lauantai 14. maaliskuuta 2020

Tilannepäivitys globaalin paniikin keskeltä

Edellisestä blogipäivityksestäni on aikaa jo lähes 9 kuukautta ja jopa tilinpäätös 2019 -kirjoituskin on jäänyt julkaisematta. En ole ollut aktiivisena muissakaan kanavissa, kuten Twitterissä tai Sharevillessä. Tämä on johtunut siintä, että olen ottanut sijoitusmarkkinoilla turpaan todella pahasti ja että en ole oikein tiennyt mitä pitäisi tehdä. Tunteeni ovat heitelleet laidasta laitaan ja motivaatio kirjoittaa on ollut täysin hukassa. Olen myös halunnut ottaa etäisyyttä ja keskittyä enemmän elämän muihin osa-alueisiin.


Taustaa

Aloitin sijoittamisen vuonna 2007 markkinahuipuilta ollessani16-vuotias. Kesätöistä saatujen rahojen avulla sijoitettavat summat olivat jo noin 20 000 euron luokkaa. Seuraavina vuosina salkkuni romahti lähes 60%. En tuolloin juurikaan panikoinut, vaan ostin innoissani lisää osakkeita halvalla. Sijoitustyyli oli kuitenkin hyvin poukkoilevaa ja kaukana järkevästä tekemisestä. Aloitin osakepoimillalla, mutta hiljalleen älytessäni miten vaikeaa osakepoiminta on, aloin siirtymään indeksisijoittamisen suuntaan. Vuonna 2015 olin all-in -indeksisijoittaja, mutta hyvin huolissani osakemarkkinoiden nopeasta noususta ja korkeasta arvostuksesta. Erityisesti Yhdysvaltojen osalta.

Tästä johtuen aloin taas hölmöilemään ja siirtymään pois sijoitussuunnitelmastani. Aluksi ajattelin perustaa indeksisalkun kylkeen satellittisalkun, josta kirjoitin tuolloin seuraavasti

"Tarkoitus olisi, että nykyisen sijoitussuunnitelmani mukainen salkku on ehdottomasti prioriteetti numero yksi ja että sen arvo kehittyisi vähintäänkin suunnitelmani mukaisesti. Toisin sanoen kakkossalkku ei saa vaarantaa tavoittettani päästä taloudelliseen riippumattomuuteen ja näiden kahden salkun varoja hallinnoidaan erikseen."
-Rahaneuvos 2015

Aluksi lähdin sijoittelemaan alhaisen arvostustason etf:iin, kuten Venäjä, Kreikka, Nigeria yms. Näistä siirryin kuitenkin nopeasti houkuttelevimmilta vaikuttaneisiin kulta-, hopea- ja kuparikaivos-osakkeisiin ja myin kaikki omistamani indeksisijoitukset pois. Tällöin viimeistään ajatus ydin-satellitti portfoliosta hävisi. Sitten aloin siirtymään vielä houkuttelevempiin uraanikaivososakkeisiin ja kryptovaluuttoihin. Näiden avulla onnistuin kahteen otteeseen nostamaan salkun arvon todella mukaviin lukemiin, mutta luonnollisesti sain lopulta näpeilleni ja pahasti. 

Lähihistoriaa

Parhaimmillaan nettovarallisuuteni oli vuonna 2017 noin 430 000 euroa. Tämän jälkeen olen palkkatuloistani säästänyt vielä noin 50 000 euroa uutta pääomaa, joista lähes kaikki on ohjautunut sijoituksiin ja pieni osa asuntolainan lyhennykseen. MUTTA nyt kun katson kirjanpitoani, niin nettovarallisuuteni on ainoastaan 101 000 euroa, josta sijoitukset muodostavat vain 73 000 euroa. Sijoitussalkkuuni olen säästänyt yhteensä 141 000 euroa, eli olen tappiolla -68 000 euroa. Siis noin -50% ja myös salkun twr-tuotto pyörii samoissa lukemissa!!!!!. Takana on kuitenkin yksi historian parhaimmista nousumarkkinoista ja minä olen onnistunut tekemään vain hirvittävät tappiot! Olen sijoittajana epäonnistunut totaalisesti ja karmealla tavalla.


