lauantai 7. maaliskuuta 2015

Turvapaikka Venäjältä!

Osakekurssit ovat nousseet ympäri maailmaa ja eritoten Yhdysvalloissa jo hyvän aikaa. Korkoympäristö on erittäin matala ja keskuspankit suoltavat rahaa markkinoille sen minkä kerkiävät. Halpaa rahaa on siis paljon liikkeellä, mutta hyviä sijoitusmahdollisuuksia tuntuu olevan yhä hankalampaa löytää. Osakkeiden hinnat jatkavat nousuaan, mutta onko näin voimakkaalle nousulle tarpeeksi vahvoja reaalitaloudellisia perusteita, vai onko markkinoille syntymässä arvostuskupla? Monet ovat nimittäin alkaneet nähdä tässä tilanteessa vaaran merkkejä ja kuplamaisia piirteitä.
Surkeimmat osaketuotot alkavat arvostuskuplasta


Itseäni on ainakin ruvennut arveluttamaan nousun jatkuminen, enkä usko että nykyisillä arvostustasoilta ostettaessa tultaisiin saavuttamaan korkeita vuosituottoja pitkällä aikavälillä. Ajoittaminen on tunnetusti vaikeaa, eikä korkeatkaan arvostustasot ole suuri ongelma, jos sijoittaa kurinalaisesti vuosikymmeniä ajallisesti hajauttaen (dollar cost averaging), eikä tee lyhyen tähtäimen harkitsemattomia peliliikkeitä.

Tarkan ajoittamisen mahdottomuudesta ja psykologisista syistä tarkasteltuna osta- ja pidä strategiaa voidaan pitää parhaana keinona kerryttää osakevarallisuutta pitkällä aikajänteellä. On kuitenkin syytä kuunnella tarkasti vastapuolen leirin argumenttejä tätä strategiaa vastaan ja yrittää ymmärtää kokonaisuus, eikä uskoa sokeasti vain yhteen totuuteen. Strategian perusedellytys on ajallinen hajauttaminen (tai onnistunut oston ajoittaminen). Tämä siksi, että kaikista surkeimmat tuotot ovat alkaneet arvostuskuplista ja jo omilleen pääseminenkin voi kestää todella kauan (vrt. 2000-luvun teknohuuma). Tästä syystä sijoittajan ei välttämättä kannata jättää arvostustasoja täysin huomioitta, vaan yrittää karkeasti hahmottaa missä kohden pörssisykliä ollaan menossa. Sijoitusstrategian taktisia kohtia voi yrittää hioa siten, että yrittää painottaa ostoja nousun alkupuoliskolle. Tähän liittyy suuria riskejä, kuten lukuisat tutkimusten sijoittajien saamista todellisista tuotoista antavat ymmärtää.

Itselläni on psykologisesti tarkasteltuna erittäin hankalaa istua rahakasan päällä pitkiä aikoja. Olen pyrkinyt tutkiskelemaan itseäni sijoittajana ja laatinut sen perusteella tarkan, mutta yksinkertaisen sijoitussuunnitelman. Siinä on selkeä allokaatiotavoite ja ostot tapahtuvat säännöllisesti ajallista hajauttamista hyväksi käyttäen, joka on toki käytännön syistäkin jo pakollista, kun uudet sijoitukset tehdään palkkatuloista. Tällä hetkellä uusien osakesijoitusten tekeminen erityisesti Yhdysvaltoihin tuntuu (huom: Tuntuu!) kuitenkin väärältä liikkeeltä. Tämä on yksi niistä syistä, miksi aiemmin kirjoitin suunnitelmistani ostaa omistusasunto lähitulevaisuudessa. Pankista saa halpaa lainaa ja korkomarkkinoilta on vaikea saada hyviä tuottoja ja osakemarkkinat ovat korkeahkosti arvostettuja. Asunnon ostaminen voisi olla siis hyvä peliliike nykyisessä ympäristössä???

