sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Omien varojen hallittu kaaos

luottokortti
Monet ovat kuulleet tarinoita rikkaista henkilöistä, jotka ovat unohtaneet osan varoistaan olevan edes olemassa (sijoituksia, talletuksia, käteistä yms.). Tuo saattaa alkuun tuntua hieman hassulta, mutta mietitäänpä vielä hetki... Yritän koota tähän alle käyttämäni (rekistöröimäni) pankki- ja sijoituspalvelut, sekä muut paikat missä minulla on mahdollista pitää jonkinlaista varallisuutta säilöttynä, kuin myös nostamani lainat.


Pankki- ja talletustilit
Nordea Käyttötili 1
Nordea Käyttötili 2*
Nordea Etutili*
Osuuspankki Käyttötili
S-Pankki Käyttötili
Nordnet Talletustili*
Bank Norwegian Talletustili

Pankki- ja luottokortit
Nordea Visa Electron
Nordea Visa Debit
Osuuspankki Visa Credit/Debit
S-Pankki Visa Debit
Bank Norwegian Visa Credit
K-Plussa MasterCard

Lainat
Osuuspankki asuntolaina
Nordea opintolaina
Nordnet luottolimiitti
Handelsbanken taloyhtiölaina
P2P Henkilölaina

Arvo-osuustilit
Nordnet 1
Nordnet 2*
Lynx*

Muut sijoitustilit
Seligson*
Mintos
osinkoa.fi*
osinkotuottoa.fi*
tuottoa.fi*
Groundfunding.fi*

Kryptovaluutat
IOTA lompakko
NANO lompakko
Bitcoin lompakko*
Krakken
Bitfinex
Binance
BitGrail
Bittrex*
Poloniex*

Fyysinen varallisuus, tallelokerot ym.
Omistusasunto
Käteinen rahapussissa
Käteistä työpaikalla
Erikoisraha kokoelma

Muut arvoa sisältävät palvelut
HSL matkakortti
Uimahallikortti
Sporttipassi
Lounarit
Google Ad-Sense
Trade Tracker
Trade Doupler*
Veikkaus*
Unibet*
Nordicbet*

*ei arvoa tällä hetkellä

Listan tekemisessä piti pinnistellä ja luntata hieman tietokoneen kirjainmerkkejä selaamalla, sekä Google spreedsheet kirjanpitotaulukkoon kurkistamalla. Saattaa olla, että jotain kuitenkin pääsi unohtumaan? Vaikka itse en mikään rikas ole, niin silti listaltani löytyy melkoinen määrä erilaisia paikkoja, mihin saattaa rahaa unohtua. Monilla tilanne on todennäköisesti vielä huomattavasti pahempikin.

Raha-asioissa tarkan luonteeni vuoksi muistan kyllä vähänkään suuremmat summat, mutta pieniä murusia saattaa joihinkin paikkihin unohtua. Hieman huolimattomammalla henkilöllä saattaisi koitua ongelmia myös noin suuresta määrästä pankkikortteja- ja erilaisia tilejä. Itse olen ongelmitta sen suhteen kuitenkin selvinnyt, paitsi kerran olin juuri siirtänyt rahaa eri pankkien tilien välillä ja tarvitsinkin yhtäkkiä rahaa, kun tiliensaldot näyttivät vielä 0€ siirron ollessa kesken. Tällöin jouduin soittamaan tutulle, että lainaisi minulle rahaa (sama pankki, joten tilisiirto onnistuu välittömästi), koska vielä tuolloin en omistanut luottokorttia.

Se on jo paljon, että muistaa itse omat raha-asiansa. On kuitenkin hyvä jossain välissä miettiä myös mahdollista omaa kuolemaa ja sitä miten perilliset löytävät varallisuutesi ja pääsevät niihin käsiksi. Suomalaisissa käyttötileissä ym. ei varmaan sen suhteen ole pahemmin ongelmia, mutta ainakin kryptovaluuttoihin on täysin mahdotonta päästä käsiksi, vaikka perikunta niitä tietäisi etsiäkkin. Olisi varmaan paikallaan tehdä pieni "salainen ohje", josta löytyisi tarvittavat tiedot.

Valitettavasti luulen että yllä oleva listani tulee jatkossa vain kasvamaan entisestään. Esimerkiksi olen jo pitkään pohtinut arvo-osuustilin avaamista Interactive Brokersiin, mutta se riippuu sijoitusstrategiani tulevaisuudesta ja erityisesti siintä miten tässä "Priips ETF kielto -casessa" käy. Tulevaisuudessa hallinnointia saattaa ainakin hieman helpottaa EU:n uusi asetus, joka pakottaa pankit avaamaan rajapintansa ja meidän eurooppalaistenkin olisi jatkossa mahdollista käyttää sellaisia ohjelmistoja, jotka kokoaisivat eri palvelut yhden käyttöliittymän alle.

Miten laajalle teidän varanne ovat levittäytyneet?

1 kommentti:

  1. Hyvä tehdä tuollainen listaus! Minäkin olen tehnyt vastaavan, tilejä löytyy melkein yhtä paljon. Tuohon yllä olevaan lisäisin vielä Lynxin käteistilin, jossa voi olla vielä eri valuuttoja kuten Nordnetissäkin.

    VastaaPoista