Tavoitteeni sijoittamisen suhteen on ollut turvata oma talouteni ja lopullinen päämäärä on ollut saavuttaa taloudellinen riippumattomuus vuoteen 2032 mennessä. Koska sijoittaminen ei ole minun tapauksessani ollut kuitenkaan sijoittamista - vaan pikemminkin "sijoittelua, spekulointia ja jopa uhkapelaamista", niin ei tästä toiminnasta ole käteen jäänyt kuitenkaan rahallista tuottoa. Tämä on käsittämätöntä, sillä takana on osakemarkkinoiden yksi kaikkien aikojen parhaimmista härkämarkkinoista! En halua edes ajatella miten hyvä tilanne minulla nyt olisi, jos olisin alusta lähtien sijoittanut passiivisesti indeksiin ja pysynyt siinä kurinalaisesti.
Mikä on siis mennyt kohdallani vikaan?
Olen tehnyt varmaan kaikki klassiset virheet!
- Yrittänyt poimia voittaja osakkeita
- Yrittänyt poimia voittaja maita
- Yrittänyt pomia voittaja sektoreita
- Yrittänyt ajoittaa markkinoita
- Olen antanut tunteiden ohjata itseäni
- Olen ottanut ylisuuria riskejä
- Olen pyrkinyt sijoittamaan "halpoihin" osakkeisiin
- Olen sijoittanut täysin spekulatiivisiin arpalappuihin
- Olen ollut liian itsevarma
- Olen pitänyt itseäni keskimääräistä parempana sijoittajana
- Olen kuunnellut liikaa "puhuviä päitä"
- En ole tutustunut tarpeeksi sijoituskohteisiin
- En ole antanut sijoituksille tarpeeksi aikaa tuottaa
- En ole pysynyt sijoitussuunnitelmassa
- En ole sisäistänyt tarpeeksi hyvin markkinoiden voittamisen vaikeutta

Ammatti- ja amatöörisijoittajista lähes kaikki häviävät osakemarkkinoiden indeksituotolle pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu siintä, että indeksisijoittaja maksaa sijoittamisesta kuluja ja veroja, jotka ovat taas pois sijoittajan käteen jäävästä tuotosta. Suurin osa sijoittajista kuitenkin häviää vielä reilusti enemmän, koska he pyrkivät ajoittamaan markkinoita ja poimimaan osakkeita, sekä maksavat erilaisia kuluja- ja veroja vielä huomattavasti indeksisijoittajaa enemmän.
Ylituoton saaminen osakepominnan avulla pitkällä aikajänteellä ei toimi, koska lähtökohtaisesti kaikki julkisesti saatavilla oleva tieto on jo hinnoissa ja tulevaisuus on aina epävarma. Mikään yritys ei kukoista ikuisesti, joten osakkeita poimiessa olisi osattava poimia oikea osake, oikeaan aikaan, vältettävä psykologisia virheitä ja kyettävä myymään osake oikealla hetkellä pois (esim. Nokia vuonna 2007). Ja tämä kaikki olisi tehtävä kulut ja verot huomioiden. Jälkikäteen tämä saattaa vaikuttaa yksittäisten osakkeiden kohdalla helpolta, esim Amazonin tapauksessa, mutta lopputulos oli kuitenkin kaikkea muuta kuin varma tai selvästi ennustettavissa!
Ylituoton saaminen ajoittamalla ei toimi, koska syklien kestot eivät ole saman pituisia ja arvostusmittarit eivät ole historiallisesti ennakoineet romahduksia luotettavasti. Osakekurssien arvostuksille löytyy (lähes) aina sekä järkevät perustelut, kuin myös järkevät vasta-argumentit! Esimerkiksi vuonna 2010 S&P500 -indeksi oli joidenkin mittareiden mukaan kuplahinnoiteltu!!!
Ylituoton saaminen ostamalla halpaa ei toimi, koska riskit ja käänteen mahdollisuus on lähtökohtaisesti jo hinnoiteltu kurssiin. Ylilyöntejä toki tapahtuu usein sekä ylös -että alas, mutta niiden tunnistaminen ja hyödyntäminen on kuitenkin vaikeaa.
