sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Tilinpäätös 2020

Eriskummallinen vuosi takana! Vaikka kokemusta sijoittamisesta on itselleni kertynyt jo yli 13-vuotta ja olen kokenut sekä finanssikriisin, -että euroalueen velkariisin täydellä osakepainolla, niin nyt ei hermot pitäneet kuten aiemmissa myllerryksissä. Tällä kertaa jouduin rehellisesti sanoen paniikkiin ja tein kalliita virheitä. Dumppasin kaikki omistamani osakesijoitukset myyntiin hinnasta välittämättä.


Tulot, menot ja säästöt

Tällä saralla vuosi meni melko hyvin. Tienasin ihan mukavasti, johon auttoi normaalia vuotta suuremmat ylityömäärät. Mitään ennätystä en kuitenkaan tulojen suhteen tehnyt, vaan parhaiten tienasin vuosina 2015 ja 2016, kun tein kahta työtä. Tuolloin jouduin kuitenkin olemaan jatkuvasti töissä, eikä vapaa-aikaa ollut. Nyt lähes yhtäsuuret tulot ovat tulleet pahemmin rehkimättä ja tuntikohtainen ansio on ollut huomattavasti suurempi.

Tänävuonna en hirveästi rahankäytön suhteen pihtaillut, vaan otin rennosti. Tein pientä remonttia, ostin pari uutta kannettavaa tietokonetta (toinen lahjaksi), uuden kännykän, yövyin hotelleissa ja mikä merkittävintä päätin nostaa elintasoani ostamalla käytetyn saksalaisen laatuauton. Tuosta auton hinnasta, on näihin laskelmiin merkitty vain vajaa 1/4-osa, eli 5 000 €. Pyrin maksamaan loput auton hinnasta pois 2021. Vaikka kustannukset nousivat merkittävästi, niin kyllä elämänlaatu nousi myös. Nyt voi liikkua vapaasti, eikä tarvitse enää olla julkisenliikenteen orja. Olen erittäin tyytyväinen tähän päätökseen. 

Säästöön jäi 15 500 euroa, jotka luonnollisesti ohjautuivat sijoituksiin. Säästöprosenttiksi muodostui 43,32%, joka jäi alle tavoitteen (50%).

Netto-tulot ansiotöistä:    +35 800 €
Menot:                             -20 300 €
Säästöön:                        +15 500 €

Tulot, menot, säästöön historia

Menojen jakauma

Sijoittaminen

Vuoteen lähdettiin hyvissä ja melko neutraaleissa tunnelmissa. Tilanne kuitenkin muuttui äkkiä ja tilannekuva sumeni täysin. Kukaan ei tuntunut tietävän mitä tulee tapahtumaan. Ympäri maailmaa julistettiin poikkeustiloja, Uudenmaan rajat suljettiin ja televisiossa oli jatkuvalla syötöllä ylimääräisiä uutisilähetyksiä- ja tiedotustilaisuuksia. Näissä kerrottiin pandemian leviävän hallitsemattomasti ja kuollonuhreja tulevan valtavat kasat. Sairaaloiden kapasiteetti ei riittänyt ja suurkaupunkien satamiin ohjattiin armeijan sairaalalaivoja. Ruumiita varten alettiin sairaaloiden pihoille tuomaan kylmäkontteja. Yrityksiä käskettiin lopettamaan liiketoimintansa ja työntekijöille jaeltiin potkuja, sekä lomautuksia. Tämä oli jotain mitä en ole ennen kokenut ja täysin erilainen tilanne, kuin esimerkiksi finanssikriisi. 

