lauantai 9. tammikuuta 2016

Tilinpäätös 2015

Tapahtumarikas vuosi on nyt takanapäin ja on aika tarkastella mennyttä, sekä ennustaa tulevaa.

Olen erittäin tyytyväinen menneseen vuoteen, vaikka säästämis- ja sijoitusrintamalla tavoitteet eivät täyttyneetkään. Tekemäni päätökset kuitenkin suuressa kuvassa tulevat todennäköisesti tukemaan omaa talouttani.Tulot, Menot ja Säästäminen

Kirjanpitoa katsomalla voi nopeasti todeta, että "elämäntapa inflaation" poikanen on tainnut päästä puremaan? Vuoden 2015 tuloni olivat alkuvuoden työttömyydestä huolimatta ennätys suuret (nettona 37 000€), mutta samalla menoni paisuivat myös huimaan 31 300 euroon. Samalla säästämisen trendi-suunta oli jo kolmatta vuotta alas päin.
Vuosittaiset tulot, menot ja säästöt
Totuus ei kuitenkaan ole noin hirvittävä mitä luvut antavat ymmärtää. En nimittäin ole täysin holtittomasti alkanut rahojani tuhlaamaan, vaan suurin syy taustalla on auton osto (käteisellä), joka oli uuden työn vuoksi pakko hankinta. Autosta on toki tullut pysyvä ja merkittävä kuluerä, sillä jo pelkkään polttoaineeseen menee yli 200 euroa kuukaudessa. Toinen merkittävä syy oli ensiasunnon osto. Jouduin maksamaan yhdeltä kuukaudelta sekä vanhan vuokra-asuntoni, että uuden omistusasuntoni kulut. Muuttamiseen liittyy luonnollisesti myös muita kuluja ja uusia huonekalujakin tuli hieman hankittua.

2015 menojen jakauma
Asunnon kauppahinta ja lainan lyhennykset ovat kirjanpidossani merkitty säästämiseksi. Korot, järjestely palkkiot, yhtiövastikkeet yms. ovat luonnollisesti merkitty kuluiksi.

Säästöön jäi täten vaatimattomat 5 704 euroa. Säästöprosentiksi muodostui 15,4%. Kuukausitasolla tarkasteltuna, olen kuitenkin hyvin optimistinen tulevaisuuden säästömahdollisuuksistani. Vuoden 2015 ainut alijäämäinen kuukausi oli helmikuu (auton osto), jolloin alijäämäksi muodostui -9 200 euroa. Vertailukohtana parhaimmat kuukaudet, eli marraskuu (ylijäämää +2 022 euroa) ja joulukuu (ylijäämä +2 721 euroa).

Tarkkaa kirjanpitoa olen pitänyt vuoden 2011 alusta alkaen. Laskettuna 2011-2015 väliseltä ajanjaksolta on säästöprosentti netto-tuloistani 43% ja vuosittainen keskiarvo 48%. Olen siis jäänyt jälkeen 50%-tavoitteestani.

Netto-varallisuus

Netto-varallisuuteni nousi vuoden aikana 12 608 eurolla 106 325 euroon. Asunto- ja opintolainaa minulla on yhteensä 134 500 euroa.

Varallisuuteni jakauma
Varallisuuteni kehitys

Sijoittaminen

Joulukuun alkupuoliskolla salkun tuottoluvut näyttivät hyviltä (>12%), mutta loppu kuukausi lasketeltiin ja vuoden 2015 TWR-tuotoksi jäi lopulta 6,93%. Arvonnousua tuli 6 840 euroa, mutta netto-talletukset jäivät negatiivisiksi: -7 272 euroa. Täten salkun markkina-arvo laski vuoden aikana -432 euroa, päätyen 89 906 euroon. Tavoitteen ollessa 97 337 euroa. 

