maanantai 29. huhtikuuta 2019

Ailahteleva on sijoittajan mieli

Passiivinen indeksisijoittaminen
vs.
 uraanilla spekulointi
Käyn edelleen itseni kanssa aivan valtavaa taistelua siintä, miten minun tulisi sijoittaa "nykyisessä markkinatilanteessa". Olen edelleen täysin vakuuttunut, että passiivinen indeksisijoittaminen on ehdottomasti paras ratkaisu minulle pitkällä aikajänteellä ja että markkinoiden ajoittaminen on käytännössä mahdotonta (myynti & takaisinosto oikeisiin aikoihin ja varsinkin useamman kerran sijoitusuran aikana toistettuna).


Tein tammikuussa itselleni uuden sijoitussuunnitelman, joka perustuu täysin passiiviseen indeksisijoittamiseen. Tavoitteena oli lopettaa hölmöily, alentaa hiljalleen portfolioni riskitasoa ja tuoda mielenrauhaa sijoittamiseen. Tein jopa uudenvuodenlupauksen olla spekuloimatta vuonna 2019. Aloitin alkuvuonna sijoitussuunnitelman noudattamisen ja salkustani onkin nyt noin 2,3% (3 600€) indeksoituna uusien säästöjen avulla. Alkuvuoden säästösumma on kuitenkin jäänyt jälkeen tavoitteesta, sillä ostin itselleni uuden polkupyörän (~1800€) ja maksoin taloyhtiön remonttivelan (~700€) osaltani pois.

Mistä sitten kiikastaa?


Ennustin epäonnistuneesti vuonna 2015 markkinasyklin olevan lähellä huippuja, jonka seurauksena lopetin passiivisen indeksisijoittamisen ja aloin spekuloimaan todella riskisillä sijoituksilla. Edelleen minulla on takaraivossa lähes jatkuvasti tunne siintä, että osakemarkkinoiden nousuvara maailmanlaajuisesti indeksitasolla tarkastellen on hyvin pieni, ainakin riskeihin nähden. Ajoittain olen kyllä ollut positiiviselläkin mielellä =D

Minulla on salkussani käytössä 10 243 euron (~7%) velkavipu, joka koostuu opintolainasta ja korottomasta henkilölainasta. Nykyisessä osakemarkkinoiden tilanteessa ja salkkuni riskisyyden huomioiden "bear minä" ei koe mielekkääksi pitää velkavipua, vaikka korot matalat ovatkin, eikä näissä lainoissa ole margin call -vaaraa. Opintolainassa on kuitenkin ongelmana se, että nuorisoasiakkuusetuni poistuu vanhenemiseni johdosta loppuvuodesta ja joudun alkaa maksamaan pankkitilistä ja verkkopankkitunnuksista, joiden myötä opintolainan kokonaiskulut nousevat 2,12-prosenttiin. Minulla ei siis ole kyseiselle pankille muuta tarvetta, kuin ainoastaa opintolaina. Opintolainan siirtäminen toiseen pankkiin maksaisi 150€. Niinpä päätin tässä aiemmin maksaa koko lainan pois loppuvuodesta ja lopettaa asiakkuuteni. Kerkesin kerätä Bank Norwegianin talletustilille jo 1 000€ ja ottaa toisessa pankissa olevaan asuntolainaani 12kk lyhennysvapaan opintolainan lyhennystä varten. Nyt kuitenkin "bull minä" on taas alkanut kuiskuttelemaan, että 2,12% laina on kuitenkin edelleen halpa ja olisi silkkaa tyhmyyttä maksaa se pois. En kuitenkaan haluaisi sijoittaa nykyisessä markkinatilanteessa indeksiin velkavivulla ja noin "korkealla" korolla.

Mihin sitten käyttää nykyistä velkavipua?


Samaan aikaan olen kuitenkin yhä innostuneempi ja vakuuttuneempi uraanin tuottopotenttiaalista. Uraanin spot-markkinahinta on ollut vuosia selvästi alhaisempi, kuin mitä sen tuotantokustannukset. Kaivostuotantoa on ajettu alas, uudet investoinnit on melko jäissä ja uraanin "secondary-supply" on alkanut kuihtua. Sijoittajia ei voisi juuri vähempää kiinnostaa ja suurelle yleisölle tämä on täysin tuntematon sektori. Samaan aikaan uraanin kysynnän odotetaan kuitenkin kasvavan tulevaisuudessa. Vaikuttaisi siltä, että uraanimarkkinoille on kehittymässä selvä alijäämätilanne ja sen umpeen kurominen ei onnistu nopeasti, varsinkaan jos uraanin hinta ei nouse moninkertaisesti.