Kirjoitin blogiini 14.maaliskuuta seuraavasti:
"Uskon siihen että nyt koettu yleisten pörssi-indeksien nopea lasku on vasta alkusoittoa. En kertakaikkiaan kykene uskomaan siihen, että tämä olisi vain dippi ja ostomahdollisuus osakemarkkinoilla. Nyt on mielestäni niinsanotusti tosi kyseessä. Tällä tilanteella on käytännössä suoria vaikutuksia jokaikiseen yritykseen, epäsuorista vaikutuksita puhumattakaan. Vaikka todennäköisesti tämä iskee pahiten pieniin yrityksiin erityisesti palvelualoilla ja aiheuttaa konkurssiaallon, niin vaikutukset ovat todella merkittäviä myös suuryritysten osalta ja uskon että konkursseja tullaan näkemään myös siellä."

Myin siis kaikki osakeomistukseni laitaan. Niin uraaniosakkeet, kuin indeksisijoituksetkin. Aloitin myynnit varovasti 10.2 ja 9.3 myin lähes kaikki uraaniosakkeet, sekä 17.3 lähti salkusta viimeisetkin indeksisijoitukset. Tekemäni tappiot erityisesti uraaniosakkeiden kohdalla olivat suuria (yli -50% -luokkaa). Tämän jälkeen koin suuren helpotuksen tunteen ja olin tyytyväinen. Kurssit laskivat edelleen ja koin tehneeni oikein. Vertailukohtana mietin sijoitusurani alkua finassikriisissä jossa salkkuni laski lähes kahden vuoden ajan. Nyt kurssilaskua ei ollut kestänyt, kuin vasta hieman yli kuukausi. Ja tilanne oli erilainen, koska taloudellinen toimeliaisuus pakotettiin valtioiden toimesta lopettamaan kuin seinään, eivätkä kuluttajat liikkuneet ja käyttäneet palveluita. Myös yritykset panivat nopeasti rahahanat kiinni ja siirtyivät suojamoodiin. Ajatteluuni vaikutti myös se, että nousumarkkinaa oli kestänyt jo niin kauanaikaa ja arvostustasot olivat kriisiin lähdettäessä "haastavat".

Salkkuni arvo oli  oli maaliskuun lopussa ainoastaan 72 200 €, kun se vuoteen lähdettäessä oli 109 700 €. Sinällään ei vielä paha pudotus, mutta koska taustalla oli se että oman salkkuni ath koettiin jouluna 2017. Tuolloin sijoitusvarallisuuteni arvo oli parhaimmillaan jossain 350-400K€ euron tietämillä ja tämän jälkeen olin säästänyt salkkuuni  malliskuun 2020 loppuun mennessä 72 364 euroa uutta pääomaa. Periaatteessa salkkuni aiempien sijoitusten arvo siis romahti täydet -100% ja jäljellä oli enää uudet säästöt, jos asiaa haluaa näin ajatella. Selkärankani katkesi, usko meni ja myin paniikissa että edes jotain jäisi jäljelle. Onneksi jätin kuitenkin edes kryptovaluutat salkkuun.

Tästä "firesalesta" kului reilu viikko ja markkinoilla tehtiin pohjakosketus. Kurssit ampaisivat huimaan nousuun ja pörsseissä koettiin useita 10% päivänousuja. Itse katsoin sivusta ja olin varma, että tämä nousu ei ollut kestävällä pohjalla. Kunnes kuukautta myöhemmin aloin uskoa, että olin väärässä ja toiminut typerästi. 23.4 ostin lähes kerralla koko salkun täyteen osakeindeksisijoituksia, kun ne olivat nousseet pohjilta jo yli 20%.

No hulluttelu ei tähän päättynyt, vaan aloin perinteiseen tapaan säätämään osakesalkkua ja myin juuri ostettuja etf-rahastoja ja ostin "parempia" tilalle. Aloin käyttämään myös luottoa ja ostamaan sijoitussuunnitelmani vastaisesti suoria osakesijoituksia, kuten Gazpromia ja Fortumia. Leikin myös bull- ja bear sertifikaateilla. Kesällä ostin 1,027kpl Bitcoinia 9000 eurolla ja 34,9kpl Ethereumia 7 200 eurolla (206€/ETH). Syksyllä aloin ajattelemaan, että koska käytän velkavipua pitäisi minun vaihtaa kasvu-osuus etf:t osingot ulos jakaviksi, jotta se toisi kassavirtaa korkojen maksamiseen. Lisäksi aloin kääntyä todella bulliksi kryptomarkkinoiden suhteen, joten ajatusmaailmassani ajattelin että osingot ulosjakavat etf:t ovat verotehokkaampia siinä tilanteessa, että saavutan tavoitteeni taloudellisesta riippumattomuudesta ja alan käyttää tuottoja elämiseen. Loppuvuodesta ostin yhteensä myös noin 33 000 euron edestä Ethereum etn:ää Nordnetin kautta.