S&P500 historia kuvaaja
Salkkuni on kokenut voimakkaan muutoksen. Kesästä 2012 alkaen salkkuni on sisältänyt pelkästään ETF-tuotteita ja vuoden 2014 alusta loin itselleni tarkan allokaatio tavoitteen. Vuoden 2015 alkupuoliskolla minusta alkoi tuntua, että Yhdysvaltojen osakkeet ovat hinnoiteltu "erittäin haastavasti" ja lopetin uusien ostojen tekemisen USA:n markkinoille allokaatiosuunnitelmani vastaisesti. Auton ja asunnon ostoon tarvittavat rahat jouduin osittain nostamaan osakesalkustani. Käytönnössä myin Russell2000 ETF:ää. (Auton ostoon "lainatut" rahat olen saanut jo palautettua salkkuun). Vuoden kuluessa minua alkoi yhä vahvemmin arveluttamaan osakemarkkinoiden positiivisen kehityksen jatkuminen pitkän nousuputken jälkeen, erityisesti huomioiden maailmantalouden tämän hetkinen tilanne. Vaikka kurssit eivät romahtaisi, niin mielestäni niiden tuotto-odotus nykyhinnoilla on pienehkö. Tämän vuoksi aloin etsimään halpoja osakemarkkinoita ja perustin itselleni satelliitti-salkun. Ostin tähän salkkuun syksyn aikana Venäjän, Indonesian, Brazilian ja Kreikan ETF:iä. 

Aloin tutkimaan sijoitusvaihtoehtoja vielä tarkemmin ja törmäsin FiFighter-blogin kautta kultakaivos osakkeisiin. Aloin tutkimaan alaa/markkinoita tarkemmin ja "hullaannuin". Raaka-aineiden hintojen syöksyttyä jo usean vuoden ajan, ovat kaivosyhtiöt ottaneet pahasti turpiin ja niiden osakkeet ovat syöksyneet vuoden 2011 huippu tasoilta jopa 80-90%. Ala on luonnostaan erittäin syklinen, eivätkä nämä osakkeet ole todellakaan mitään "buy&hold" -sijoituksia. Mutta jos onnistuu tekemään ostoja syklin depressiivisessä vaiheessa ja myymään buumin aikana, voi sijoittaja saada satumaisia voittoja. Pääoman 10-kertaisuminen on täysin realistinen mahdollisuus. Varovaisuus ja järjenkäyttö ovat kuitenkin paikallaan. Alalla on paljon tyhjiä lupauksia ja turhia toivoja. Kanadan TSX-pörssistä löytyy erittäin paljon täysin "huuhaa-firmoja". Onnella ja sattumalla on myös suuri merkitys uusien esiintymien löytymisessä, raaka-aineiden hinnan kehityksessä, ympäristö asioissa, juridiikassa ja poliittisissa päätöksissä jne. Alaan liittyy siis paljon epävarmuutta, joten riskien hallinta on sijoittajalla oltava kunnossa. Hajauttaminen on myös enemmän kuin suositeltavaa. Näihin yhtiöihin sijoittaminen on enemmänkin spekulatiivistä riskin ottamista, kuin varsinaista sijoittamista hyvään liiketoimintaan. Spekulatiivisyydestään huolimatta, se ei kuitenkaan ole uhkapeliä ja mitä alemmaksi hinnat laskevat, sitä suuremmat tuotto mahdollisuudet ovat, kunhan yhtiöt pysyvät pystyssä ja niiden rahoitus on kunnossa. Osaava johto ja vakaa rahoitus ovatkin ensimmäisiä asioita, joihin sijoittajan kannattaa kiinnittää huomionsa.

Market Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) kuvaaja 2010 - 2015
Tein päätöksen ja heitin (passiivisen indeksi-) sijoitussuunnitelmani hyllylle. Myin koko Ydin-salkkuni ja nyt minulla on hyvin erilainen portfolio, kuin vielä vuosi sitten. Se niistä lupauksista olla myymättä ydin-sijoituksia ja olla ajoittamatta markkinoita =D. Aiemmat kokemukseni suorista osakesijoituksista eivät ole kokonaisuutena tarkastellen olleet järin tuottoisia, mutta täytyy sanoa, että nyt olen taas pitkästä aikaa erittäin innostunut sijoittamisesta ja vallitsevasta markkinatilanteesta. Mieleeni tulee väkisinkin alkuvuoden 2009 osto mahdollisuudet.

