sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Tilinpäätös 2014

Vuosi 2014 oli minulle suurten pettymysten ja alakulon vuosi. Olen valmistunut unelmieni ammattiin ja tulevaisuus näytti vielä vuoden 2013 lopussa erittäin lupaavalta. Vuosi 2014 alkoi kuitenkin työttömyysjaksolla ja jatkui osa-aika töiden merkeissä (töissä joista en pidä). Kesäksi sain sijaisuuden koulutustani vastaavaan työhön, mutta positiivisista ennakko-odotuksistani huolimatta työsuhdettani ei kesän jälkeen kuitenkaan jatkettu. Olin taas työttömänä (1kk), jonka jälkeen palasin taas loppuvuodeksi osa-aika työhön, josta en edelleenkään pidä ja jossa on huono palkka. Toivon todella, että tilanteeni korjaantuisi nopeasti. Olen suunnitellut hakevani maaliskuun yhteishaussa varmuudenvuoksi korkeakouluun ja ottavani opiskelupaikan vastaan mikäli tilanteeni jatkuu samaa rataa myös kesällä 2015, sillä nykytilanteeseen on ehdottomasti saatava muutos tavalla tai toisella.

Tulot, Menot ja Säästäminen

budjetti
Menojen jakauma 2014
Pitkän aikavälin säästötavoitteeni on 12000 euroa vuodessa, mutta vuoden 2014 tavoitteeni olin asettanut 9 300 euroon, koska edessä oli muutto ja työllisyystilanne oli vielä arvoitus. Vaikeasta työtilanteestani huolimatta minulla olisi ollut mahdollisuus 12000 euron säästösummaan. Muuton yhteydessä ostin kuitenkin mm. uuden television ja huonekaluja, sekä innostuin päivittämään vaatevarastoni kerralla kuntoon. Kesällä jouduin ostamaan myös uuden puhelimen hajonneen tilalle. Näistä seikoista johtuen säästöön jäi vaatimattomat 7900 euroa.

Suurin menoeräni on asuminen, joka muodosti menoistani jopa puolet (asun pk-seudulla yksiössä, joka sijaitsee lähiössä). Niinä kuukausina, kun minulla ei ollut ylimääräisiä tai kertaluonteisia menoeriä, asuminen muodosti jopa 77 prosenttia menoistani. Vaikka koen jo nyt paineita asumiskustannusten laskemiseksi, niin kahden kuukauden kuluttua vuokrani nousee entisestään 4%. Olen harkinnut oman asunnon ostoa, joka viisaasti toteutettuna olisi luultavimmin pitkällä tähtäimellä fiksu ratkaisu. Nykyisessä epävarmassa tilanteessani, se ei kuitenkaan ole vaihtoehto. Mikäli aloitan syksyllä opinnot tulen muuttamaan, jonkinlaiseen opiskelija-asuntoon.

Säästöprosentiksi netto-tuloista muodostui 31%. Tämä on ensimmäinen kerta kirjanpidon aloittamisen jälkeen (2011), kun säästöön jää alle 50% tuloista. Laskettuna vuosien 2011-2014 tulot ja säästöt yhteen, säästöprosentti pysyy kuitenkin vielä yli 50 prosentin (54%), laskusta huolimatta (2011-2013 säästöprosentti on 63%).
sijoittaminen
Salkun twr-tuotto, maaliskuusta alkaen

Sijoittaminen

Vuoden 2013 alusta alkaen salkkuni on sisältänyt pelkästään indeksisijoituksia. Vuoden 2014 maaliskuusta alkaen otin käyttöön uuden sijoitussuunnitelman, jossa oli mm. uusi tarkasti määritelty tavoiteallokaatio. Olen ollut tähän uuteen suunnitelmaan tyytyväinen ja vuoden 2014 indeksoitu oman-pääoman tuottoni oli kulujen jälkeen +16,14%, jolla löin S&P500 total return indeksin 2,45%-yksiköllä ja kotoisen Omxh b cap tuotto -indeksin 7,04%-yksiköllä. Rahassa tämä tarkoitti 12 181 euron arvonnousua. Suotuisan kurssikehityksen siivittämänä salkkuni arvo on kohonnut 13251 euroa yli tavoitellun summan, ollen nyt 8kk edellä pitkän-aikavälin tavoitettani.SWR
Taloudellinen riippumattomuuteni 4% (2,8%)-säännöllä mitattuna
Olen alkanut mittaamaan taloudellista riippumattomuuttani yleisesti tunnetun "4% Safe Withdrawal Rate" -nyrkkisäännön mukaan. Kuitenkin sillä erotuksella, että käytän lukuna 2,8-prosenttia, koska vähennän 4-prosentista 30-prosenttia veroja, jolloin käteen jää ainoastaan 70% nostetusta 4-prosentista. Tämähän on toki edelleen vain suuntaa antava luku, eikä siinä ole huomioitu esimerkiksi hankintameno-olettamaa tai verotuksen progressiivisuutta. Tämän laskutoimituksen mukaan voisin tällä hetkellä käyttää salkustani kulutukseen 2 531€/v, eli 211€/kk. Toisin sanoen voisin pitää 1-2kk ylimääräistä lomaa vuodessa, tai 2-4 vapaapäivää kuukaudessa.Yhteenveto

Oman-pääoman tuotto:             +16,14 %
Arvonnousu:                              12 181 euroa
Uusi pääoma:                              8 160 euroa
Salkun arvon muutos yhteensä:  20 341 euroa / 29,03 %Mahtavaa uutta vuotta 2015!

3 kommenttia:

 1. Hieno sijoitustulos! Osoittaa indeksisijoittamisen tuottoisuutta, alan itsekin kallistua siihen suuntaan jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Lisäksi että indeksisijoittaminen on tuottoisaa ja helppoa, se myös säästää aikaa ja hermoja Harkittaessa omaa sijoitustyyliä (indeksi- vs. suorat osakesijoitukset) on hyvä kysyä itseltään hakeeko sijoittamisella hyvää tuottoa pitkällä aikajänteellä, vai enemmänkin jännitystä ja tekemistä.

   Poista
 2. Jännitystä ja tekemistä ehdottomasti =D Ja vähän rahaakin siinä sivussa....

  VastaaPoista