Uraaniosakkeet ovat monikertaistaneet hintansa myyntini jälkeen. En ole niitä kuitenkaan halunnut pahemmin enää seurata, vaan antaa asian olla. Tuskin tulen niihin enää koskaan palaamaan, vaikka nyt taitaa olla käsillä se hetki mitä olin odottanut ja nousu on alkanut. Uskoni horjui juuri ratkaisevalla hetkellä ja poltin näppini pahasti. Nyt tuudittaudun siihen, että salkkuni on tällähetkellä hyvin positioitunut mahdolliseen kryptovaluutta-maniaan.

Kaiken tämän hölmöilyn ja säätämisen jälkeen salkkuni twr-vuosituotoksi muodostui kuitenkin sangen hyvä +16,77%. Tämä toki yksinomaan kryptovaluuttojen ansiosta. Arvonnousua 23 250 euroa ja uuden pääoman kanssa salkun arvo kasvoi 38 500 euroa. Salkun netto-arvo päätyi täten 148 201 euroon. Vierasta pääomaa vuodenvaihteessa oli 70 000 euroa, joten salkun brutto-arvo jäi 218 000 euroon. 

Salkun twr-tuotto laskettuna kesäkuusta 2007 alkaen päätyi arvoon 87,56 (lähtoarvo 100), ollen täten -12,44% tappiolla.

Salkun TWR-tuotto vuosina 2007-2020 vs 10% tavoiteltu vuosituotto

Euromääräisesti olen tavoitettani jäljessä 88 000 euroa.

Euromääräisen tavoitteen seuranta

Kirjoitain tätä hieman myöhässä, enkä ollut tallentanut portfolion allokaatiota vuodenvaihteessa. Tästä johtuen alla oleva ympyrädiagrammi on karkea arvio vuodenvaihteen allokaatiosta, joka on jo kerennyt muuttua kryptovaluuttojen arvonnousun seurauksena melko paljon painotuksien osalta.

Portfolion suuntaa antava allokaatio 31.12.2020

Yhteenveto 2020

Oma talous
Tulot         +35 807 €
Menot       -20 296 €
Ylijäämä  +15 511 €


Säätöt sijoituksiin             +15 511 €
Asuntolainan lyhennys          +/- 0  €

Säästöprosentti sijoituksiin  +43,32%
Säästöprosentti yhteensä     +43,32 %

Sijoitukset
Oman sijoituspääoman lisäys     +15 511 €
Arvonnousu                                +23 251 €
Muutos yhteensä                        +38 542 €

Salkun omanpääoman TWR-tuotto 2020: +16,77% 

Salkun bruttoarvo   + 218 317 €
Sijoituslainat               -70 116 €
Salkun nettoarvo    +148 200 €


Kokonaisvarallisuus
Sijoitukset           +218 317 €
Sijoitusvelka          -70 116 €
Asunto                +151 000 €
Asuntolaina         -122 140 €
Käteinen                 +2 000 €
Auto                      +20 000 €
Autolaina               -15 000 €
Muut varat                 +256 €
Nettovarallisuus + 184 317 €

Nettovarallisuus muutos: +31%, +43 000 €

Taloudellinen riippumattomuus
Salkun tämänhetkinen laskennallinen (4% safe withrawal rate, vähennettynä veroilla) tuotto taloudelliseen riippumattomuuteen: 345 €/kk, eli 23,05% (minimitasosta 1 500€/kk)

