Alkuvuoden keskimääräiset menot ovat olleet 1506 euroa kuukaudessa (ilman auton ostohintaa) ja 3340 euroa, kun autonkin hinta otetaan laskuissa huomioon. Keskimääräiset netto-tulot ovat taas olleet 2800 euroa. Talouteni on siis ollut kuukausitasolla keskimäärin noin 540 euroa alijäämäinen.
Toinen merkittävä päätös koskee asumista. Koska ostin auton, pystyn nyt muuttamaan pois juna-aseman ja muidenkin hyvien julkistenliikenneyhteyksien varrelta pois, jollekkin halvemmalle ja viihtyisämmälle asuinalueelle. Aloinkin tarkastelemaan vahtoehtojani ja alussa yritin etsiä pää-asiassa vuokra-asuntoa, mutta sopivaa ei tuntunut löytyvän. Sitten silmiini osui puolivahingossa myynti-ilmoitus eräästä mielenkiintoisesta kaksiosta ja otin myyjään heti yhteyttä. Kyseessä on vielä rakentamaton uudiskohde, jonka tulisi olla valmis vajaan vuoden päästä. Saatuani esitteet ja niitä pari päivää tutkailtuani ja mietittyäni varasin itselleni asunnon ja kaupat olisi tarkoitus tehdä loppukesästä. Tarkoituksenani on maksaa 13% omalla-pääomalla ja loput asuntolainalla. Tätä varten olen taas joutunut myymään osakkeita 12 770 euron arvosta. Olen kysynyt lainaa vasta yhdestä pankista, koska kaupanteon yhteydessä maksetaan ainoastaan 10% velattomasta myyntihinnasta ja loput vasta muutettaessa, joten en lainaa vielä tarvitse. Tämä pankki josta lainaa kyselin lupasi 3kk euriborin ja 0,98% marginaalin.
Sijoittaminen
Sijoitussuunnitelmaani tuli muutos, kun perustin Ydin-salkkuni (Core-salkku) rinnalle satelliitti-salkun (taktinen-salkku). Pääasiallinen syy tähän toimenpiteeseen oli se, että koin USA:n pörssin olevan haastavasti arvostettu ja vastaavasti eräät toiset markkinat jotka olivat allokaatiotavoitteeni ulkopuolella, tuntuivat houkuttelevasti arvostetuilta. En ole rahan puutteen vuoksi paljoa pystynyt sijoittamaan satelliitti-salkkuun, mutta tiensä sinne ovat löytäneet Venäjä (RSX, RSXJ, Seligson Russia) ja Indonesia (IDXJ (small cap)) ja kovan tarkastelun alla ovat Kreikka (GREK) ja Brazilian small cap (BRF), myös Global Value etf (GVAL), vaikuttaa mielenkiintoiselta. Taktisen-salkun arvo on nyt 4 117 euroa ja sen indeksoitu tuotto on tältä vuodelta 33,3%. Tämä on tosin vuoden vaihteessa ostetun Seligsonin Russia rahaston ansiota ja myöhemmin suuremmilla panoksilla ostetut etf:t ovat menettäneet arvoaan, joten salkku on tosiasiallisesti pakkasen puolella.
Koska olen nostanut tänä vuonna sijoituksista 21 770 euroa pois ja sijoitukset alkoivat maaliskuun jälkeen hieman laskemaan, niin olen asetettua tavoitettani jäljessä 1 141 euroa, joka ei tosin nostojen koon huomioiden vielä paljoa mielestäni ole.
TWR-tuotto:
Core-salkku 11,95%
Taktinen-salkku 33,31%
![]() |
TWR-tuotto 1.1 - 30.6.2015 |
![]() |
Core-salkun allokaatio |
![]() |
Taktisen-salkun allokaatio |
Kokonaisvarallisuus
Koska tähän asti varallisuuteni on koostunut lähes yksinomaan osakesijoituksista ja käyttötilin rahoista, en ole kokonaisvarallisuustietojani aiemmin julkaissut. Koska nyt tähän on tulossa asunnon oston myötä muutos, niin alan seuraamaan netto-varallisuuteni kehitystä entistä tarkemmin.
![]() |
Varallisuuden jakautuminen |
![]() |
Varallisuuden kehitys |
Mukavaa kesänjatkoa!
Aika hyvän marginaalin sait, mulla on joku 1,5 :)
VastaaPoistaJoo, oli hieman parempi mitä olin ajatellut etukäteen.
PoistaPankkien tarjouksissa on isoja eroja. Muutama vuosi takaperin pankkien tarjoukset olivat lähes identtisiä. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tarjouksiin vaikuttaa aikaisemmat kokemukset asiakkuudesta. Missä pankissa aikaisemmalla asiakkuussuhteella on merkitystä ja missä sillä ei ole tai on vain vähäinen merkitys?
VastaaPoistaTuon tarjouksen sain Danske Bankilta, jossa minulla ei aiemmin ole ollut minkäänlaista asiakkuutta.
Poista"Sijoitussuunnitelmassa ja tavoitteessa pysymisen takia on erittäin tärkeää pitää sijoitukset täysin erillään muusta henkilökohtaisesta taloudesta (huom! velkavipu), eikä niitä saa käyttää esimerkiksi asunnon ostoon, tai käsitellä vararahastona!"
VastaaPoista:D