tiistai 2. heinäkuuta 2019

Salkun puolivuotiskatsaus 2019

Taustaa

Vuonna 2015 alkanut spekulatiivinen korpivaellukseni jatkuu edelleen. Tuolloin minulla oli erittäin vahva näkemys, että jossain vaiheessa osakemarkkinat korjaisisivat silloisia kurssitasoja alemmaksi ja että tulevaisuuden tuotto-odotus olisi heikko. Yleiset osakemarkkinat ovat kuitenkin puksuttaneet väsymättömästi koilliseen, kuin ei-turkulainen funikulaari. Esimerkiksi S&P500 on noussut noin 50% silloisilta tasoiltaan ja uskoni alhaisimpiin kurssitasoihin heikkenee päivä päivältä. Alhaiseen tuotto-odotukseen tulevaisuudessa uskon indeksitasolla kuitenkin edelleen. Vaikka olen karsastanut indeksisijoituksia, niin olen löytänyt markkinoilta omaa itseäni houkuttelievia spelulaatiokohteita, joiden tuottopotenttiaaliin uskon sangen vahvasti.


Näihin näkemyksiini olen ottanut erittäin vahvasti kantaa pelkän puheen sijasta, myös omalla varallisuudellani. Myin 2015-2016 indeksisijoitukseni pois ja sijoitin rahani kulta-, hopea- uraani- ja kuparikaivososakkeisiin. Tuolla tempulla salkkuni tuotti puolessa vuodessa +165%, kunnes se romahti -45%. Sitten sijoitin osan salkustani kryptovaluutta IOTA:an, jonka myötä sijoitusvarallisuuteni nousi muutamassa kuukaudessa +260%, kunnes se taas romahti -67%.

Tämä vuosi

Alkuvuodesta aloin palaamaan varovaisesti takaisin uuden rahan turvin indeksisijoituksiin, koska en halunnut enää riskeerata enempää varallisuuttani erittäin korkean riskin spekulaatioihin. Lisäksi tarkoituksenani oli lyhentää hieman sijoitusvelkojani pois. Varovaisuuteni ei kuitenkaan montaa kuukautta kestänyt ja päädyin nopeasti takasin spekultaation pariin. Touko- / kesäkuussa ostin uraanikaivosyhtiö Nexgenin osakkeita noin 2 000 eurolla ja Camecon osakkeita noin 10 000 eurolla. Tätä varten otin käyttöön hieman alle 7 000 euroa uutta sijoituslainaa. Lisäksi ostin nyt kesä-heinäkuun vaihteessa pitkästäaikaa uuden 1 250 euron erän IOTA kryptovaluuttaa (MIOTA).

Uutta omaa-pääomaa olen alkuvuodesta siirtänyt/säästänyt portfolioon 8 600 euroa.

Portfolioni twr-tuotto vuoden 2019 ensimmäiseltä puoliskolta on 8,4% ja euroissa 11 800 €.

Salkun brutto-arvo: n.177 000 €
Vieras pääoma: n.17 000 €
Salkun netto-arvo: n.160 000 €

Portfolioni TWR-tuotto
6/2007 - 6/2019
=12,03%

Koko sijoitusvarallisuuteni:
Uraanikaivososakkeet 153 K€
IOTA kryptovaluutta 21 K€
Indeksisijoitukset 4 K€
Osakesalkkuni Nordnetissa 2.7.2019


Epämääräistä kommenttia salkun sijoituksista

Uraani on edelleen mielestäni kiinnostavin sijoituskohde osakemarkkinoilla, kun tarkastellaan sen tuotto-potenttiaalia ja sektorin fundamentteja. (Kirjoitukseni aiheesta edellisvuodelta). Kauan odotettu nousu ei ole kuitenkaan vielä oikein lähtenyt käyntiin, mutta osakekurssien ulkopuolella tilanne on kuitenkin entisestään vain parantunut. Ydinvoimaan suhtaudutaan yhä myötämielisemmin, vanhoja voimaloita jatkoluvitetaan, useat maat ovat kertoneet merkittävistä ydinvoiman rakennusprojekteista, uraanituotannon alijäämä kasvaa jne. Uraanin section 232 päätöskin odottaa aivan nurkan takana ja Trumpin pitäisi ilmoittaa päätöksestään viimeistään 14.7, eli tulevalla viikolla... (ellei hän ota mahdollisesti 180 päivän lisäaikaa päätökselle?). Sivuhuomiona vielä, että suomalaisesta sijoitusblogisfääriistä löytyy kaksi semi-uutta hyvää "uraani-blogia":

Kryptomarkkinoilla on koettu vuoden ensimmäisellä puoliskolla jonkinmoinen ralli, kun Bitcoinin arvo nelinkertaistui. "ALT-coinit" eivät ole kuitenkaan vielä paljoa tähän ralliin osallistuneet ja MIOTA onkin ainoastaan kaksinkertaistanut hintansa vuodenvaihteen pohjilta. Sen kurssi on kuitenkin noususta huolimatta nyt ainoastaan 1/14-osa joulukuun 2017 huipuista. (Kurssinousussa on juuri nyt menossa jonkinlainen korjausliike alaspäin ja Bitcoin on laskenut muutamassa päivässä noin 14K dollarista -> 10K dollarin tuntumaan.) 