Loppumietteet

Vuosi oli opettavainen ja käänerikas. Tunteet vaihtelivat epätoivosta ja kaiken menettämisen pelosta euforiaan. Jos jotain pitäisi nostaa esiin, niin riskienhallinta ja suunnitelmassa pysymisen merkitys nosti taas kerran päätään. Sekä ajatus siintä, että puhdas passiivinen osta&unohda osakeindeksisijoittaminen olisi edelleenkin, minulle se järkevin vaihtoehto toimia markkinoilla.

Tästä huolimatta riskitasoni on nyt hyvin korkea, velkavivun ja salkun spekulatiivisen sisällön ansiosta. Monesta voi tuntua hullulta, mutta kaiken tämän jälkeen on tavoitteeni vuodelle 2021 ainakin kymmenkertaistaa kryptosalkkuni arvo ja olen tämän onnistumisen suhteen hyvin luottavainen. Pyrin siihen, että loppuvuodesta saisin myytyä kaikki kryptovaluutat ja ohjata niistä saatavat varat indeksisijoituksiin ja maksaa sijoitusvelat pois. Nyt tarkoituksenani on myös ensimmäistä kertaa olla säästämättä rahaa laisinkaan sijoituksiin, vaan käyttää rahat elämiseen. Toki tästä menee käytännössä kaikki autovelan pois maksamiseen.

Toiveeni olisi että vuoden kuluttua salkkuni arvo olisi 1 000 000 euroa. Onko se mahdollista? Ehdottomasti! Kuinka todennäköistä? En tiedä! Riskialtista? Kyllä!

Omasta aktiivisuudesta vielä sen verran, että kirjoittaminen ei ole oikein viimeaikoina napannut. Olen myös ollut lähes täysin mykkä Twitterissä, Sharevillessä ja muiden blogien kommentoinnissa. En ole ottanut asiasta paineita, enkä aio ottaa jatkossakaan. Menen fiiliksen mukaan ja otan osaa kun on sellainen fiilis. Luonnollisesti fiilis on yleensä alamaissa, kun menee huonosti ja haluaisi unohtaa koko sijoittamisen ja keskittyä johonkin täysin muuhun. Sitten taas kun menee hyvin, haluaisi olla kokoajan ruudun ääressä. Tälläistä tämä on 😅

10 kommenttia:

 1. Mukavaa, että jaksoit päivittää kuulumiset! Mielestäni on hienoa, että tuot spekulatiivisen sijoitustyylisi reilusti esille, etkä katoa bittiavaruuteen jos/kun homma ei toimi.

  Toki pistää vähän mietityttämään, että kryptohommat ja velkavipu eivät pääsisi ottamaan liian suurta osaa kokonaisuudesta. Muistaakseni aiemmin kuitenkin pyrit ainakin jossain määrin irtautumaan spekulatiivisista sijoituksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe... Kiitos! Mielestäni on melko luonnollista ihmisluonnolle hakeutua hieman syrjään nuolemaan omia haavoja, kun on otettu turpiin. Kyse ei sijoitusblogin suhteen ole siintä, että pyrkisi peittelemään epäonnistumisia, vaan halusta keskittyä iloisempiin asioihin elämässä. Toisaalta myös tuoton kannalta olisi usein järkevää unohtaa sijoitukset ja antaa niiden olla rauhassa ja keskittyä muuhun kun menee huonosti. Tälläin ei tulisi hölmöiltyä niin usein ja pahasti.