Tarkoituksenani on yksikertaisesti ostaa nyt kaivosyhtiöiden osakkeita alennuksesta ja myydä ne 4-8 vuoden kuluttua lähellä huippua.Tämän jälkeen sijoittaa ne osinkoa maksaviin indeksiosuusrahastoihin ja saavuttaa taloudellinen riippumattomuus osinkovirran avulla.

Nykyinen allokaationi
Mikäli tämä spekulaatio onnistuu, on minulla mahdollisuudet päästä miljoonan euron tavoitteeseen jo viiden vuoden päästä, 30-vuoden iässä. Toisaalta saatan polttaa näppini erittäin pahasti ja menettää suurimman osan sijoituksistani. Olen kuitenkin vakuuttunut tämän sektorin mahdollisuuksista ja jos onnistun pelaamaan korttini oikein, niin ainakin päihitän S&P500 indeksin mennen tullen. Onnistuminen vaatii kuitenkin suurta riskinsietokykyä, volatiliteentin kestämistä, kärsivällisyyttä ja voiton tahtoa.Mieleeni tulee eräs vastavirtasijoitukseni muutaman vuoden takaa. Ostin erään yhtiön osaketta, kun se oli laskenut yli 80% huippu hinnoistaan. Laskun jatkuessa tein lisäostoja ja positioni kasvoi erittäin suureksi. Osake tippui ja tippui ollen vuoden kuluttua noin 75% halvempi ensimmäisestä hankintahinnastani. Minulta loppui usko ja dumppasin kaikki osakkeet raskaasti tappiolla. Se oli siihen astisen sijoitusurani suurin yksittäinen sijoitus (yli 10 000€) ja suurin tappio. Lisäostot toki alensivat keskihintaa, mutta 10 000 eurosta, minulle jäi käteen vain noin 4 000 euroa. Osake jatkoi laskuaan myyntini jälkeen ja olin tyytyväinen myyntiini seuraavat 9kk. Tuolloin osake teki pohja kosketuksen. Tänä päivänä kyseisellä osakkeella käydään kauppaa 9,3-kertaisella hinnalla, millä itse siintä luovuin, eikä aikaisempia huippuja ole vielä lähellekkään edes saavutettu. Tämä kauppa oli suurin yksittäinen syy, miksi ryhdyin indeksisijoittajaksi. Toimikoon tämä opetuksena uudessa yrityksessäni toimia vastavirta sijoittajana!

Ensimmäinen pörssiviikko 2016 on nyt takana päin ja S&P500 total return -vertailuindeksi on kerennyt tuossa ajassa lasketella -5,91%. Samassa ajassa oma salkkuni on taas kehittynyt vastakkaiseen suuntaan ja noussut +8,60%, vaikka salkusta 30% onkin käteisenä. Tämähän ei vielä kerro mitään, paitsi sen että korrelaatio yleisindekseihin on ainakin sangen matala. Totta puhuen olisin toivonut lukujen olevan toisin päin, jotta pääsisin tekemään lisä ostoja halvalla. Volatiliteetti on suurta, joten eiköhän siellä vielä hyviä dippejä tule olemaan.

Huom: Tämä ei ollut sijoitusneuvo, enkä todellakaan suositele kenenkään tekemään samaa!

Menestyksekästä vuotta 2016!!!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiinnosta kuulisin ihan lyhyestikin miten olet päätynyt juuri nykyallokaation sisältämiin kohteisiin? Erityisesti nuo FF, BRI ja IVN taustoineen kiinnostaisivat.

    VastaaPoista