Viimeiset viisi vuotta ovat siis olleet hyvin ristiriitaista ja vaikeaa aikaa itselleni sijoittajana. Tai no varmaan pitäisi sanoa spekulanttina tai jopa uhkapelurina. Olen välillä valvonut öitä euforiassa ja noussut aamulla kymmeniä tuhansia euroja illan tilannetta rikkaampana. Viime aikoina olen kuitenkin valitettavasti suurimaksi osaksi saanut nukuttua todella huonosti ja aivan päinvastaisista syistä. Olen alkanut pelätä menettäväni kaiken ja että olen aivan turhaan painanut aiemmin 80-tuntisia työviikkoja ja tehnyt uhrauksia saadakseni säästöön mahdollisimman paljon rahaa. Näin jälkikäteen tarkasteltuna olisinkin voinut erilailla toimimalla elää parempaa elämää ja silti olla nyt huomattavasti paremmassa asemassa taloudellisesti.

NYT

Kun salkkuni oli jo romahtanut todella pahasti, niin nyt iski vielä tämä koronavirus. Ostolaita hävisi ja kaikki romahtivat... osakeindeksit, arvo-osakkeet, kasvuosakkeet, defensiiviset osakkeet, kryptovaluutat, kaivososakkeet, raaka-aineet jne. Kun paniikki iskee ja likviditeetistä tulee pula, niin kaikki saa mennä. Marging callit paukkuu, eikä sijoittaja silloin paljoa katsele mitä laitetaan myyntiin.

Minulla oli vielä muutama viikko sitten suhteellisen vahva usko uraanin puolesta, vaikka se oli alkanut hieman jo rakoilla, ainakin ajoituksen suhteen. Olin myös hyvin toiveikas uudesta härkämarkkinasta kryptovaluuttojen osalta, kun Bitcoinin halving ja Ethereum 2.0 ovat tulossa. Mutta kuten Inderesin pojat ovat sanoneet, niin "toivo ei ole sijoitusstrategia".

Kaiken spekulointini keskellä olen kokoajan odottanut kuitenkin sitä hetkeä, että pääsisin myymään nämä erittäin riskiset sijoituskohteet ja palaamaan indeksisijoittamisen pariin. Ajattelin että onnistuisin saamaan näistä spekuloinneista mojovat voitot ja odottaisin pörssiromahdusta ja sen tuomaa ostopaikkaa osakeindekseissä. Jouluna 2017 uskoin oikeasti, että olen aivan kohta miljonääri ja sitten myyn kaiken ja ostan tilalle indeksirahastoja. Melkoista toiveajattelua, myönnän! Toisaalta JOS olisin painanut myyntinappia kesällä 2016 kaivososakkeiden kohdalla tai jouluna 2017 kryptojen kohdalla ja pitänyt niistä saadut rahat käteisenä, niin olisin nyt todella loistavassa asemassa.

Tarkka ajoittaminen on kuitenkin mahdotonta ja edes osittainkin onnistunut ajoittaminen äärimmäisen haastavaa. Itselläni suurin ongelma on kuitenkin omat psykologiset heikkoudet. Ajatteluni toimii hyvin biopolaarisesti. Se on joko all-in tai ei ollenkaan. Olen kyllä sinällään ymmärtänyt miten vaikeaa sijoituskohteiden poiminta ja ajoittaminen on, mutta olenko sitä oikesti sisäistänyt koska toimintani ei ainakaan sitä tue. Olen ollut aivan liian innostunut sijoittamisesta ja tuoton tavoittelusta. Lähes kaikki ajatteluni on viime vuosina perustunut maksimaalisen tuoton metsästykseen - ei omaisuuden suojelemiseen tai riskien hallintaan. Vaikka indeksisijoittamisesta pois siirtyminen alkoikin nimenomaisesti "turvasatamien" etsimisestä korkeita arvostuksia vastaan. Analyyttinen fiksu toiminta on loistanut poissaolollaan.

Kokoajan minun tekee mieli tehdä jotain salkun suhteen. Olen myös äärimmäisen herkkä uskomaan muiden sanomisia ja näkemyksiä. Minun ei todellakaan pitäisi lukea Twitteriä, osakeanalyysejä, katsella Youtube videoita tai kuunnella podcastejä... olen aivan liian altis niiden vaikutukselle. Näkemyksiä mahtuu mailmaan vaikka kuinka monta, mutta suurin osa niistä on täysin hakoteillä... varsinkin omat näkemykseni. Mielipiteeni voi vaihtua päivänaikana aivan miten sattuu ja vielläpä monta kertaa. Olen hyvä säästämään ja sietämään riskiä, mutta aktiivisessa sijoittamisessa olen täysin paska ja toimintani pääsääntöisesti vain tuhoaa pääomaa, jos en  sitten tuurilla sattumoisin osu oikeaan... näitä super hyvin onnistuneita treidejäkin toki historiaani mahtuu.