   Pitkänaikavälin tavoite ehdottomasti on päästä spekulatiivisista sijoituksista eroon ja maltillistaa riskitaso. En halua murehtia siintä, miten milloinkin pitäisi markkinoilla toimia, koska se on erittäin kuormittavaa henkisesti ja ylituoton saaminen on vaikeaa. Haluan kuitenkin lyödä sen yhden kunnarin ja lähteä spekulatiivisista positioista pois voittajana. Nyt siihen on loistava mahdollisuus kryptojen avulla. Vuonna 2016 se oli jossakin määrin lähellä kaivososakkeilla, 2017 kryptoilla ja nyt vihdoin ja viimein 2021 on "kolmas kerta, joka toden sanoo". Mutta kieltämättä tunnen itseni pösilöksi kirjoittamalla siintä kuinka velkavivulla sijoitan kryptoihin. Omassa päässä jäsenneltynä se kuulostaa fiksummalta. Tämä on myös yksi syy miksi en ole paljoa kirjoitellut. Sijoitustyylini on mennyt koko ajan uhkarohkeampaan ja hölmömpään suuntaan, että sen julkisesti näyttäminen hävettää, vaikka toiminkin nimimerkin takana.

   Poista
  2. Joo, todellakin ymmärrettävää tuo etäisyyden ottaminen.

   Tuntuu, että näin kovaa riskiä ottaneista yleensä jälkikäteen kuulee lähinnä ne menestyskeissit. Siksi hienoa, että olet jatkanut blogin päivittämistä ja tuonut avoimesti esille tuon aiemman pulkkamäen.

   Mielenkiinnosta kysyn, jos haluat vastata: Heittäisitkö tänään kolikkoa jos väärällä valinnalla häviäisit 200 000€, ja oikealla voittaisit 400 000€? Jos et, millä tappio-voittosuhteella lähtisit tällaiseen peliin näin suurilla summilla? Ajatellaan lisäksi, että peliä voi pelata vaan yhden kerran.

   Poista
  3. En heittäisi kolikkoa 50/50-todennäköisyydellä. Sitä millä suhteella heittäisin, en osaa vastata. Mutta kyllähän tuo voiton todennäköisyyden pitäisi melko suuri olla, jos ei saa kuin yhden kerran heittää.

   Poista
 2. Kannattaa sitten muistaa että, nettovarallisuus ei ole tuo sun salkun koko. Voitosta maksetaan 30% veroa eli sun riskinotto velalla on todella riskialtista perustuen arvon nousuun.

  Toivon silti kaikkea parasta, ja jään odottamaan tuloksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin bloggarin tuntevan pääomaverotuksen, sen verran kauan on mukana ollut ja asiasta kirjoittanutkin. Ja se vero on 34% kun ryhdytään myymään sitä miljoonakryptosalkkua lihoiksi.

   Poista
  2. Tottakai! Tärkeämpää on myydä kryptot ajoissa pois ennen laskun alkamista, kuin myydä juuri huipulla tai että saavuttaisi juuri sen asetetun tavoitteen. Tässä vaiheessa en osaa tietenkään sanoa mikä myyntihinta tulee olemaan. Tuo toive miljoonan euron salkusta oli tosiaan verojen maksun jälkeen. Ja koska minulla on myös etf omistuksia, ei kryptoista saatavien netto-tuottojen tarvite edes tuota miljoonaa olla.

   Minulta kysyttyynkin Sharevillen puolella hinta-tavoitteistani heti tämän blogi-kirjoituksen julkaisun jälkeen. Tähän antamani vastaus varmaan vastaa myös sinun kysymykseesi:

   "Bitcoin 200K usd, eli 5X, jolloin arvo salkussa 167K€
   Ethereum 15K usd, eli 11X, jolloin arvo salkussa 1,155 milj. €
   IOTA 10 usd, eli 23X, jolloin arvo salkussa 632K€

   Näillä tavoitehinnoilla arvoksi tulisi yhteensä n. 1,954milj. euroa. Tästä pääomatuloverot pois, niin jäädään noin 1,3milj euroon."

   Olen kuitenkin tyytyväinen vaikka myyntihinta olisikin "vain 1milj. euroa ja tästä joutuisin maksamaan verot. Unelmatilanne olisi kuitenkin saada tuo tuotto nettona.

