torstai 29. tammikuuta 2015

Arvo-osuustili Lynxiin - Osa 1.

Sijoittaminen

Kirjoitin äskettäin pyrkimyksistäni alentaa sijoittamisesta syntyviä kuluja otsikolla: Allokaatiosuunnitelman päivitys. Tarkoituksenani on vaihtaa kaksi db-xtrackersin etf:ää iSharesin vastaaviin, mutta reilusti halvempiin etf:iin. Sivusin tekstissä myös harkinneeni Lynxin asiakkuutta, mutta koin vielä tuossa vaiheessa helpommaksi pidättäytyä pelkästään Nordnetissa. Ajatus jäi kuitenkin vaivaamaan ja koska toimeksiantokulujen ero on todella merkittävä, niin päätin kuitenkin ottaa itseäni niskasta kiinni ja lähettää paperit Lynxiin.


Liittyminen Nordnetiin ja Seligsoniin on erittäin helppoa ja nopeaa verkkopankkitunnuksilla. Lynxin asiakkaaksi pääseminen on hieman monimutkaisempaa, mutta ei vaikeaa (ainakaan toistaiseksi; liittymiseni on vielä kesken).

1.) Lynxin etusivun: http://www.lynxbroker.fi vasemmassa alareunassa on kohta: Tilin Avaaminen. Sieltä pääset tilaamaan sähköpostiisi tilin avaamiseen tarvittavan tilinavauslomakkeen, sekä saat sopimusehdot ja muuta yleistä tietoa asiakkuudesta.
Arvo-osuustilin avaamisen eri vaiheet

Asiakirjojen tilaus sähköpostiin2.) Sähköpostin liitteenä on pdf-muotoinen tilinavauslomake, joka tulee täyttää ja allekirjoittaa. Itse koin sähköisen täyttämisen hieman kömpelöksi, mutta kyllä se onnistui. Adobe readerin uusi ominaisuus; sähköinen allekirjoitus web-kameraa hyväksikäyttäen oli myös uusi kokemus...

Yhteystiedot

Kokemus

Tilin tyyppi ja allekirjoitus

3.) Lähetä tilinavauslomake sähköpostilla osoitteeseen: info@lynxbroker.fi.
Tilinavauslomakkeen lisäksi liitteenä tulee olla asuinpaikkatodistus, sekä kopio henkilötodistuksesta.

Tarkistuslista

4.) Seuraavaksi tili tulisi aktivoida siirtämällä Lynxin tilille vähintään 3000 euroa, jonka jälkeen kaupankäynnin pitäisi olla mahdollista. Itse olen nyt lähettänyt asiakashakemuksen sähköpostilla ja jään odottamaan vastausta, sekä ohjeita tuon minimisumman siirtämikseksi. Tulen raportoimaan jatkosta, kunhan tilanne etenee.

Miksi Lynx?

Olen ollut tyytyväinen Nordnetin palveluihin ja erityisesti maksuttomaan ETF-kuukausisäästämiseen. Sijoitussuunnitelmani mukaisesti käyn kauppaa kuitenkin ainoastaan ETF:illä ja kaikki käyttämäni ETF:t ovat noteerattu Saksan Xetra pörssiin, jossa Nordnetin minimitoimeksiantokulut ovat huimat 15 euroa/kauppa. Lynxin minimiveloitus on 5,8 euroa (tai 0,10%). Sekään ei ole vielä "ällistyttävän halpa", mutta kuitenkin Nordnettiin verrattuna vain noin 1/3-osa.15 euron toimeksiantokulut ovat tähän asti rajoittaneet merkittävästi säännöllistä sijoittamista ja kulujen vuoksi tavoiteltavana kertasijoituksena olen pitänyt  noin 3000 euroa. Toimeksiantokulujen vertaaminen onkin järkevintä prosentuaalisesti. Lynxin kautta pystyn sijoittamaan 1000 euroa joka kuukausi 0,58% kuluilla, kun taas Nordnetissa tarvitsisin vähintään 2585 euron kertasijoituksen päästäkseni 0,58% kuluihin. Mikäli sijoittaisin kerralla 2585 euroa Lynxin kautta, niin kulut olisivat ainoastaan 0,22%.

kulut
Lynx vs. Nordnet
Lynxin tarkempaan hinnastoon pääset tästä.

Olen aiemmin kritisoinut useampaankin otteeseen ulkomaalaisten pörssien toimeksiantokuluja, kuten myös monet muutkin sijoittajat. Kulut eivät ole kuitenkaan alentuneet odottelusta huolimatta ja nyt onkin tullut aika äänestää Wahlroosia lainatakseni: jaloillaan. Hämmentävää kulujen suuruudesta tekee myös se, että ymmärrykseni mukaan suurissa pörsseissä (etenkin USA:ssa) kaupankäytikulujen pitäisi olla osakevälittäjille huomattavasti halvemmat, verrattuna pienempiin pörsseihin, kuten Suomeen (en valitettavasti löytänyt lähdettä, josta muistelen asiasta lukeneeni).Suomi


4 kommenttia:

 1. Kannattaa harkita myös Interactive Brokersia. USA-kaupat min. $0.35. Eli lähes ilmaista. Lynx käyttää IB:tä, ja salkun siirto taitaa olla aika helppo (ilmainen?) operaatio. Käyttävät samaa IB:n alustaa eli ainoastaan hinnasto muuttuisi. Tosin IB on vain englanninkielinen. Alle $100k salkulla on lisäksi minimiveloitus $10/kk, jolla summalla tosin saa tehdä kauppoja. Valuutanvaihto min. $2.

  Mutta samaa mieltä, Suomessa törkeän hintaisia varsinkin ulkomaankaupat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aiemmin harkinnut myös Interactive Brokersia, mutta ongelmana on tuo $10/kk-maksu. Sijoitan ainoastaan kuuteen eri etf:ään, joista neljään ostotoimeksiannot ovat Nordnetin kautta ilmaisia. Tästä johtuen teen normaaleja toimeksiantoja ainoastaan kahteen etf:ään, enkä sijoita näihin joka kuukausi. Tästä johtuen Lynx tulee minulle halvemmaksi, koska heillä ei ole kuukausimaksuja.

   Poista
 2. Itselläkin ollut ajatuksena avata tili Lynx:ssä. Kuinka kauan sinulla meni hakemuksen täyttämisestä siihen että olisit päässyt tekemään kauppaa? Miten tuo sähköinen allekirjoitus käytännössä tapahtui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakemukseni hyväksyttiin neljän pankkipäivän kuluttua sen lähettämisestä. Kun tili on hyväksytty, tulee sille tehdä talletus (min. 3000e), jonka jälkeen tilin pitäisi aktivoitua ja kaupankäynnin olla mahdollista. Ensimmäiseen talletukseen varaamani varat jouduinkin tuhlaamaan auton hankintaan, joten tiliäni ei ole vielä aktivoitu käteisen puutteen takia. Tästä syystä en osaa sanoa kauanko rahojen siirto Lynxin tilille kestää.

   Sähköisen allekirjoituksen tein siten, että
   1.) Kirjoitin allekirjoitukseni normaalisti tyhjälle paperille,
   2.) Valitsin Adobe Readerin oikeasta yläkulmasta allekirjoitus työkalun ja sieltä web-kameralla tehtävän allekirjoituksen
   3. Näytin paperille kirjoitettua allekirjoitustani web-kameralle, jonka avulla sen sai siirrettyä allekirjoituskselle varattuun kohtaan.

   Poista