Aktiivisessa sijoittamisessa on ongelmana myös se, että vaikka olisikin isossa kuvassa täysin oikeassa, niin pienet yksityiskohdat tai virheet voivat tuhota periaatteessa onnistuneen sijoituscasen. Ja yllätyksiäkin tulee aina. Omaan sijoitusnäkemykseen on oltava myös erittäin vahva luotto, jotta kestää ne vaikeat ajat kun markkinat eivät ole kanssasi samaa mieltä. Tämä taas vaati oikeasti osaamista analyysin teon suhteen ja riskienhallintaa, että osaa rajata- ja liputtaa riskit. Kärsivällisyyttä unohtamatta!

Itse en osaa yhtiökohtaista analyysiä tehdä ja tämän olen todennut jo useita vuosia sitten, eikä tilanne ole sen suhteen parantunut. Uraanin kohdalla luotin isoon kuvaan casen ympärillä, enkä yrittänyt poimia parhaita yhtiöitä, vaan sijoitin hajautetusti useisiin osakkeisiin. Toki koska halusin parasta mahdollista tuottoa, niin sijoitin pieniin explorer yhtiöihin ja jätin huomiotta kaikista turvallisemmat vaihtoehdot.

Näkemykseni markkinatilanteesta ja koronapandemiasta

Tämä on nyt omaa mutuiluani ja miten itse näen tilanteen. Track recordini on tunnetusti karmaiseva, joten ei kannata horinoilleni antaa minkäänlaista painoarvoa, mutta tuon näkemykseni nyt kuitenkin esille...

Koronan leviämisen hidastamiseen pyrkivät toimenpiteet ovat sekoittaneet maailmantalouden totaalisesti ja sen seuraukset tulevat olemaan monen yksityishenkilön, yrityksen ja julkistalouden kannalta katastrofaalisia. Oikeasti kun koko maapallolle iskee tämä pandemia käytännössä samanaikaisesti ja sen seurauksena kokonaisiin maihin asetetaan liikkumiskieltoja, rajoja suljetaan, maanosien väliset lennot kielletään, työnteko lopetetaan, tehtaat- työ- ja harrastuspaikat suljetaan, kokoontumiset kielletään ...siis käytännössä kaikki pysäytetään, niin se ei ole mikään pieni dippi. Varsinkin kun nyt ei puhuta edes yksittäisistä päivistä, vaan kuukausista ennennäkemätöntä globaalia poikkeustilaa. Tämän seurauksena taloudellinen toimeliaisuus pysähtyy sellaisella kertarysäyksellä, ettei ole koskaan nähty.

Aluksi yrityksiä suljetaan ja tulee tarjonta ongelmia. Sitten myös asiakkaat kaikkoavat. Samaan aikaan talouteen tulee siis sekä tarjonta, että kysyntä -shokki. Tämän seurauksena yritykset menettävät ison tulovirran, jota ei enää edes tulevaisuudessa kyetä paikkaamaan patoutuneena kysyntänä. Ihmisiä lomautetaan ja irtisanotaan, koska ei ole muita vaihtoehtoja. Tämä taas vähentää kuluttajakysyntää entisestään ja pelkotilojen kasvaessa kuluttajat mielummin alkavat säästämään, kuin että he jatkaisivat entiseen malliin, vaikka siihen suurimalla osalla olisikin mahdollisuus. Monet työnantajat joutuvat kuitenkin edelleen maksamaan palkkaa sairauslomilla tai karanteenissa oleville työntekijöilleen. Mikään ei liiku ja tulovirrat tyrehtyvät, mutta menot jatkavat juoksua. Näistä syntyy todella helposti viheliäinen noidankehä.

Tähän kun vielä lisätään taustalla oleva keinotekoisesti ylläpidetty pitkäkestoinen nousumarkkina, kaikkine löysine rahoineen, elvytyksineen, negatiivisine korkoineen ja valtioiden alijäämineen, niin ei tämä hyvältä näytä. Koko nousumarkkinan ajan on vain elvytetty ja sen seurauksena tilanne ei ole ollut terveellä pohjalla. Elinkelvottomia yrityksiä on pidetty hengissä ja valtiovallat ovat vääristäneet markkinoita monella tapaa ja rajusti.

