lauantai 11. kesäkuuta 2016

Sekaisin oleva maailmantalous

talouskriisi
Mitä tästä pitäisi ajatella:
- Useat osakeindeksit ATH-lukemissa
- Shiller P/E (S&P500): 26,4 (Keskiarvo 16,04)
- P/E (S&P500): 24,45 (Keskiarvo 14.63)
- Negatiiviset korot!!!
- Valtioiden velka kasvaa ennätyslukemiin
- Kiinan talouden ongelmat
- Pankit hamstaavat fyysisiä seteleitä holviinsa (lähde)
- Kiina ja monet muut hamstraavat kultaa
- Yhdysvallat menettävät asemiaan maailmanjohtajuudessa
- Populismi valtaa politiikkaa
- Keskiluokka kutistuu ja köyhtyy
- Eriarvoisuus lisääntyy
- Työttömyys kasvaa
- Ilmastonmuutos on käynnissä ja rajut sääilmiöt lisääntyvät
- Terrorismi leviää
- Kyperrikollisuus yhä suurempi uhka


Epävarmuutta ja erilaisia uhkia on aina ollut ja tulee olemaan myös jatkossa. Luova tuho on käynnissä! Muutos luo toisille mahdollisuuksia ja toiset jäävät jalkoihin. Ne ajatukset jotka vielä eilen olivat mitä parhaimpia, voivat tänään olla täysin käyttökelvottomia. Koska maailma muuttuu on muututtva myös itse. Hoksottimet herkällä kohti huomista. Vanhoja arvostettuja ammatteja katoaa ja uusia syntyy tilalle - ei pidä jäädä poteroihin makaamaan, vaan ennakoitava muutosta ja käytettävä tilaisuudet hyödykseen. Kaikkeen ei tietenkään voi varautua, mutta avoimella ja muutokseen positiivisesti suhtautuvalla asenteella pääsee jo pitkälle.

On ymmärrettävä että Suomi ei ole enää yksittäinen eristäytynyt maailmankolkka, jossa voi laatia omat sääntönsä ja elellä kaikessa rauhassa keskenään. Suomi on yksi noin 200 valtiosta ja suomalaiset edustavat ainoastaan 0,074 prosenttia maailman väestöstä. Iso osa nykyajan ongelmista on globaaleja, joten toimiva yhteistyö on äärimmäisen tärkeää. Samalla on kuitenkin pidettävä huoli omasta kilpailukyvystä, eikä ainoastaan valtion tasolla, vaan myös yksilönä tuota 99,926% työvoimareserviä vastaan. Laatu-tehokkuus-innovaatiot-hinta.

Nyt jos koskaan on yksilönä otettava vastuuta omasta elämästä. Valtion tai työnantajan varaan ei paljoa kannata laskea. Koulu-tehdastyö-valtion maksama eläke ja pikainen kuolema eivät ole enää tätä päivää! Vaikka yrittäjäksi ei ikinä ryhtyisikään, on yrittäjämäinen asenne hyväksi. On tarjottava sitä mille on kysyntää, erotuttava massasta, oltava avoin, joustava ja muuntautumiskykyinen, sekä pyrittävä kokoajan eteenpäin ja kasvamaan. On otettava riskejä oikeissa paikoissa - oikeaan aikaan, mutta toisaalta vältettävä turhia tai liian isoja riskejä. On pysyttävä pelissä mukana. Kun yksi ovi sulkeutuu on takataskussa oltava varasuunnitelma ja turvaverkko. On panostettava siihen mikä on oikeasti tärkeää ja mistä on hyötyä, sekä varauduttava huomiseen!

Omassa elämässä menestyäkseen on ainakin kolme asiaa oltava kunnossa: Terveys, ihmissuhteet ja talous. Nämä ovat kaikki sidoksissa toisiinsa ja lähes yhtä tärkeitä. On turha "jeesustella", ettei rahalla ole merkitystä. Mikäli et elä täysin eristyksissä omavaraistaloudessa, sillä on erittäin suuri merkitys. Rahalla voi ostaa terveyttä, turvallisuutta, aikaa läheisten kanssa ja unohtumattomia kokemuksia, mutta sen puute aiheuttaa riitoja, masennusta ja monia muita haittoja.