IOTA projekti edistyy vauhdilla ja he julkaisivat toukokuussa suunnitelmansa uudesta Coordicide-protokollasta, jonka avulla IOTA:sta olisi mahdollista tehdä "aidosti" hajautettu ohjelmisto. Testialusta tähän pitäisi julkaista aivan lähiviikkoina. IOTA on julkaissut myös useita uusia yhteistyökuvioita, joista eniten mediahuomiota sai osakseen Jaguar Land Rover yhteistyön julkistus. Kaikki pienet- ja isommat yhteistyökuviot on listattu kolmannenosapuolen toimesta hienosti taulukkoon. Kuvioissa on mukana mm. Volkswagen, Bosch, Fujitsu, EU, Taipein kaupunki, Oslon yliopisto jne. Yhteensä 454 tiedettyä eri toimijaa, useilta eri sektoreilta ja erilaisista organisaatioista.

Mikä itseäni IOTA:ssa kiehtoo on:
1.) Heidän uniikki teknologinen ratkaisu DLT-teknologiassa (Tangle), jonka avulla IOTA:n on mahdollista olla loputtomiin skaalautuva, nopea ja maksuton (ei kallista ja energiasyöppöä louhintaa)
2.) Tälläisen protokollan tärkeys ja hyödyllisyys mm. iot-maailmassa, sekä automaatioteknologiassa ja robotiikassa, kuten myös erilaisissa toimitusketjuissa. Eli se ratkaisee oikeita ongelmia ja on mahdollisuus hyödyttää yhteiskuntaa ja yrityksiä merkittävästi ja alentaa niiden kustannuksia.
3.) Eri organisaatioiden osoittama kiinnostus ja yhteistyö IOTA:n kanssa. Sekä niiden mahdollistama oikean maailman adaptaatio, sekä pyrkimykset teknologian standardisoimiseksi.
4.) Vakuuttava kehitystiimi. Sekä heidän suhtautuminen regulaatioon ja tapa tehdä yhteistyöta lainsäätäjien kanssa (IOTA järjestöllä laillinen asema Saksassa).

Teknologinen kehitystyö on kuitenkin vielä alkumetreillä ja valmiisiin laajasti käytössäoleviin tuotteisiin on vielä pitkä matka.

Mikäli kryptovaluutat, lohkoketjut, IOTA, Tangle yms. asiat eivät ole vielä kovin tuttuja, niin tähän loppuun ajankuluksi hyvin kansantajuisesti vedetty presentaatio vuodelta 2018. Siinä kaydään lävitse lohkoketjujen- ja teknologian historiaa, sekä miksi IOTA:a voidaan pitää ikään kuin lohkoketjuteknologian 3.0 -versiona (1.0 Bitcoin, 2.0 Ethereum):


Mukavaa ja lämmintä kesän jatkoa! 🌞

1 kommentti:

  1. Jos saat häröilysi syystä tai toisesta joskus loppumaan ja pystyt aloittamaan kurinalaisen indeksisijoittamisen voi eräs lyhyenajan sekoilun estävä ratkaisu olla nordnetin salasanan muuttaminen häröilyä mukailevaksi sotkuksi jota et muista etkä kirjoita ylös. Salkku ei siten enää ole muutaman sekunnin naputtelun päässä etkä pääse veivaamaan ja spekuloimaan. Jouduin itse tekemään näin sorruttuani jatkuvaan apinointiin passiivisten (ja muutamien osakkeiden) kanssa tämän tästä. Ilman pahinta vihollistani eli itseäni olisin jo paljon pidemmällä, tästä johtuen pyrin eliminoimaan sen tekijän joka sotkee suunnitelmaani eli minut itse. Toinen asiaa auttava tekijä olisi se että lopettaisi maanisen talousuutisen ja spekulointien lukemisen mutta siihen en selvästikkään pysty. Blogisi on muuten erinomainen ja helposti samaistuttava läpileikkaus sijoittajan mielenmaisemasta, olen itse veivannut faktoreilla, myynyt "kuplaantunutta jenkkimarkkinaa", ostanut tilalle romahtaneita Turkkia yms, myynyt tottakai pohjilla, palannut taas takaisin jne. Jälkikäteen ihmettelen itsekin miten kaiken lukemani ja "sisäistämäni" jälkeen olen toiminut juuri päinvastoin, kuvitellen samalla että kuulun "buy and forget" -tyylin passiivisiin indeksisijoitajiin. Omaa tyyliäni voi jälkikäteen kutsua poikamaisen höntyilyn sekoittamaksi indeksitreidaamiseksi, jonka lopputuloksen kaikki jo tietävätkin.

    VastaaPoista