Miten toimin

Vaikka luottoni olikin melko vahva uraanin suhteen, niin nyt tilanne on muuttunut ratkaisevasti sijoituscasen näkökulmasta. Uraanin hinnan on mielestäni toki edelleen noustava reilusti ja sen pitäisi periaatteessa hyödyttää uraanikaivosyhtiöitä. Totuus on kuitenkin se, että ne tekevät nyt koko ajan tappiota, eikä käänteen ajankohtaa pysty ennustamaan. Näille rahaa poltaville yhtiöille tulee olemaan erittäin vaikeaa kerätä rahaa lähitulevaisuudessa ja sijoittajien omistusosuuksia joudutaan dillutoimaan rankalla kädellä ja osa saattaa ajautua myös konkurssiin. Kun markkinat hermostuvat ja riski ei maistu sijoittajille ja kaikki menee myyntiin, niin silloin en todellakaan halua olla mukana tälläisissä arpalapuissa, vaikka periaatteessa niissä saattaisi ollakkin nyt tai lähitulevaisuudessa once in a lifetime opportunity.

Niinpä näkemykseni mukaisesti päätin edellisenä viikonloppuna, että tulen luopumaan näistä osakkeista. Sunnuntaina asetettuja myyntitoimeksiantoja jouduin maanantaina pörssin auettua viilaamaan vielä isolla kädellä, että sain ne myytyä. Tämä kun sattui olemaan historiallinen romahduspäivä, niin ostolaidan löytäminen ei ollut tälläisillä osakkeilla helppoa ja tuntui todella pahalta. Turvallisinta uraaniyhtiötäni, siis Camecoa en kuitenkaan vielä tuolloin myynyt. Annoin laskun jatkua ja luovuin siintä vieläkin alhaisemmalla hinnalla torstaina.


Voi olla että tein aloittelijamaisen mokan, että ostin kalliilla ja myin halvalla... kuka tietää. Se on kuitenkin varmaa, että tein suuren virheen siinä, kun menin aivan täysin ylisuurella painolla sisään enkä juurikaan hajauttanut ostoja ajallisesti.

Nyt salkustani löytyy parin prosentin siivu vuoden 2018 dipistä ostettuja osakeindeksirahastoja, noin parinkymmenen prosentin siivu kryptovaluuttoja ja loput on käteistä. 

Kryptovaluutoista totean nyt vain sen, että ne ovat puhdasta spekulaatiota ja äärimmäisen riskisiä. Toisaalta niiden omistaminen nykytilanteessa tuntuu ainakin vielä suhteellisen mukavalta, koska ne antavat minulle edes pienen toivonsiemenen siintä että salkkuni tuottoprosentit kokisivat ihmeparantumisen. Myös aivan kaiken likvidointi "fire salessa" tuntuu virheeltä. Tilastollisesti (lyhyt historia, ilman osakemarkkinoiden laskumarkkinaa!) kryptovaluutat ovat myös korreloimaton omaisuusluokka, eikä niiden takana ole yrityksiä tai valtioita joihin tämä tilanne vaikuttaisi negatiivisesti. Toisaalta kun sijoittajille ei se riski maistu niin nämäkin laitetaan laitaan, kuten tällä viikolla kävi ja arvosta hävisi noin puolet. On olemassa kuitenkin myös se mahdollisuus, että kun pahin myyntipaine margin callien loputtua hellittää, niin osa sijoittajista voisi oikeasti hakea turvaa Bitcoinista... kuka tietää? Kuitenkaan niin luottavainen en ole, että nyt tekisi mieli lisää euroja kaataa tähän laariin, vaikka "halvalla" saisikin.

Tulevaisuus

Uskon siihen että aiemmin kuvaamani korona-näkökulman seurauksena nyt koettu yleisten pörssi-indeksien nopea lasku on vasta alkusoittoa. En kertakaikkiaan kykene uskomaan siihen, että tämä olisi vain dippi ja ostomahdollisuus osakemarkkinoilla. Nyt on mielestäni niinsanotusti tosi kyseessä. Tällä tilanteella on käytännössä suoria vaikutuksia jokaikiseen yritykseen, epäsuorista vaikutuksita puhumattakaan. Vaikka todennäköisesti tämä iskee pahiten pieniin yrityksiin erityisesti palvelualoilla ja aiheuttaa konkurssiaallon, niin vaikutukset ovat todella merkittäviä myös suuryritysten osalta ja uskon että konkursseja tullaan näkemään myös siellä.