Taloudellista älykkyyttä ja riskinkantokykyä on syytä kasvattaa. On pyrittävä luomaan useampia tulonlähteitä, rakennettava pahanpäivänrahastoa, sijoittettava, huolehdittava itse omasta eläkkeestään ja vältettävä kulutusluottoja. On huomioitava markkinaympäristö ja sen aiheuttavat uhat ja mahdollisuudet ja toimittava tämän pohjalta. Esimerkiksi matalat korot ovat ongelma korkosijoittajille, mutta mahdollisuus halpaan velkavipuun monissa muissa sijoituksissa. Toisaalta pitkään jatkunut löysä rahapolitiikka nostaa hintoja ja luo valtavia kuplia. Nykyinen negatiivinen korko on täysin uusi kokeilu, eikä vastaavaa ole ennen ollut. Se luo epävarmuutta ja piilotettuja riskejä, sekä pistää markkinat päälaelleen. Korkojen on jossain vaiheessa myös noustava ja miten se tulee tapahtumaan onkin sitten jo toinen juttu.

Itse koen talouden olevan melko sekaisin ja uskon tilanteen kärjistyvän entisestään. Vaikka näen synkkiä pilviä taivaalla, niin suuressa kuvassa olen kuitenkin luottavainen tulevaisuuteen. Ensin edessä on kuitenkin suuria mullistuksia. Uskon että yhteiskunta jakaantuu yhä enenemissä määrin hyvin pärjääviin ja pudokkaisiin. Siksi pidän taloudenhallinnan opiskelua ja itsestään vastuun ottamista tärkeinä asioina.

Mitä siis itse olen tehnyt viimesen vuoden aikana valmistuakseni talouden epävarmuuteen?
- Hankin varmemman ja viihtyisämmän vakinaisen työpaikan
- Jätin oven kuitenkin auki edelliseen työpaikkaan ja teen siellä säännöllisesti keikkatyötä
- Otin halpaa (kokonaiskorko 0,88%) lainaa ja ostin asunnon kasvukeskuksesta
- Myin kaikki osakeindeksisijoitukseni pois
- Laitoin koko sijoitusomaisuuteni kiinni kaivosyhtiöiden osakkeisiin

Tuo viimeinen kohta kaipaa varmaan hieman perusteluita?  Kaivosteollisuus on erittäin syklinen ala ja pörssikurssien heilunta on suurta. Raaka-aineiden markkinahinnat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2011 saakka ja sitä myöten myös kaivosyhtiöiden osakkeet. Koska uskoin yleisimpien pörssi-indeksien olevan lähellä huippujaan ja ylettömän setelielvytyksen luovan väistämättä jollain aikavälillä inflaatiota (deflaatiotakin saattaa esiintyä ennen tätä), sekä yleisen taloudellisen epävarmuuden kasvamista päädyin siihen, että kullan ja hopean hinta tulee todennäköisesti nousemaan. Kullan hinta vaikuttaa luonnollisesti sitä louhivien kaivosten kannattavuuteen ja näiden yhtiöiden osakkeet reakoivat moninkertaisesti raaka-aineen hinnan muutokseen. Kaivosyhtiöiden osakkeita voidaankin pitää eräänlaisina viputuotteina raaka-aineiden hinnoille.

Kaivosyhtiöiden osakkeet lähtivätkin alkuvuodesta nopeaan nousuun ja onnistuin tulemaan apajille hyvään aikaan. Kyse oli paljolti tuurista, koska en aiemmin ollut edes perehtynyt koko alaan, enkä siintä edelleenkään paljoa ymmärrä. Ala on itsessään erittäin huono bisnes pitkällä aikavälillä, mutta syklisyyttä hyödyntämällä sijoittajat voivat saada suuria tuottoja. Kyse on siis lähes puhtaasta spekulaatiosta ja syklin aiheuttaman volatiliteetin hyödyntämisestä. Omistamiani osakkeitta voidaan pitää erittäin riskisinä, mutta nykyisessä markkinatilanteessa istun paljon luottavaisemmin mielin tälläisen position päällä, kuin omistamalla laajasti hajautetun osakeindeksiportfolion. Salkkuni onkin tänä vuonna yli kaksinkertaistunut 90 000 eurosta 190 000 euroon ja uskon nousun jatkuvan voimakkaana. Toisaalta aikomuksenani on lähitulevaisuudessa myös aloittaa käteisposition rakentaminen uusien säästöjen avulla.