Bonds “the most dangerous of assets”“The riskiness of an investment is not measured by beta…but rather by the probability…of that investment causing its owner a loss of purchasing power of his contemplated holding period. Assets can fluctuate greatly in price and not be risky as long as they are reasonably certain to deliver increased purchasing over the holding period. And… a non- fluctuation asset can be laden with risk.”                    -Warren Buffett

Mutta jos unohdetaan asunnot ja mietitään mistä saataisiin nykyisessä ympäristössä rahoille hyvää tuottoa pitkällä aikajänteellä, niin itselleni tulee ensimmäisenä mieleen Venäjän osakemarkkinat. Historiallisesti katsottuna Venäjällä volatiliteetti on ollut rajua ja arvostustasot ovat yleensä hyvin matalia, johtuen suurelta osin ulkomaalaisten sijoittajien kokemasta poliittisesta riskistä. Kun iso osa maailman osakemarkkinoista on noussut viime vuodet, niin Venäjällä kurssit ovat kehittyneet päinvastaiseen suuntaan ja laskeneet selvästi. Venäjän osakemarkkinat ovat tunnetusti erittäin riippuvaisia öljyn hintakehityksestä, mikä on yksi tärkeimpiä syitä nykyiselle kurssilaskulle, poliittisten syiden ohella. Niinpä sijoitettaessa Venäjälle on ustkottava öljyn hinnan nousevan ja poliittisen tilanteen rauhoittuvan. Venäjä on maailman toiseksi suurin öljynviejämaa ja on erittäin realistista odottaa selvää öljynhinnan nousua. Kysymys on  ainoastaan siintä milloin se tapahtuu. Historiassa Venäjällä on ollut useita vaikeita taloudellisia ajanjaksoja ja niistä ollaan aina päästy yli ja uskoisin näin käyvän tälläkin kerralla.

RTS

Alla on mielestäni sangen pysäyttävä vertailukaavio S&P500 indeksin kehityksestä verrattuna Venäjän RTS indeksiin. Jos ei kiinnitä kaavion lukuihin huomiota tai tiedä mistä on kyse, niin voisi luulla, että punainen viiva olisi jonkin sortin korkorahasto ja sininen kuvaisi osakemarkkinoita. Näinhän tilanne ei kuitenkaan ole, vaan S&P500 indeksiin sijottanut on saanut viimeisen noin 20 vuoden aikana rahoilleen 254% arvonnousun, kun taas Venäjälle rahansa parkeeranneen sijoitus on kasvanut 795%. Parhaimmillaan Venäjälle sijoittaneen salkun arvo olisi ollut toukokuussa 2008 huimat 2757% plussalla.

Yhdysvaltalainen S&P500 indeksi vs. Venäjän RTS indeksi
Syyskuu 1995 - 6.3.2015
Volatiliteetti on ollut kovaa, joten perinteinen taloustiede pitää Venäjän osakemarkkinoita erittäin korkeariskisenä sijoituksena. Itse en asiaa aivan noin koe, mutta ymmärrän toki erittäin hyvin kertarysäyksellä tehtävän sijoituksen ongelmallisuuden, jos se ajoittuu väärään paikkaan. Ajoittamisen merkitys siis korostuu selvästi tämän tyyppisissä osakemarkkinoissa.

S&P500 vs. RTS
1.3.2011 - 6.3.2015
Yahoo Financen mukaan SPY (S&P500 etf) p/e on 17 ja osinkotuotto 1,82%, kun taas RSX (Market Vectors Russia etf) p/e on 6 ja osinkotuotto 3,78%. Kumpikohan olisi tällä hetkellä järkevämpi sijoituskohde; Venäjä vai Yhdysvallat? Tämä on osittain henkilökohtainen kysymys ja riippuu paljon sijoittajan tavoitteista, aikajänteestä, riskinsietokyvystä, psykologisista valmiuksista, nykyisestä sijoitusomaisuudesta jne. Itse kokisin kuitenkin fiksummaksi laittaa panoksia Venäjälle päin, kunhan riskienhallinta on kunnossa, eikä kasvata positiotaan liian suureksi.

Itse tein joulukuussa Venäjälle pienen vastavirtasijoituksen 500 eurolla Seligsonin Russian Prosperity rahaston kautta (ei näy julkisessa portfoliossani), kun tilanne kävi kuumana. Tuo positio on nyt 25% plussalla. Minulla on myös varsinaisessa sijoitussalkussani pieni omistusosuus Venäjälle iSharesin (IS3N) Emerging markets etf:n kautta, jossa Venäjän osuus on 3,23%. Koko salkustanihan tuo on vain noin 0,323%.

Miten päästä turvaan?

Ensisijainen keino suomalaiselle sijoittajalle päästä Venäjälle on erilaiset rahastot. Näitä on valtava määrä, mutta seuraavassa on muutama tunnetuin ja yleisin tuote, johon kannattaa tutustua.