Nyt istun siis vielä toistaiseksi hyvillä mielin sen käteiskassan päällä, jonka sain pelastettua. Tekemieni myyntien seuraksena hartioiltani putosi iso taakka ja uskon kykeneväni nyt nukkumaan yöni rauhassa. Tämä ei ollut tilanne viikko sitten. Olen maksanut tulotasooni ja nykyomaisuuteni nähden aivan järkyttävän suuret oppirahat ja kuluttanut aikaa noin 13-vuotta. Tämän kalliin, stressaavan ja pitkäkestoisen koulutuksen oppi on minulle se, että sijoita laajasti hajautettuihin osakeindeksirahastoihin passiivisesti ja ajallisesti hajauttaen. Älä yritä ajoittaa markkinaa tai analysoida kulloisiakin markkinatilanteita. Älä käytä aikaa sijoittamiseen, vaan automatisoi prosessi. Älä seuraa markkinoita tai kuuntele muiden mielipiteitä. Pysy tiukasti passiivisessa indeksisijoitussuunnitelmassa, äläkkä edes harkitse promillenkaan kokoista satelliittisijoitusta, koska minun psykologisilla heikkouksillani en kykene kuitenkaan vastustamaan seireenien laulua ylituoton mahdollisuuksista ja pikavoitoista.

No heti tämän kirjoitettuani olen kuitenkin nyt ajoittamassa markkinaa, uskoessani laskun jatkuvan ja suurimpien sijoitusteni ollessa kryptovaluuttoja... mutta tälläinen minä olen! Höntyilevä spekulantti ja wannabe indeksisijoittaja. Haluan kyllä oikeasti päästä mahdollisimman nopeasti tilanteeseen, että sijoitukset juoksevat passiivisesti taustalla ja että oma elämäni olisi tulevaisuudessa jossain aivan muualla, kuin tietokoneen ruudulla excel taulukoissa ja kurssigraaffeissa. 

Vaikka maalasinkin hyvin tummaa kuvaa lähitulevaisuudesta talouden osalta, niin uskon kuitenkin valoisaan tulevaisuuteen pitkällä tähtäimellä. Ensin on vain päästävä nykytilanteesta yli, mutta en usko sen kuitenkaan olevan helppoa tai nopeaa. En halua olla myöskään mikään alarmisti, vaan yritin ainoastaan laittaa nykyiset ajatukseni kirjalliseen muotoon.

Vaikka olenkin menettänyt paljon rahaa, niin oma tilanteeni on kokonaisuudessaan todella hyvä. Minulla on vakituinen työpaikka, jonka olemassaoloa ei tarvitse pelätä koronan seurauksena. Päinvastoin, sillä työnantajani suunnittelee jo nyt lomien peruuttamista ja ylitöiden teettämistä, mikäli tarpeeksi moni työntekijä joutuu karanteeniin tai sairastuu. Lisäksi sijoitussalkkuni on nyt käteistä pullollaan, joten alamäki on rajattu. Tuloni ovat kaksinkertaiset, menoihini nähden. Kilpailutin myös asuntolainani uudelleen ja sain kasvatettua laina-ajan 35-vuoteen, alkaen nykyhetkestä ja laskettua marginaalin 0,4-prosenttiin. Tämä antaa entisestään liikkumatilaa talouteeni, joka on siis erinomaisessa kunnossa arjesta selvitymisen kannalta, eikä toimeentulosta tarvitse kantaa huolta. Toisin on monella yrittäjällä tai lomautettavilla ja irtisanottavilla työntekijöillä. Lähipiirissäni ei myöskään ole sellaisia ihmisiä, jotka kuuluisivat koronan riskiryhmiin, joiden puolesta minun pitäisi olla huolissani.

Koen kuitenkin sympatiaa tilanteesta kärsiviä kohtaan (erityisesti sairaita ja pienyrittäjiä) ja se mitä lähinnä pelkään on julkistalouden kestävyys ja työttömyyden kasvu. Itseni kannalta koen iloa siintä, että odotan loistavien sijoituspaikkojen aukeamista tämän kriisin keskeltä ja nimenomaan järkevien ja laadukkaiden sijoituskohteiden osalta 😅

Saas nähdä miltä sijoitussalkkuni näyttää seuraavan 13-vuoden jälkeen 🤢


14 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa! Oletko miettinyt laatuyhtiöitä tästä koronapaniikista, joilla on vahva tase ja kyky kestää iskuja. Esim. UPM, Kone, Nokian Renkaat, Orion, Fortum, Olvi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli tekstistäni ei käynyt tarpeeksi selvästi irti niin olen surkea osakepoimija, enkä varsinkaan ole kiinnostunut poimimaan tuollaisia "blue ship -nimiä salkkuun. Mielummin sijoittaisin omxh25 indeksirahastoon.

