lauantai 31. tammikuuta 2015

Hyviä ja Huonoja uutisia

Tammikuu on ollut moneltakin kantilta katsottuna erittäin tapahtumarikas kuukausi ja viikossakin on kerennyt tapahtumaan suuria muutoksia. Kirjoitin tasan viikko sitten suunnitelmistani sijoittaa normaaliin tapaan 1000 euroa kuukaudessa osakkeisiin ja mikäli saisin tätä enemmän säästöön, niin siirtäisin ylimenevän osan sijoituspuskuriin (ts. käteiskassaan) ja kuvailin tilannettani seuraavasti:
"Tällä hetkellä työskentelen osa-aikaisena työntekijänä ja lähitulevaisuus on usvan peitossa. Tuhannen euron kuukausittainen säästötahti tulee olemaan lähiaikoina erittäin haastava ja sen saavuttamiseksi on tehtävä kovasti töitä. Edessä on kuitenkin paljon tuntemattomia muuttujia, joiden vaikutus tulee olemaan erittäin suuri. Voi olla että tavoite ylitetään vuositasolla reilusti tai etten pääse lähellekkään 12000 euroa. "
Tämän julkaisusta ehti kulua pari päivää, kun puhelin soi ja sain tavoittelemani työpaikan. Olin todella innoissani (ja olen toki edelleen). Näytti siltä, että tulisin ylittämään säästötavoitteeni erittäin kirkkaasti. No, taas kului pari päivää, kun puhelin soi uudelleen ja minulle selvisi, että työpaikka sijaitsee sellaisessa paikassa, että tarvitsen ehdottomasti auton työmatkojani varten. Olen taistellut jo useita vuosia pärjätäkseni ilman autoa (säästö syistä), mutta nyt todella näyttää siltä, että se olisi ostettava. Palkkani tulee nykyiseen verrattuna toki nousemaan, mutta ero ei ole niin suuri, että autoa kannattaisi taloudellisista syistä ostaa. Tämä on kuitenkin juuri sitä työtä mitä haluan tehdä, joten olen hieman vastahakoisesti valmis "investoimaan" tämän työpaikan puolesta.


Rahoitus

Olen arvioinut hintalapuksi muodostuvan noin 10 000 euroa ja rahan etsintä on jo käynnistynyt. En tarvitse hienoa autoa, mutta katson parhaaksi hankkia kuitenkin luotettavan ja hyväkuntoisen ajoneuvon, jolla pystyisin ajamaan mahdollisimman pitkään, sekä ajokilometrit olisi oltava halpoja.

Sijoitussalkussani oli 4500 euroa vierasta-pääomaa (opintolainaa). Tammikuussa sain säästöön 800 euroa, mutta en siirtänyt rahoja salkkuuni, vaan harrastin pientä kirjanpitokikkailua ja tein salkkuuni 800 euron oman-pääoman lisäyksen ja saman kokoisen vieraan-pääoman poiston. Käytännössä salkussani raha ei siis liikkunut mihinkään suuntaan ja oikeasti siirsin 800 euroa normaalille pankin käyttötilille, johon alan autorahoja kasaamaan. Salkussani oli käteistä 1500 euroa, jotka siirsin autotilille ja kirjasin vieraan-pääoman poistoksi. Nyt salkussani on vierasta-pääomaa jäljellä 2200 euroa ja tarkoituksenani on harrastaa samanlaista kirjanpitokikkailua, laskeakseni salkun velkavivun nollaan ja kirjata loputkin  opintolainasta auton ostoon ("kikkailulla" vältän sijoitusten myymisen).  Minulla oli myös noin 250 euroa "ylimääräistä" rahaa, jotka siirsin autotilille.

Kirjanpidollisesti merkitsen autoon säästettävät rahat suoraan menoiksi, enkä aio kirjata autoa varallisuudeksi, koska se on käyttöesine, jonka arvo laskee jatkuvasti. On myös erittäin todennäköistä, etten tule saamaan näistä rahoista koskaan mitään takaisin, vaan mahdollisessa myyntitilanteesta tulevat rahat menevät suoraan uuden auton ostoon.


Säätämistä

Torstaina kirjoitin ryhtyväni Lynxin asiakkaaksi, joka näyttäisi olevan juuri tässä tilanteessa virhe. Tämä siksi, että tilin avaamiseen tarvitaan vähintään 3000 euron alkusijoitus. Tähän olin toki varautunut, mutta nyt auto-asia tuli sotkemaan kuviot. Olenkin harkinnut myyväni Nordnetin tilillä ylipainossa olevaa Russell2000 etf:ää ja siirtäväni tästä saatavat varat Lynxiin ja sijoittavani ne siellä S&P500 Equal Weight etf:ään. Mikäli tämän teen niin yritykseni vähentää kuluja Lynxin avulla kääntyisi lyhyellä tähtäimellä juurikin päin vastoin, mutta nyt kun olen jo hakemukset lähettänyt, niin en oikein kehtaisi jättää rahoja lähettämättäkään.

Lopuksi

Yleisesti ottaen auton tarve osui kuitenkin sikäli hyvään kohtaan, että pörssikurssit ovat jo nousseet useita vuosia ja olen edellä tavoitettani noin 17000 euroa (salkun arvossa). Näistä syistä en olekkaan hirvittävän huolissani auton ostoon menevistä rahoista, vaan enemmänkin tulevaisuuden säästömahdollisuuksitani, kun menoni tulevat auton myötä nousemaan pysyvästi.

En voi kuitenkaan valittaa, vaan olen todella iloinen, että pääsen vihdoin tekemään sitä mitä haluan ja sen myötä elämänlaatuni tulee kohoamaan reilusti... näin ainakin uskoisin...

*Jännityksellä odottaen vuoden 2015 tilinpäätöstä*


1 kommentti:

  1. olekkaan pitää olla olekaan ja samoin lähellekkään = lähellekään. Puhuttaessa k-kirjaimet kahdentuvat.

    VastaaPoista