Pörssit romahtavat ajoittain, jolloin usein on ollut tuottavaa painottaa ostoja normaalia enemmän. Ongelma on kuitenkin siinä, että suuret romahdukset ovat harvinaisia ja jos niitä jää odottamaan, niin samalla jää yleensä myös paitsi hyvistä tuotoista rahakasan päällä istuessa ja romahdusksen sattuessa kohdalle, niiden pohjien tarkka ajoittaminen ei juuri koskaan onnistu. Usein ostot tehdään liian aikaisin tai vaihtoehtoisesti pelätään romahduksen jatkuvan ja jäädään pois kurssipohjien jälkeisistä suurimmista nousuista ja kokemattomimmat/pelokkaimmat sijoittajat eivät ehkä uskalla palata osakemarkkinoille enää ikinä.
Tiettyjä klassisia kuplan piirteitä voi havaita ja yrittää pyrkiä välttämään hypeä. Esimerkiksi dot-com kuplassa arvostustasot karkasivat käsistä ja pelkkä yrityksen nimen vaihtaminen internettiin viittaavaksi oikeutti rakettimaiset kurssinousut. Kuplan jatkuessa pitkään voi sijoittajan olla todella vaikeaa pysytellä siintä erossa, kun kaikki muut sijoittajat tekevät satumaisia voittoja. Vuosi sitten puhjennut kryptovaluutta-kupla on hyvä esimerkki siintä, kun kurssit nousevat pystysuorassa ylöspäin ilman fundamenttejä ja kaikkialla pyörii Lambolla ajelevia miljonäärejä. Itse pysyin tästä kauan aikaa loitolla, mutta lopulta annoin periksi ja osallistuin kuplan viimeisiin kuukausiin saaden satumaisia tuottoja, kunnes... poks! Kupliahan ei periaatteessa kannata välttää, koska niistä on saatavilla huimia tuottoja, mutta poistuminen oikeaan aikaan on todella todella vaikeaa.
Mikäli sijoittaja haluaa kaikkia todennäköisyyksiä vastaan saada ylituottoa, niin tätä varten on laadittava sääntöpohjainen kurinalainen sijoitusstrategia, jotta pystytään välttämään psykologiset virheet. Historiaa tutkimalla voidaan löytää erilaisia strategioita jotka ovat tuottaneet markkinoita paremmin, kuten faktorisijoittaminen (arvo, yhtiökoko, laatu, volatiliteeti, momenttum) ja erilaiset kaavat (esim. magic formula). Jotta tälläiset sijoitusstrategiat toimisivat on niihin sijoitettava täysin kurinalaisesti, koska pienetkin poikkeamat vesittävät ylituoton todella helposti. Strategiaa on myös noudatettava pitkäjänteisesti vuosikymmenien ajan, koska jokaisessa strategiassa esiintyy pitkäkestoisia alituoton jaksoja. Lisäksi tälläiset strategiat voidaan automatisoida helposti ja mikäli suuri joukko sijoittajia sijoittaa strategian mukaisesti, niin ylituotto poistuu. Strategian toimivuus on voinut olla myös tilastoharha, eikä mennyt ole tae tulevasta. Paras tapa olisi kehittää itse täysin oma strategia, eikä luottaa tiedossa oleviin ja yksinkertaisiin keinoihin, joiden toimivuus jatkossa on hyvin epävarmaa. Tälläisen strategian toimivuuden tulisi pohjautua perusteltavissa olevaan syy-seuraussuhteeseen, eikä tilastolliseen harhaan sen toimivuudesta. Tälläisen strategian itse kehittäminen ja sen noudattaminen ei taas ole kovin helppoa tai yksinkertaista. Lisäksi teoriassa toimivat strategiat eivät usein toimi kuitenkaan käytännössä.
Omat ajatukseni
On selvää, että markkinat eivät ole täysin tehokkaat. Ne ovat kuitenkin riittävän tehokkaat, että ylituoton saaminen on äärimmäisen vaikeaa, enkä itse usko pystyväni markkinoita parempaan tuottoon, ainakaan ilman hyvää tuuria. Ylituoton saamisessa on hyvin harvoin kyse (pelkästä) taidosta!