   Jos kuitenkin ajautuisin väärälle polulle ja alkaisin romahduksen keskeltä poimia kiinnostavia nimiä, niin esille varmaan nousisivat ainakin Gazprom (yksi maailman halvin yhtiö arvostuskerotimilla, korkea ja kasvava osinko, mutta sitten taas poliittiset riskit) ja voisin myös kuvitella innostuvani palaamaan joihinkin uraaniyhtiöihin kuten Camecoon. Kyseessä ei siis olisi mitkään laatuyhtiöt.

   Mutta tavoitteeni on indeksoida koko salkku ja lopettaa tämä hölmöily. Näin olen toki sanonut ja aikonut jo useita kertoja, mutta se on osoittautunut erittäin haastavaksi omalla kohdallani =D

   Poista
  2. Meidän käsitys laatuosakkeista näyttää eroavan todella paljon.
   UPM, Nokian Renkaat, Fortum ja Olvi ovat mielestäni peruskamaa.
   KONE on hiukan parempi kuin peruskama, mutta Orion on mielestäni oikea laatufirma.

   Poista
  3. En minä ottanut kantaa siihen että ovatko nuo laatuosakkeita, vaan tarkoitin että mielummin sijoittaisin kyseisiin yrityksiin indeksirahaston kautta. Tämä siksi että se tarjoaa veroedun, on helpompaa ja todennäköisesti suuryhtiöitä poimimalla vain häviää indeksille.

   Poista
 2. Olen aloittajan kanssa samaa mieltä. Indeksiä ajallisesti hajauttaen. Kiitos eloisasta kuvauksesta. Sellaista tämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milloinkohan sitä sitten aloittaisi indeksien osto-ohjelman? XD

   Poista
 3. Surkea tilanne sektorista riippumatta, mutta uskon silti uraanimarkkinoiden elpyvän useamman vuoden tähtäimellä. Siitä syystä aion pitää uraanisalkkuni, vaikka se onkin 20k miinuksella. Tämän pelin riski ei liene yllätys, joten pää kylmänä vain. Indeksit eivät ole moneen vuoteen vaikuttaneet kiinnostavalta sijoituskohteelta, mutta nyt tilanne on toinen ja on hyvä tilaisuus hajauttaa riskiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyky tilanteessa en uskalla antaa minkäänlaista näkemystä uraanisektorin suhteen. Mutta itse olen nyt täysin itselleni ennenkokemattomassa risk-off -moodissa 😬😵😱 Itse en ole vielä edes laskenut kuinka monta kymppitonnia hävisin 🤣😂

   Poista
 4. Mukava lukea inhorealistista blogiasi. Kunpa oppisit virheistä, etkä toistaisi hölmöilyjä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi että kohta on hakattu tarpeeksi päätä seinään ja ymmärretty mitä sana riski tarkoittaa.

   PS. Oletko sinä se jätkä joka kuukausia sitten tuli huutelemaan ja haukkumaan meitä uraaniuskovaisiksi hörhöiksi 😆😜

   Poista
 5. Onko indeksirahastojen tai indeksiosuusrahastojen (etf) osto aloitettu?

  VastaaPoista
 6. Huh tuttuja fiiliksiä ja senpä takia nauroin ja itkin yhtän aikaa lukiessani tätä.
  Itsekin olen onnistunut poimimaan huipulta ja myymään pohjilla monen monta kertaa, mutta oma varovaisuus on auttanut siinä, että sijoitan yhteen kohteeseen/aiheeseen max. 15% ja pääasiassa huomattavasti tuon alle. Uraaneja en onneksi mennyt myymään

  VastaaPoista
 7. huonoon aikaan taisit laittaa laput myyntiin, moni uraani osake noussut viimeisen kuukauden aikana lähemmäs 100 % ja tämä vasta alkua. onko päätös luopua ruvennu kaduttamaan ja meinaatko palata takaisin omistajaksi ?

  VastaaPoista
 8. Pysy indeksirahastoissa ja jätä ETF:ät pois, niin jää ajoittaminen vähemmälle.

  VastaaPoista