptoista luovuttu - Mitä seuraavaksi?


Kuten olen usein kirjoittanut, niin suunnitelmani on ollut yrittää tehdä spekuloimalla "home-run" ja palata tämän jälkeen indeksisijoittamisen pariin miljoonan euron käteiskassan kanssa voittajana. -Lähellä oltiin, mutta käytännössä kuitenkin niin kaukana.

Kun toukokuussa myin kryptot, niin maksoin ensin kaikki sijoituslainani pois (paitsi reilun 3 000 euron opintolainaa). Ja alkuperäisen suunnitelmani mukaan laitoin kaikki jäljelle jäävät rahat osakeindeksisijoituksiin. Keväällä olin sijoittanut myös Kiinalaisiin osakkeisiin Alibaba, Bidu ja JD.com. Päätin kesäkuun lopussa kuitenkin luopua myös noista, vaikka näkemykseni mukaan ne olisivat olleetkin hyviä sijoituksia. Tämä siksi, että ne eivät häiritsisi itseäni ja jotta olisin oikeasti täysin indeksisijoittaja ilman näkemyksen ottamista ja jotta salkkuni olisi sijoitussuunnitelmani kaltainen. 

Kryptojen ja muiden sijoitusten myynneistä syntynyt verovelka ei vielä näy luvuissa, koska se menee maksuun vasta ensivuonna. Harkitsin tuon summan siirtämistä talletustilille, mutta päädyin kuitenkin sijoittamaan nekin rahat nykyisistä arvostustasoista välittämättä. Joten käytännössä olen edelleen merkittävällä velkavivulla liikenteessä. Verovelan määrä on noin 15% nykyisen salkkuni arvosta. Tarkoituksena on maksaa velka ensisijaisesti ottamalla Nordnetista superluottoa, joka onnistuisi nykytilanteessa täysin 0,99% korkotasolla. Lisäksi säästämällä rahaa palkkatuloista ja mikäli pakko, niin myymällä sijoituksia.

Kesäkuun lopun tilanne

Year-to-date TWR-tuotto yhteensä: +144,38%

Salkun arvo 368 980 euroa
Sijoitusvelkaa 3 403 euroa
Salkun netto-arvo: 365 577 euroa

Nykyinen allokaatio
Osakeindeksiosuusrahastot 101%


Salkkuni nykyinen allokaatio

Sijoittamisen aloitin toukokuussa 2007. Tuon jälkeen olen sijoituksiin siirtänyt yhteensä 155 300 euroa omaa-pääomaa.  Laskin nyt ensimmäistä kertaa salkkuni CAGR-luvun (compound annual growth rate), joka on 5,58% kulujen ja maksettujen verojen jälkeen. Esimerkiksi Vanguardin Total World Stock etf on heidän omien nettisivujensa mukaan tuottanut 24.6.2008 alkaen 8,1% ja verot huomioiden 6,55%. Oma tuottoni tuosta päivästä alkaen on 8,79%. Joten kaikesta hölmöilyistäni huolimatta olen kuitenkin saanut ihan kilpailukykyistä tuottoa ja jopa lyönyt indeksin pienellä marginaalilla.

Otettuihin riskeihin nähden tuotto on kuitenkin aivan surkea. Ja kuten sanottu ei näissä luvuissa näy vielä nykyistä verovelkaa, joka tulee huonontamaan lukuja. Kuriositeettina mainittakoon vielä, että salkun arvo oli koronakuopassa noin 70 000 euroa, joten toipuminen on ollut hurjaa. En ota kunniaa saamistani tuotoista itselleni, vaan myönnän että nykyinen tulos on suurimmalta osin tuurin ansiota ja että minulle olisi voinut käydä todella huonosti.

Salkun arvon kehitys. 
(Huom: Arvot on tallennettu aina kuukauden lopussa, joten arvonvaihtelut ovat todellisuudessa olleet suurempia ja esimerkiksi viimisin nousupyrähdys kävi noin 640 000 eurossa.)


Vaikka paniikkimyin sijoitukseni koronakuopassa ja salkkuni romahti tämän vuoden toukokuun lopussa -45% jolloin paniikkimyin kryptot, niin salkkuni arvo on tuottanut kaikesta huolimatta maaliskuun 2020 lopusta yli 350%


Tärkein sijoitussääntö mitä yritän jatkossa noudattaa:
ÄLÄ MYY INDEKSISIJOITUKSIA

Ps. Jatkossa yritän toimia sijoitusfilosofiani mukaisella tyylillä ja noudattaa sijoitussuunnitelmaani. Yritän antaa osakemarkkinoiden tehdä työnsä itsenäisesti ja rauhassa, sekä tyytyä tästä saamiini tuottoihin. Haluan välttää turhaa stressiä ja keskittyä vain sellaisiin asioihin, joihin voin oikeasti vaikuttaa. Haluan myös oppia elämään enemmän hetkessä, murehtimatta tulevaisuutta ja nauttimaan elämästä raha-asioiden ulkopuolella. 

Mikä on tapahtunut - on tapahtunut, eikä sitä voi enää muuttaa. 
Huomisesta emme tiedä. 
On siis vain tämä hetki - tässä ja nyt.


3 kommenttia:

 1. Miten näet krytomarkkinän tällä hetkellä, siirrytäänkö taas Bitcoin markkinaan vai vieläkö pitäisi koittaa katsella altcoineja raketointien toivossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole myyntien jälkeen kryptomarkkinoita seurannut. Jos pitäisi arvata, niin uskoisin kurssien jatkavan laskuaan koska momenttum on hävinnyt.

   Poista
 2. Toivottavasti kerkeisit kertomaan vuoden lopussa miten kulunut vuosi on sinulla edennyt ja oletko pysynyt nykyisessä suunnitelmassa. :)

  VastaaPoista