Sijoittajalta vaaditaan myös valtavaa kanttia kestää pitkiä alituoton jaksoja ja uskoa omaan strategiaan, jonka toimivuudesta ei voi olla täysin varma. Historiallisesti suurin osa osakkeista häviää indeksille ja muutamat voittajaosakkeet tekevät suurimman osan indekisn tuotosta... Näin ollen hajauttaminen useaankaan osakkeeseen, ei pelasta sijoittajaa. Mikäli onnistuu löytämään yhden voittajaosakkeen, mutta riskienhallinan takia hajauttaa tämän lisäksi useaan muuhunkin osakkeeseen, on alituotto lähes taattu. Niinpä ylituoton metsästäjän tulisi keskittää salkkunsa hyvin voimakkaasti, joka taas nostaa riskitasoa ja jos osakepoiminta ei osu kohdilleen, niin häviää usein reilusti indeksille.
Koska tavoitteeni on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus, niin minun olisi syytä keskittyä siihen ja lopettaa ylituoton metsästys. Osakkeiden poiminta, ajoittaminen ja erilaisten erikoisempien sijoitusstrategioiden toteuttaminen on henkisesti kuormittavaa hommaa. Nousumarkkinassa ja erityisesti ylituoton ajanjaksoilla olo on mukava, mutta kun vuoden aikana teet koko elämäsi säästöillä tappiota -63%, osakeindeksien pysyessä lähes paikoillaan, niin ei enää paljoa hymyilytä.
Haluankin luopua ajatuksesta, että sijoittaminen on harrastus, jonka parissa kuluttaa paljon aikaa - haluan olla passiivinen osakesäästäjä! Haluan keskittyä enemmän omaan hyvinvointiini ja muuhun elämään. En halua stressata ja kuunnella negatiivisiä romahduksen ennustajia tai altistua seireenien lauluille ylituoton mahdollisuuksista mitä erikoisimmissa osakkeissa ja sektoreissa. Haluan ehdottomasti jatkaa sijoittamista, mutta sen tulee olla stressitöntä ja automatisoitua. Passiivinen indeksisijoittaminen on varmin, helpoin ja stressittömin tapa sijoittaa ja tilastollisesti tarkasteltuna tuottoisin. Tutkimusten mukaan kuolleiden ihmisten osakesalkut ovat tuottaneet kaikista parhaiten ja hopealle pääsevät unohdetut osakesalkut.
Kuten olen aiemmissa kirjoituksissa todennut on pörssiromahdukset helppo sietää, kun portfolio on täysin indeksoitu ja itse on elämässä siinä vaiheessa, että sijoittaa edelleen jatkuvasti uutta rahaa portfolioon. Globaalisti hyvin hajautetussa indeksisalkussa voi olla lähes täysin varma, että ajan kuluessa saavutetaan uusi kurssiennätys. Mikä onkaan tätä stressittömämpää, kuin automatisoida sijoitusprosessi, keskittyä johonkin täysin muuhun ja luottaa historian perusteella siihen, että pitkässä juoksussa tulet saamaan hyvää tuottoa. Mikäli näin ei kävisikään, niin osakemarkkinoiden romahdus olisi todennäköisesti melko pieni murhe siinä skenaariossa (talousjärjestelmän tuhoutuminen, maailmanlaajuinen luonnonkatastrofi -tai sota yms.). Yksinkertaisella passiivisella sijoitusstrategialla voi oman aikansa käyttää tulojen maksimointiin ja säästämiseen, sekä siihen mikä elämässä on tärkeää. Ja vaikka onnistuisikin saamaan ylituottoa, niin onko se kaiken ajankäytön, stressin ja epävarmuuden arvoista?
Sijoittaminen on ollut minulle intohimon kohde, mutta fiksumpaa on kääntää fokus esimerkiksi liikunnallisiin harrastuksiin ja ihmissuhteisiin. Ei ole mitään järkeä tuhlata ainutkertaista elämää ruutua tuijottamalla ja murehtimalla täysin ennustamattomia ja itsestään riippumattomia kurssiliikkeitä.
Miten sitä sitten tulisi sijoittaa?
Passiivinen indeksisijoittaminen on teoriassa äärimmäisen helppoa. Käytäntö luo tähän kuitenkin omat haasteensa, muun muassa tarjolla olevien indeksirahastojen, kulujen ja verotuksen muodossa. Itselläni on myös kova houkutus alkaa hienosäätämään allokaatiota mahdollisimman "täydelliseksi". Periaatteessa yksinkertaisin ja helpoin ratkaisu olisi sijoittaa yhteen matalakuluiseen, osingot uudelleen sijoittavaan -indeksirahastoon, joka koostuu kaikista maailman pörssinoteeratuista osakkeista ja johon pystyisi sijoittamaan kk-säästösopimuksella ilman kuluja. Tällästä tuotetta ei kuitenkaan valitettavasti ole tarjolla.