Yleinen mielipide tuntuu muuttuneen selvästi viime aikoina ydinvoimaa kannattavampaan suuntaan ja myös poliittiset päättäjät ovat alkaneet puhua todella myönteisesti ydinvoiman puolesta. Lisäksi myös paljon mediahuomiota saava miljardööri Bill Gates on saarnannut ydinvoiman olevan välttämätön ja elintärkeä osa ratkaisua ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Samaan kuoroon ovat liittyneet kansainväliset suuret mediatalot, kuten New York Times ja Reuters.

Yhdysvaltain energiaministerin puhe 25.4.2019:


Kiina aikoo rakentaa vuosittain 6-8 uutta ydinvoimalaa, seuraavan kymmenen vuoden aikana. Intialla on omat hankkeensa etenemässä ja jopa öljyvaltio Saudi-Arabia on ottamassa ydinvoiman omaan energiapalettiinsa. Näiden lisäksi useissa länsimaissa ydinvoimaloiden elinikää on pidennetty, mm. Yhdysvalloissa.  On myös huomioitava, että uudet modernit ydinvoimalat ovat selvästi vahoja ydinvoimaloita suurempia ja kuluttavat täten huomattavasti enemmän uraania, kuin mitä vanhat voimalat. Ydinvoima on kansainvälisesti tarkastellen selvästi kasvusektori ja Kiinasta on tulossa sen isoin pelaaja.

Uraanin section 232 -tutkinta on päätetty ja tutkimusraportti on toimitettu valkoiseen taloon. Presidentti Trump tulee tekemään asiassa päätöksen tulevina viikkoina ja markkinatilanne selkiytyy nykyisestä. Mikäli päätös on negatiivinen, palataan normaaliin päiväjärjestykseen. Mikäli taas joitain rajoituksia tulee käyttöön niin se auttaa Yhdysvaltalaisia uraanintuottajia ja luo mahdollisesti "kahdet erihintaiset uraanimarkkinat".  Pääasia on kuitenkin se, että asialle saadaan ratkaisu ja yhtiöt pääsevat taas halutessaan tekemään uusia pitkäaikaisia toimitussopimuksia.

Sijoittajien kannalta yksi mielenkiintoinen uutinen viime päiviltä on se, että Solactive -indeksituottaja kertoi lanseeraavansa uuden "pure-play" uraani indeksin etf:ien käyttöön, joka sisältäisi 21-puhdasta uraaniyhtiötä. Lähihistoriassa GlobalX etf-talo pilasi oman uraani-etf:nsä, kun he tekivät siintä sekasikiön myymällä pois useita uraaniyhtiöitä ja ostamalla tilalle ydinvoimayhtiöitä ja muita kaivosyhtiöitä joiden uraanintuotannon osuus yhtiöiden toiminnnasta on häviävän pieni. Kyseisen etf:n uraanimyynnit ovat painaneet uraaniosakkeita melkoisesti alas päin. Mikäli joku etf-talo nyt perustaisi uuden uraani-etf:n ja ottaisi tämän uudeksi vertailuindeksiksi, se vaikuttaisi erittäin positiivisesti alla olevien yhtiöiden osakekursseihin. Uraaniyhtiöiden osakkeet ovat kuitenkin hyvin epälikvidejä, joten tälläisen etf:n hallinta on vähintäänkin haastavaa.

Ilmassa on siis todella paljon positiivisiä katalyyttejä ja itsestäni tuntuu että tässä tarjotaan todella mahtavaa sijoitustilaisuutta hopeatarjottimella. Riskejä on tietenkin olemassa, mutta tuottopotenttiaaliin nähden ne ovat mielestäni suhteellisen pieniä. Jos tilanne pitkittyy, niin suurin riski mielestäni on osakkeiden dillutointi. Lisäksi uusi ydivoimalaonnettomuus voisi muuttaa näkymiä hyvinkin dramaattisesti, kuten kävi Fukushiman kohdalla. Maailmantalouden laskusuhdanne tai yleisten osakemarkkinoiden romahdus ovat myös yksi riski, mutta mielestäni kuitenkin vain väliaikainen uhkatekijä, joiden mahdollinen vaikutus saattaa olla suhteellisen pieni ja nopeastikkin ohimenevä. Uskon siis hyvin vahvasti, että kärsivällisyys palkitaan ja että todennäköisyys uraanin nousulle on selvästi laskua korkeampi. Kysymys on siis lähes pelkästään ajankohdasta ja nousumarkkinan nopeudesta, sekä pituudesta. Tähän treidiin on kuitenkin varattava aikaa n.3-5 -vuotta.