   Poista
 3. Kiitos päivityksestä. Olenkin usein miettinyt minkälaisella salkulla olet tällä hetkellä.

  Hurahdin itsekin iotaan aikoinaan sinun avustuksella. Tappiota on siitä otettu, mutta sen ansiosta pääsin kryptoskeneen mukaan ja eletty karhumarkkkinan yli. Nyt on hajautettu krypto salkku ja iota yhä osa sitä.

  Mulla on ollut muutenkin hyvin samanlainen riskinotto kuin sulla. Lähdin uraanin mukaan jo muistaakseni 2017. Olen joutunut keventämään salkkua matkan varrella mutta onneksi luottoa riitti. Nyt koko sijoitus omaisuus kryptoissa 65% ja uraanissa 35%. Näin ollen vuosi 2021 näyttää todella lupaavalta😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostaa 😅

   Tarkoitatko tappioiden otttamisella, että ole myynyt osan IOTA varoista? Itse olen pitänyt vuonna 2017 ostetut IOTA:t salkussani koko tämän ajan myymättä yhtään ja eillen nekin kääntyivät taas voitolle. Lisäksi olen kasvattanut IOTA positiota 60 Giotasta 100 Giotaan.

   Itsellä on edelleen erittäin vahva usko IOTA:an, enkä ymmärrä kryptoscenen valtavaa FUD-mentaliteettia sitä vastaan. Teknisesti olen epäpätevä, enkä siltä osin voi ottaa kantaa teknologian toimivuuteen, Mutta mitä tässä neljän vuoden aikana olen projektiin tutustunut amatöörinä, niin näen siinä kyllä valtavat mahdollisuudet. Tämä toki edellyttää, että IF onnistuu näissä suurimmissa päivityksissä ja saamme vihdoin aidosti hajautetun ja toimivan IOTA 2.0:n, jota yrityket voivat alkaa käyttämään tuotteissaan. IOTA:ssa minua erityisesti kiehtoo nimenomaan, sen varsinainen tavoite olla IOT-maailman selkäranka ja standardi... machine to machine talouden huomaamaton valuutta. Mutta markkina-arvoja katsottaessa MIOTA rämpii suossa ja kaiken maailman Dogecoinien arvostus on räjähtänyt taivaisiin. Olo on vähän kuin osakemarkkinoilla olevalla arvosijoittajalla, joka katsoo vahvoilla fundamenteilla olevaa mörnivää portfoliotaan ja ihmettelee Gamestopin nousua.

   No mutta eiköhän me vielä tänä vuonna nähdä IOTA:nkin osalta uudet ATH-lukemat 🚀🌙😉

   No itsekkin olen salkkuni nyt hajauttanut IOTA:n lisäksi Ethereumiin ja Bitcoiniin. Nämä kolme cryptoa muodostavat nyt 75% salkkustani ja ovat arvoltaan noin 230 000 euroa. Noususta on siis saatu nauttia viime kuukausina.

   Uraaniin itse sijoitin ensimmäisen kerran 2016 ja varsinaiset suuret positiot otin 2018 ja 2019. Ja kuten sanottua, niin menin myymään ne paniikissa koronakuopassa. Tämä oli paha virhe, mutta toisaalta se ei nyt hirveästi harmita kun saa nauttia kryptojen noususta ja luotto niihin on korkealla.

   Poista
 4. Joo myin laskussa osan iotaa pois. Mutta pohjalta ostin toisaalta lisää. Samoja ajatuksia iotasta, ei voi ymmärtää. Sen mitä oon kryptoihin laittanu rahaa niin on noin 6 kertaistunu. Ja viime marraskuun pohjilta yli 10x. Siihen oon tyytyväinen. Uraani on ostettu aika korkealla hinnalla, joten siellä ei suuria voittoprosentteja vielä ole. Päätin katsoa uraani kortin loppuun asti, kun luovuin liian aika
  isin monesta esim aurinko sijoituksista mitkä on nyt jotkut 10 kertaistunu

  VastaaPoista