Niinpä vaihtoehtona on sijoittaa useampaan indeksirahastoon. Esimerkiksi:
World (EUNL) + World SmallCap (IUSN) + kehittyvät markkinat (IS3N).
Näin hajautus hipoo jo lähes täydellisyyttä, eikä sijoittaja ota kantaa minkään yksittäisen maan osakemarkkinoiden, tai sektorin kehitykseen.
Itse hoidan sijoitukseni Nordnetin kautta, joten sen tuomat mahdollisuudet ja rajoitteet tulee myös huomioida. Nordnetissa on mahdollista sijoittaa useisiin eri etf:iin ilman kuluja kk-säästösopimuksen avulla. Mainitsemistani etf:istä tällä hetkellä EUNL ja IS3N kuuluvat näihin tuotteisiin ja IUSN etf:ään joutuu sijoittamaan normaalisti ja maksamaan kaupankäyntikulut. Itse haluan myös säilyttää mahdollisuuden superluottoon (korko nyt 0,99%) jonka vaatimuksena on, että yksittäinen osake tai etf ei saa muodostaa yli 20% salkusta. Niinpä kolmesta eri etf:stä koostuva portfolio ei riitä. Tilannetta voi paikata sijoittamalla muihin vastaaviin etf:iin, kuten XDWD (x-trackers) ja ZPRS (spdr). Mikäli ei halua ottaa näkemystä ja ylipainottaa kehittyviä markkinoita, niin tuo yksi etf IS3N riittää hyvin kehittyville markkinoille yksinäänkin. Näilläkään etf:illä ei kuitenkaan vielä saada täytettyä salkkua ja lisää tuotteita tarvittaisiin. Lisähuomautuksena vielä se, että etf-kuukausisäästäminen ei ole mahdollista luottolimiitillä!
Mieleni tekisi "tiltata" salkkua eri faktoreihin, jotka mahdollisesti tuottaisivat yleisiä osakemarkkinoita paremmin (value, mid cap, small cap ja small cap value). Useiden erilaisten etf:ien ottaminen portfolioon lisää kuitenkin kustannuksia, vaikeuttaa salkun hallinnointia ja tasapainottamista, sekä lisää monimutkaisuutta. Salkun allokaatiota pohtiessa minulla on ollut sellaisiakin portfoliomalleja, joissa on ollut jopa 20 eri etf:ää... tämä menee taas liian pitkälle ja yritän liikaa hienosäätää ja tehdä portfoliosta täydellistä. Eikä tuollaiseen määrään etf:iä ei ole mahdollista sijoittaa kustannustehokkaasti kuukausittain palkkatuloista.
Passiivista buy&hold portfoliota rakennettaessa on myös tärkeää, että se on rakenteeltaan sellainen että sijoittaja voi olla siihen tyytyväinen ja luottavainen sekä nousu -että laskumarkkinassa. Eikä yritä ajoittaa salkun sisällä painottamalla eri tilanteissa eri etf:iä.
Viimeisin hahmotelma tulevasta tavoite allokaatiostani on jonkinlainen kompromissi. Siinä portfoliosta:
1.) 50% on hajautettu maailmanlaajuisesti kehittyneisiin markkinoihin, tiltaten puolet pienyhtiöihin
2.) kehittyvät markkinat muodostaa 12,5%,
3.) 25% on sijoitettuna S&P500 -indeksiin, josta puolet on tasapainotetussa ja puolet markkina-arvopainotetussa -indeksissä
4.) ja loput 12,5% on sijoitettuna täysin kuluttomaan OMXH25 indeksirahastoon.
Tässä mallissa on pyritty huomioimaan laaja hajautus ilman suurta näkemyksen ottamista, mahdollisuus superluottoon, osinkojen automaatinen uudelleen sijoittaminen, kulut ja pieni mahdollisuus koko osakemarkkinaa (markkina-arvopainotettua) parempaan tuottoon, painottamalla pienyhtiöitä, Suomea ja yhtenä osana tuo tasapainotettu S&P500 indeksi. Tasapainottamisen helpottamiseksi jokainen rahasto muodostaa saman 12,5% portfoliosta.