Minulla on jo nyt totaalisen ylisuuri positio uraankaivosyhtiöissä (145 000€, eli lähes 90% salkusta), jota pitäisi pikemminkin pienentää kuin nostaa. Ajattelin kuitenkin, että tulen toimimaan sijoitussuunnitelmani vastaisesti ja alan ostamaan uraanin holding yhtiö Uranium Participationin -osakkeita. Tavoitteena olisi ostaa nykyisen velkavipuni suuruinen summa kyseistä osaketta uusilla säästöillä (henkisessä kirjanpidossa velkaraha olisi siis sijoitettuna tähän). Koska kyseessä on fyysisen uraanin holdingyhtiö, joka ei harjoita kaivostoimintaa, on sijoitus suhteellisen turvallinen ja riskit liittyvät lähes täysin uraanin hintakehitykseen. Saatan ehkä jossain vaiheessa ottaa myös jonkinlaiset positiot maailman suurimpien uraanikaivosyhtiöiden Camecon ja Kazatompromin osakkeisiin. Nämä uraanisijoitukset laskisivat salkkuni nykyistä riskitasoa edes hieman, sillä nykyiset sijoitukseni ovat pienissä kaivosyhtiöissä. Täytyy lisäksi todeta, että mieleni tekisi ottaa uusia positioita myös pienemmissä uraanikaivosyhtiöissä joita en vielä omista, mutta siinä ei kyllä ole juurikaan järkeä riskienhallinnan näkökulmasta.

Uusien uraanisijoitusten tekeminen on kohdallani hyvinkin kyseenalaista ja typerää, koska tuottomahdollisuudet ovat niin hyvät, että jo nykyisillä sijoituksilla on mahdollisuus yli miljoonan euron tuottoon, joka riittäisi minulle erittäin hyvin. Miksi siis kasvattaa altistusta ehkä maailman riskisimmälle sekrorille??? ...Taitaa tunteet taas ottaa vallan. Mutta jos sattuisin onnistumaan spekuloinneissani, niin sitten kyllä laitan kaikki rahani indeksiin!!! Mikäli taas tämä spekulointi menee metsään, niin saattaa aika monta kirosanaa päästä suusta ja mieliala olla todella maassa. Taloudellisiin ongelmiin en kuitenkaan joutuisi, mutta nettovarallisuuteni laskisi melko lähelle nollaa ja yli vuosikymmenen kestänyt määrätietoinen säästäminen ja työnteko varallisuuteni kasvattamiseksi valuisi täysin hukkaan.


2 kommenttia:

 1. Voi ei... Äkkiä se takki sitten kääntyi. Olisit vaan pysynyt indeksirahastoissa. :D

  Epäilen, että kärsit tästä syndroomasta uraanisi kanssa:
  https://www.investopedia.com/terms/c/confirmation-bias.asp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... Tää tuntuu olevan tunnetasolla itselle todella vaikea paikka. Kun takaraivossa on jo usean vuoden jyllännyt ajatus, että markkinoiden syklin huippu on lähellä ja että osakkeet olisivat kalliita/"haastavasti hinnoiteltuija". Samaan aikaan löydät sektorin jonka kurssit on poljettu pohjamutiin, mutta samalla sen tulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin erittäin houkuttelevan näköiset ja se on kasvuala.

   Itselleni on todella vaikea ostaa nouseviin kursseihin. Vuodenvaihteen kurssilasku toi minulle hieman helpotusta ja dipistä oli ihan mukava ostaa indeksiä, mutta ostamani etf:t nousi välittömästi sen 8-15% ja sitten alkoi taas nousun kestävyys epäilyttämään, sekä tuli mieleen että "sell in may and go away" -anomaliakin saattaa esiintyä tänä vuonna voimakkaana, tuollaisen nousupyrähdyksen jälkeen. Ja kun vaihtoehtona on ostaa romahtaneita osakkeita, joiden ostaminen tuntuu minusta hyvin luonnolliselta ja helpolta, niin soppa on valmis!

   Ja joo... Olet tuon bias-väitteesikin kanssa ainakin osittain oikeassa. Paljon tulee uraanipodcastejä kuunneltua ja kirjoituksia/keskusteluita luettua, mutta aika harva uraaniin negatiivisesti suhtautuva näitä dialogeja käy, joten oma positiivinen kupla vain vahvistuu. Seassa on kuitenkin käyty negatiivisiäkin skenaarioita lävitse, mutta kyllä niissäkin ne härkä-argumentit ovat aina voittaneet.

   Tälläinen venkslaaminen ja uhkarohkea riskinotto saa minut tuntemaat itseni täysin aloittelevaksi sijoittajaksi, jolla ei ole hitustakaan hajua siintä mitä on tekemässä. En ole aiemmista virheistäni tainnut oppia yhtään mitään =D

   ...No katsotaan sitten syksymmällä jos laitan taas etf-kuukausisäästösopimukset päälle. Sen kyllä haluan luvata, että ostamiani indeksirahastoja en kyllä myy! Tälläisen edestakaisen venkoilun ja ylimiettimisen takia sijoittaminen pitäisi automatisoida mahdollisimman pitkälle ja unohtaa koko touhu oman onnensa nojaan.

   Poista