keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Arvo-osuustili Lynxiin - Osa 2.

NordnetTämä on jatko-osa tammikuun loppupuolella julkaisemaani Arvo-osuustili Lynxiin - Osa 1 -kirjoitukseen. Minulla on ollut arvo-osuustili avattuna Lynxiin nyt reilun kuukauden ajan ja olen muutaman kaupankin jo ennättänyt tekemään.


Asiakashakemukseni Lynxiin hyväksyttiin neljän päivän kuluessa sen lähettämisestä ja kaikki tuli kerralla kuntoon, ilman minkäänlaista tarvetta lisäselvityksille. Tämän jälkeen tili tuli "aktivoida", joka edellyttää vähintään 3000 euron alkutalletusta Lynxin tilille. Lähetin summan Nordean verkkopankin kautta 31.3 ja rahat näkyivät Lynxin tilillä jo 1.4. Aivan yhtä nopeahan tämä ei ollut, kuin Nordnetissä mahdollinen reaaliaikainen verkkomaksu, mutta normaaliksi tilisiirroksi ulkomaille mielstäni sangen nopea.

Kaupankäynti onnistuu joko selainpohjaisella Quick Trade -ohjelmalla tai tietokoneelle asennettavalla Inrteractive Brokersin Trader Work Station (TWS) -ohjelmalla. TWS on alkuun melko monimutkaisen tuntuinen kaupankäytiympäristö, kun aiemmin on tottunut käyttämään suomenkielistä ja yksinkertaista Nordnetin verkkopalvelua. Grafiikkaakin näyttää TWS:ssä olevan Windows 95 -tasoa.  Itseltäni kesti ensimmäisen kaupan tekeminen arviolta noin 40min-1h, ennen kuin olin onnistunut vaihtamaan eurot dollareihin ja tämän jälkeen tekemään vielä varsinaisen sijoituksen erääseen ETF:ään.

Lynx
Vaikka olen tehnyt TWS:n kautta jo kolme kauppaa, en voi vieläkään sanoa että valuutanvaihto ja ostotoimeksiannon tekeminen onnistuisi minulta vielä sujuvasti. Ohjelmassa tuntuu olevan myös mahdoton määrä erilaisia toimintoja, joista minulla ei ole mitään käsitystä. Selvästi opiskeltavaa ja harjoittelua on siis vielä jäljellä. Onneksi en (ainakaan tietääkseni) ole vielä tehnyt sellaisia virheitä, jotka olisivat maksaneet minulle rahaa. Tuo selainpohjainen Quick Trade on yksinkertaisempi, mutta en ole sen kautta vielä päässyt kauppoja tekemään, kun se ei jostain syystä toiminut Chromella, enkä aluksi tajunnut yrittää toisilla selaimilla.

Kustannuksista vielä sen verran, että valuutanvaihto maksaa vähintään 4USD, joka melkein kaksinkertaistaa sijoittamisen hinnan, kun minimi merkintämaksu on 5USD. Eli kun siirrät Lynxiin euroja ja sijoitat dollaripohjaisiin sijoitusinstrumentteihin on kokonaiskulut vähintään 9USD. Toki tämä on vielä selvästi alhaisempi hinta, kuin Nordnetissa.


6 kommenttia:

 1. "Kaupankäyntiä varten tietokoneelle on asennettava Inrteractive Brokersin englannin kielinen Trader Work Station (TWS) -ohjelma."

  Tietääkseni Lynxissä voi käyttää myös WebTrader-ohjelmaa, joka toimii selaimessa ja on huomattavasti yksinkertaisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kiitoksia huomautuksesta! Olin alunperin näin ymmärtänytkin, mutta en päässyt tuohon WebTrader ohjelmaan sisään. Nyt kun vielä yritin, niin lopulta pääsin sinne käyttämällä eri selainta.

   Blogiteksti oli kieltämättä tässä mielessä kirjoitettu huonosti, siten että se antoi väärän kuvan. Nyt sitä on hieman päivitetty...

   Poista
 2. Mielenkiintoista luettavaa blogisi. Mitä kaikkia tietolähteitä olet käyttänyt opiskellessasi sijoittamista?

  terv. Sijoittamisesta myös innostunut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattis!

   Alussa lueskelin kauppalehden keskustelupalstaa (en suosittele!) ja melko nopeasti tuli alettua säännöllisesti lukemaan näitä erinäisiä blogeja aiheen ympäriltä. Kirjojakin on aika paljon tullut luettua; maininnan arvoisia voisivat olla ainakin Sattuman kauppaa Wall Streetillä - Burton G. Malkiel, Miten sijoitan pörssiosakkeisiin - Seppo Saario, The Four Pillars of Investing - William J. Bernstein. Suosittelisin lukemaan myös Robert Kiyosakin kirjoja, vaikka ne nyt ovatkin enemmän menttaalipuolen valmennusta, ei varsinaisia sijoitusoppaita.

   Poista
 3. Hei!

  Useiden blogaajien innoittaman tein minäkin tilin tuonne Lynxiin ja nyt olisi tarkoitus ostaa ETF:iä sitä kautta. Jaksaisitko neuvoa, miten esimerkiksi S&P500 Equal Weight ja Russell 2000 -ETF:ien osto tapahtuu? Tällöin pitää ilmeisesti aluksi vaihtaa eurot dollareiksi, jotta sijoituksen voi tehdä?

  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti kaupan voi lynxissä noihin molempiin ETF:iin tehdä myös euroissa, jos tekee kaupan IBIS-pörssin kautta?

   Poista