Suurin riski / allokaatiopoikkeama tässä salkussa olisi maailman osakeindeksiin verrattuna Suomen suhteettoman suuri paino. Perustelen tämän kuitenkin sillä, että rahasto on täysin kuluton (merkintä, hallinnointi, lunastus) ja verotehokas (rahasto ei maksa osingoista veroja), joiden lisäksi Suomen osakemarkkinat ovat historiallisesti tuottaneet hyvin ja plussana vielä se, että näin suomalaisena on mielenkiintoista omistaa myös näitä yhtiöitä, kun niistä puhutaan paljon eri medioissa. OMXH25 yritysten liiketoiminta on myös hyvin kansainvälistä, joten Suomi -riski on rajattu.
![]() |
Hahmotelma potenttiaalisesta tavoite allokaatiosta |
- 12,5% EUNL (Nordnet kk-säästö, TER 0,2%)
- 12,5% XDWD (Nordnet kk-säästö, TER 0,19%)
- 12,5% IUSN (TER 0,35%)
- 12,5% ZPRS (TER 0,45%)
- IS3N (Nordnet kk-säästö, TER 0,18%)
- SXR8 (Nordnet kk-säästö, TER 0,07%)
- XDWE (TER 0,25%)
- Superrahasto Suomi (Nordnet kk-säästö, TER 0,00%)
Uudenvuodenlupaus 2019
Poistuin indeksisijoittamisen parista vuosina 2015-2016, koska aloin ajoittamaan pörssiromahdusta ja etsimään parempaa tuottoa poimimalla osakkeita, sektoreita ja maita. Romahdusta ei kuitenkaan ole vielä tullut ja nämä poiminnat eivät ole oikein mitään tuottaneet. Ennustin tuolloin USA:n markkinoiden tuottavan huonosti lähitulevaisuudessa ja kehittyvien markkinoden, sekä Euroopan taas pärjäävän hieman paremmin.
Myönnän virheeni ja koska ajoittaminen on ilmeisesti mahdotonta, niin tulen siirtymään vaiheittain takaisin passiiviseksi indeksisijoittajaksi, vaikka romahdusta ei ole vieläkään tullut. Koen osakemarkkinat yleisellä tasolla edelleen kalliiksi ja "uskon" että kohta saattaa romahtaa. Jonkinlainen korjausliikehän tässä on toki juuri nyt ollutkin ja se saattaakin avata minulle hyvän sisääntuloaukon markkinoille. Tässä saattaa käydä niin, että myin halvalla ja ostan kalliilla, mutta minkäs sille enää voi ja jos haluan luopua ajoittamisesta, niin en voi niitä ostopaikkoja jäädä kyttäämään rahakasan päälle.
Toisaalta en ole nyt sijoittamassa suuria summia, vaan kuukausittain palkasta ylijäävät rahat ja mahdollisesti myöhemmin pyrin superluoton avulla hyötymään mahdollisista romahduksista. Tämä on toki ajoittamista ja sijoituslaina nostaa riskitasoa. Nykyisten sijoitusten muuttaminen indeksisijoituksiksi tuleekin sitten miettiä hyvin hyvin tarkkaan ajoituksen (ajallinen hajauttamien?) ja muiden seikkojen suhteen... Etenkin se, että milloin on järkevää luopua uraaniyhtiöistä ja MIOTA:sta??? Mutta sitten siihen varsinaiseen uudenvuodenlupaukseen:
Minä lupaan, että vuonna 2019 en tee yhtään spekulatiivistä sijoitusta uudella rahalla!
Eli vaikka olenkin palaamassa takaisin indeksisijoittamisen pariin, niin en ole vielä luopumassa nykyisistä sijoituksistani ja kääntämässä taas yhdellä kertaa koko portfoliotani 180-astetta! Uskon edelleen uraanin tekevän come backin (myönnän että otin aivan liian suuren riskin menemällä all-in uraaniin vaikka tämä onnistuisikin), mutta tarkka ajoittaminen on mahdotonta. Haluan myös odottaa mihin MIOTA:n kurssi tulee kehittymään, kun kerran tässä ollaan jo -96% lasketeltu kyydissä (klassinen virhe pitää kiinni spekulatiivisistä luusereista, eikä katkaista tappioita vs. myyminen pohjilla?) ja minulla on vielä jonkinlaista uskoa tähän projektiin.