Haaveilen siintä, että 1-4 vuoden sisällä saisin tämän spekuloinnin avulla vielä moninkertaistettua salkkuni arvon, jonka jälkeen myisin nykyiset omistukset ja ostaisin tilalle todennäköisen pörssiromahduksen jälkeen alhaisella arvostustasolla Vanguardin etfiä, joiden tarjoamalla osinkovirralla onnistuisin saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden 10 vuotta asettamaani aikataulua nopeammin. Tiedostan myös, että ottamieni riskien myötä tilanne voi kääntyä myös toisinpäin. Toisaalta vaikka menettäisin koko sijoitusomaisuuteni en olisi ongelmissa, mutta pettymys olisi tietenkin äärimmäisen suuri.

Viime aikoina myös valtamediassa on alettu hiljalleen puhumaan pörssiromahduksen olevan lähellä. Myös useat tunnetut sijoittajat ovat alkaneet suojata salkkujaan laskumarkkinalta ja ostaneet kultaa. Näin on tehnyt esimerkiksi George Sorros, mikä luo uskoa omaan tekemiseeni

Be prepered
.

Mitä "peliliikkeitä" te olette tehneet, vai riittääkö usko ja kärsivällisyys nykyisessä markkinatilanteessa perinteiseen hajauttamiseen ja buy&hold -taktiikkaan?


5 kommenttia:

  1. Hei, milenkiintoinen blogi.

    Kiinnostais tietää sun koulutustausta? Mietin vaan onko koulutuksesi vaikuttanut sijoituspäätöksiin tai osaamiseen. Kiitos

    Itse olen tradenomi opiskelija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En työskentele talouden parissa, vaan ammattikoulupohjalla "rukkaset kädessä" mennään. Ammattikoulun jälkeen olen käynyt myös toisen lyhyen ammattitutkinnon, jonka vaatimuksena oli suoritettu 2-asteen tutkinto. Olen taloudesta toki aina ollut kiinnostunut ja vakavissani aikoinaan harkitsin kaupallisia korkeakouluopintoja, mutta tulin siihen päätökseen että ammatikseen 8-17 tietokoneen edessä istuminen ei ole minun juttu ja kiinnostus talouteen saattaisi lopahtaa jos sitä "joutuisi" loppuelämänsä työkseen tekemään. Vapaaehtoisesti kaikki on mukavampaa!

      Vaikka kuukausittaiset ansiotuloni ovatkin valintojeni myötä ehkä hieman pienemmät, niin pääsin kuitenkin nopeasti työelämään, kun en viettänyt ylimääräistä 4-6 vuotta korkeakoulussa ja onnistuin näin aloittamaan sijoittamisen nuorella iällä. Tätä etua on vaikea kuroa umpeen, joten koulutuksen myötä palkan olisi oltava reilusti suurempi, jotta useiden vuosien ylimääräinen opiskelu olisi taloudellisesti kannattavaa. Asiaa ei myöskään edesauta progressiivinen verotus...

      Ainakin tähän asti olen ollut tyytyväinen tekemiini päätöksiin ja tykkään nykyisestä päätyöstäni. Sivutyö on toisella alalla (ensimmäinen ammattitutkinto) ja siintä en aivan niin hirveästi pidä, mutta sopivina annoksina sekin on ihan rentoa ja vaihtelevaa työtä.

      Kaikki sijoittamiseen ja talouteen liittyvä on itse opiskeltua ja mutu tietoa =D

      Poista
    2. Moi, Sharevillen (hopeaporsas) kautta tänne ajauduin. Mielenkiintoista blogitekstiä :)

      Olen samaa mieltä tuosta kouluhommelista, koska kulutin yliopiston penkkiä ihan riittämiin. Eikä sekään riittäny, kun ura ei valmistumisen jälkeen lähtenyt rullaamaan ja piti ammattikoulussakin pyörähtää. Onneksi nyt olen prosessipuolelta löytynyt hommia ihan mukavasti. Jäin varallisuuden kasvattamisessa pahasti jälkeen tuon liiallisen kouluttautumisen johdosta...

      Meiltä löytyy samantyylinen sijoitusfilosofian kulku (indeksi->metallit->indeksi).

      Indeksisijoittamiseen tutustuttua totesin sen olevan pitkällä tähtäimellä viisas ratkaisu. Palaan siihen takaisin pääoman kasvettua. Olen sijoittanut fyysisiiin jalometalleihin jo pidemmän aikaa ja vajaan vuoden kulta/hopea kaivosfirmoihin molemmilla käsillä.