Market Vectors Russia ETF (RSX)
Varat: $1.9B
TER: 0,63%
Osakkeita: 49kpl
Rakenne: Fyysinen
Osingonjako: Jakaa osinkoja

Market Vectors Russia Small-Cap ETF (RSXJ)
Varat: $63M
TER: 0,67%
Osakkeita: 30kpl
Rakenne: Fyysinen
Osingonjako: Jakaa osinkoja

iShares MSCI Russia Capped ETF (ERUS)
Varat: $211M
TER: 0,62%
Osakkeita: 20kpl
Rakenne: Fyysinen
Osingonjako: Jakaa osinkoja

db x-trackers MSCI Russia Capped ETF (DBXV)
Päivitys:Kuuluu Nordnetin ETF-kuukausisäästämisen valikoimaan!
Varat: $187M
TER: 0,65%
Osakkeita: 22kpl
Rakenne: Swap
Osingonjako: Sijoittaa osingot uudelleen

Seligson Russian Prosperity Fund Euro
Syöttörahasto aktiiviseen osakerahastoon
Varat: $26M
Kulut: 1,2% + tuottosidonnoinen palkkio (15%) 
          + Merkintäpalkkio (0-2,5%) ja lunastuspalkkio (0% tai 0,5%)
Osingonjako: Valittavissa

Sijoittaminen Venäjälle

Miten on; 
Onko Yhdyvallat riskisempi paikka varallisuudellesi, kuin Venäjä?
Luotatko nykytilanteessa enemmän Setä Samuliin vai Äiti Venäjään?

5 kommenttia:

 1. Tuo Nordnetin tarjoama ETF osana kuukausisäästämistä vaikuttaa hyvältä idealta. Seligsonissa merkintäpalkkio on liian iso. Osinkojen uudelleensijoitus on myös hyvä asia.

  Mielestäni tämän hetken tilanteessa harkitsisin kolmea sijoituskohdetta: 30% yrityslainoihin odottamaan parempaa hetkeä osakesijoituksiin. Seligsonin corporate bond-rahasto tuottanee jatkossakin n. 5%/vuosi.
  40% Venäjälle ETF:n kautta. Loput 30% sijoittaisin Eurooppa-ETF:ään. Jälkimmäistä puolustaa mielestäni EKP:n setelielvytys, vaikka loisikin kuplaa niin tässä kannattanee olla mukana aluksi. Toinen seikka on öljyn hinta ja kolmas asia euro-dollari suhteen parantuminen.

  Venäjä on hyvä kohde, kuten pe-luvuista voi päätellä. Kysymysmerkki on se, että kauanko taloudellinen alamäki jatkuu Venäjällä: vuosi vai kolme? Sijoittajan toki kannattaa muistaa, että kurssit kyllä nousevat joskus Venäjällä, mutta jos tähän menee useampi vuosi kannattanee hakea tuotot sillä välin muualta. Toki ajoittaminen on hyvin hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin näkisin tuon DBXV:n kuukausisäästämisohjelman kautta ostettuna fiksuimpana vaihtoehtona.

   Tarkka ajoittaminen on kyllä Venäjän pörssissä kinkkistä siinä mielessä, että kun siellä pörssikurssit lähtevät alhaisilta tasoilta nousuun, niin kulmakerroin on yleensä ollut erittäin jyrkkä. Tämä puoltaa ostojen hajauttamista pidemmälle ajalle, jotta ei jää ainakaan täysin junan kyydistä. Ja pää täytyy pitää kylmänä ja odottaa rauhassa nousun alkua, sillä se voi antaa odottaa itseään melko kauankin...

   Poista
 2. Jos pitäisi nyt valita kumpaan sijoittaisin, USA vai Venäjä, vastaus olisi jälkimmäinen. Riittävän pitkä aikaväli vaan. Ja näin olen tehnytkin:

  http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2015/02/osto-ohjelma-seligson-russian.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi salkussa melkein kymppitonnin edestä IS3N:ää, eli sitä kautta Venäjää myös vähän...

   Poista
  2. Joo, ei Venäjä suurta painoa saa markkina-arvolla painotetuissa indekseissä! DBX1:ssäkin paino on vain noin 3,7%, eli jos uskoo Venäjään, niin ei kannata jäädä pelkän kehittyvien markkinoiden indeksiosuusrahaston varaan.

   Poista