Tulen tekemään lähitulevaisuudessa uuden kirjallisen sijoitussuunnitelman, jonka pohjalta yritän jatkossa operoida.
...Sillä välin suosittelen lukemaan vuonna 2014 julkaisemani blogitekstin:
Sijoitussuunnitelman taustavaikuttajia, jossa on tiiviissä paketissa paljon tärkeää teoriapohjaista perustietoa sijoittamisesta, mitä olisi säännöllisesti hyvä kerrata!
Itse vedän tuolla EUNL+IUSN+IS3N kombolla.
VastaaPoistaPyörittelin aikoinaan samanlaisia ajatuksia kuin sinä eli että tilttaisin value ja small cappeihin, mutta totesin lopulta että menee liian vaikeaksi pitkällä aikavälillä. Varsinkin kun tällöin voi 10 vuoden ajan laahata jäljessä perusindeksiä ja voi mennä se 20 vuotta ennen kuin tuo tilttaus voittaa indeksin.
Noiden kahdeksan rahaston tasapainossa pitäminen ja kuukausittaiset ostot 20 vuoden ajan eivät varmasti ole helppoa tehdä kun yhden ETF osuuden arvo saattaa olla 200€/kpl.
Pelkän superluoton takia en jaksaisi vääntää noin monimutkaiseksi. Mielummin vaikka jätän asuntolainan lyhennystä pienemmäksi tai otan pankista sijoituslainaa kunnon romahduksen sattuessa.
Näpyttelin nuo rahastot haluamallasi allokaatiolla Morningstarin X-rayhin ja vertasin tuottoja pelkän EUNL rahaston tuottoihin 10 vuoden ajalta ja ne olivat miltei identtiset.
Eli hyödytkö siis loppupeleissä paljoakaan siitä että käytät 8 eriä rahastoa? Varsinkin jos siis haluat sijoitustesi menevän lähes automaatilla ilman että tarvitsee usein pähkäillä mitä ostaa ja milloin?
Tuo EUNL+IUSN+IS3N yhdistelmä on kieltämättä todella houkutteleva ja tehokas... erityisesti jos tuo IUSN tulisi vielä Nordnetin kk-säästölistalle mukaan (ovat ilmeisesti kirjanneet sen alkuvuodesta toivottujen etf:ien listalle, joten pieni mahdollisuus sille on?). Mikäli superluotto olisi näillä mahdollista, niin ehdottomasti tyytyisin tähän!
PoistaHaluan kuitenkin säilyttää mahdollisuuden superluottoon. Vaikka ei siihen voi luottaa, että sen ehdot tai varsinkaan korko pysyisivät tulevaisuudessa samoina. Luottolimiitin käyttö on kuitenkin todella helppoa ja halpaa verrattuna pankista nostettavaan sijoituslainaan. Romahduksessa todennäköisesti ottaisinkin suntolainan lyhennysvapaan käyttöön, mutta ei siintä saa kuin noin 420€/kk lisää rahaa sijoituksiin, joten sen vaikutus on melko minimaalinen 6-numeroisessa salkussa verrattuna siihen, että nostaisi superluottoa esimerkiksi 60K€.
Tälläistä 8 eri etf:n salkkua ei toki täysin pysty automatisoida. Hieman sitä voisi yksinkertaistaa vaikka siten, että poistaisi tuon S&P500 equal weight -etf:n ja muiden painoksi tulisi tuolloin 14,3%. Näin pystyisi joka kuukausi säästämään ilmaiseksi neljään eri etf:ään (EUNL,XDWD,ISN,SXR8), sekä Superrahasto Suomeen ja IUSN:ää joutuisi sitten ostamaan 3-4kk välein normaalina toimeksiantona (8€/kauppa).
Salkkua yrittäisin pitää tasapainossa pää-asiassa siten, että keskittäisin ostoja niihin etf:iin jotka ovat eniten alipainossa tavoitteeseen nähden. Samaa indeksiä seuraavien etf:ien keskinäisillä painoillahan ei ole mitään merkitystä, kunhan ne eivät nouse yli 20%-painoon koko salkusta, silloin kun luotto on käytössä.