      Arvostustasot olivat todella houkuttelevia puolisen vuotta sitten, niin en malttanut olla kaivosfirmojen ulkopuolella. Nyt nousun jälkeen käteinen polttaa taskussa, mutta olen yrittänyt odotelle korjausliikettä ennen suurempia ostoksia.

      Eipä noista kauppakorkean kursseista ole ollut suurta hyötyä sijoittamisessa tai edes talouden ymmärtämisessä. Itseopiskelulla olen oppinut paljon enemmän :)

      Poista
    3. Pitkäaikainen kuukausisäästäminen ETF:iin on hyvä ja varma tapa vaurastua ja se sopii suurimmalle osalle ihmisistä. Normaalissa palkkatyössä olevana ja taloudellista riippumattomuutta (reilusti ennen virallista eläkeikää) tavoittelevana on tavoitteiden saavuttamiseksi on pakko toimia agressiivisesti. Eli säästettävä mahdollisimman suuri osa tuloista ja pidettavä omaisuus mahdollisimman hyvin tuottavissa kohteissa.

      Osakkeiden myyminen ja markkinoilta poissaolo on riski, jolla voi olla kauas kantoisia seurauksia. Oman harrastelija-amatööri-maalaisjärki-päättelyn seurauksena pidin kalliiden(?) indeksisijoitusten vaihtoa, halpoihin(?) kaivosyhtiöiden osakkeisiin tuotto/riski suhteessa järkevänä liikkeenä, joka onnistuessaan tulisi antamaan todella suurta boostia tavoitteeni saavuttamiseksi. Ja toistaiseksi kaikki on mennyt jopa yllättävän hyvin.

      Mikäli tämä indeksi-metallit-indeksi treidi onnistuu ja saavutan taloudellisen riippumattomuuden, niin tuskin tulen vastaavanlaista temppua enää koskaan tekemään. Tuossa tilanteessa voi keskittyä nauttimaan osinkovirrasta ja elämästä. Pörssikursseilla ei ole tuossa vaiheessa juuri mitään merkitystä, eikä niitä tarvitse enää seurata. Toki on hyvin todennäköistä, että minulla tulee olemaan ydin-salkun ohella pienempi pelisalkku, jonka puitteissa voi spekuloida.

      Sijoittaminen on erilaista kun pyritään kasvattamaan sijoitusvarallisuutta vs. varallisuuden säilyttämisen vaiheessa. Toki haluan että varallisuuteni tulee kavamaan koko loppuelämäni, mutta kun taloudellinen riippumattomuus on saavutettu, ei kasvun tarvitse olla lähellekkään niin agressiivistä, vaan tärkeintä on riskienhallinta ja inflaatioin voittaminen.

      Elämässä on tärkeää lukea ja opiskella itsenäisesti, sekä kuulla mahdollisimman monene eri ihmisen mielipiteitä ja näkökantoja, jonka jälkeen voi tehdä omat analyysit ja johtopäätökset. Juuri mitään ei kannata purematta niellä, vaan käyttää omaa päätään ja suhteuttaa asiat omaan tilanteeseensa sopiviksi - oli kyse sitten rahasta, opiskelusta, liikunnasta, ruokavaliosta tai vaikkapa puutarhan hoidosta!

      Poista
  2. Kerrassaan hieno ja ytimekäs analyysi maailman nykymenosta ja siihen sopivasta sijoitusstrategiasta. Samoilla ajatuksilla olen itsekin liikenteessä ja about yhtä kaukana taloudellisesta riippumattomuudesta. Nyt otetaan vahvasti mainstreamia kontraavaa riskiä. Jos tämä veto menee putkeen ja maailma ei ole tulossa olevan "resetin" jälkeen aivan palasina, palaan takaisin osinkoa maksaviin perinteisiin osakkeisiin.

    Sharevillestä minut löytää nimellä "Peelo Peloton". Koulutustaustana on talousaineitakin sisältänyt korkeakoulutus, mutta eipä siitä hirveästi ole tainnut hyötyä olla. Pikemminkin päin vastoin, koska en ole vanhojen opiskelukavereiden kanssa nykyisin samaa mieltä oikeastaan mistään :-)

    VastaaPoista