Yksi hyvä vaihtoehto saattaisi toisaalta olla sijoittaa:
EUNL 20% + XDWD 20%
IUSN 20% + ZPRS 20% (Vaihdella joka toinen ostokerta)
IS3N 20%
Ja sitten jos nostaa superluottoa, niin sijoittaa johonkin muuhun rahastoon, kuten esimerkiksi SPDR:n SPYI-etf:ää, joka sijoittaa maailmanlaajuisesti kehittyneiden ja kehittyvien maiden kaikenkokoisiin osakkeisiin (TER on hieman korkeahko 0,4%). Ärsyttävintä superluotossa on kuitenkin se, että kun se on käytössä niin ei voi enää tehdä ilmaisia etf-kuukausisäästöjä, joten luoton ottaminen on iso päätös!
...Jonkinlaisia kompromissejähän tässä täytyy tehdä, joten täytyy jatkaa pähkäilyä.
monelta tuntuu unohtuvan se, että myös etf:ssä tarvitaan hajautusta. jos kaikki rahat on kiinni yhdessä vain arvopaperissa niin se on todella iso riski.
VastaaPoistaetf:ssä survivorship bias on todella suuri. tämän takia itse dissaan nordnetin supereita, koska en voi olla varma, että ne ovat olemassa myös 20v päästä. pakkomyynnit johtavat taas veroseuraamuksiin.
suorilla osakkeilla riski on pienempi.
Suosituimmilla ja suurimmilla etf-rahastoilla lopetus riski on mielestäni melko minimaalinen, mutta pienemmissä niche-etf:issä hyvinkin aiheellinen pelko.
PoistaNordnetin superrahastoista olen itse miettinyt samaa, koska heillehän siintä aiheutuu pelkästään kuluja (+mainosta). Vaikea sanoa millainen elinikä näillä tulee olemaan, vai tulisiko niihin joskus hallinnointipalkkio? Kai ne sen verran suosittuja kuitenkin on, että tuskin he sitä kovin helposti ainakaan kokonaan lopettavat.
Pelkästään ETF survivorhip -riskin takia, en todellakaan lähtisi suoria osakesijoituksia suosimaan.
Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse aikanaan sössin 2009-2010 vuosien tuottoja treidaamalla epämenestyksekkäästi. Normaali sijoittaminen satunnaisesti eri osakkeisiin tai rahastoihin olisi tuonut tasaisemmat tuotot. Oppirahat lienee kunkin itse maksettava, itse ainakin opin sietämään turskaa paremmin noiden seikkkailujen takia. Siitä olikin hyötyä, kun 2011 aloitin sijoittamaan fiksummin ja riskiä otin pääasiassa velkavivulla.
VastaaPoistaHinku näkemyksen ottoon on ollut kova aina välillä, mutta onnekseni varallisuus on pitkälti asunnoissa ja listaamattomassa yrityksessä, niin rahoja ei saa pois, vaikka tekisi mieli =)
Uskon itsekin, että suurempi lasku on käsillä ja voimme olla sen alussa juuri parhaillaan. Paluu osakemarkkinoille on minullakin edessä, ehkä jo välipäivinä, jos lasku jatkuu edelleen. Vivun kanssa saadaan kyllä odottaa suurempia paniikkeja.
Lisää minusta ja sijoittamisesta: https://tiemenestykseen.blogspot.com/
Kyllä varovaisia ostoja indeksiin voisi jo tälläisen 10-20% laskun jälkeen tehdä, mutta tosiaan nyt ei kyllä ole aika vivuttaa! Markkinat eivät ole mitenkään erityisen halvat.
PoistaNäkemyksen ottaminen "normaalien länsimaisten osakkeiden" kohdalla minua ei hirveästi kiinnosta, mutta tuollaisiin romahtaneisiin sektoreihin (esim. Uraani) ja halvoilta vaikuttaviin maihin (Venäjä, Turkki yms.) tulee usein hinku ottaa näkemystä.
Monesti useat sijoituskohteet vaikuttavat selvitä no-brainereiltä ja todella räikeästi alihinnoitetuilta... totuus on usein kuitenkin kaikkea muuta. Pitää vaan ottaa tarpeeksi usein turpaan näissä seikkailuissa, että osaa antaa markkinoiden konsensukselle niiden ansaitsevan arvon ja tyytyy indeksin tuottoon, eikä kuvittele olevansa muita fiksumpi... kun totuus on yleensä se, että itse on se tietämätön hölmö.