keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Tilinpäätös 2013

Säästäminen

Menojen jakautuminen 2013
Säästötavoitteet olen pyrkinyt asettamaan aina haastaviksi, mutta kuitenkin realistisiksi. Vuodelle 2013 määrittämäni säästötavoite oli 4500 euroa. Summa on sinällään pieni, mutta opiskelijalle pidin sitä sopivan haastavana. Lopulta haaste osoittautui kuitenkin liian helpoksi! Kesäloman ajaksi onnituin saamaan kaksi työpaikkaa, jonka myötä viikkotyötunnit olivat yhteensä 60-70h tietämillä. Tämän lisäksi sain erittäin edullisen kesäasunnon ja työmatkat kuljin totuttuun tapaan polkupyörällä, joten menot pysyivät hallinnassa. Suurimmat kuluerät olivat ruoka, vuokra ja liikenne.


Säästöön kertyi 10 000€, joista 8 380€ ohjautui sijoituksiin ja loput       1 620€ vararahastoon. Säästöprosentti kohosi uuteen ennätykseen: 73,26%. Tarkkaa kirjanpitoa olen pitänyt vuodesta 2011 alkaen. Kun laskee näiden kuluneiden kolmen vuoden tulot ja menot yhteen, niin säästö-% on tällöin kokonaisuudessaan 65%.

Sijoittaminen

Salkun allokaatio
Vuoden 2013 indeksoitu tuottoni oli 10,91% ja vertailuindeksin (STOXX Global Total Market) 15,24%. Salkku jäi siis selvästi yleisestä markkina-kehityksestä, pääosin kehittyvien markkinoiden ylisuuren painon vuoksi.  Vuoden alkupuoliskolla kehittyvien markkinoiden osuus salkustani oli lähes 40% luokkaa ja tälläkin hetkellä ne muodostavat 23% salkusta, kun tavoitteen mukainen paino olisi 10% (5% large / 5% small cap). Vastaavasti vahvasti suoriutunut Yhdysvallat on ollut alipainossa. Vaikka salkkuni allokaatio onkin selvästi vinoutunut, en toistaiseksi suunnittele suuria tasapainotustoimia myyntien avulla. Sijoitussuunnitelmasta näet allokaatio tavoitteeni.

TWR-tuotto
ROE = Oman pääoman tuotto, ROI = Sijoitetun pääoman tuotto, TMI = STOXX® Global Total Market –vertailuindeksi, OMXH B CAP GI = Helsingin pörssin painorajoitettu tuottoindeksi, 10% = Tavoiteltava 10% vuosituotto


Salkun nettoarvo nousi yhteensä (tuotto + uusi pääoma) 32%, eli  17 152 euroa. Salkun nettomarkkina-arvo jäi  70 058 euroon, joten olen edellä tavoitettani tällä ´hetkellä 8 854 euroa.

Velkavipu kohosi vuoden loppuun mennessä 12% tuntumaan. Tässä markkinatilanteessa en "normaalilla" sijoituslainalla vivuttaisi salkkua ollenkaan, mutta itselläni velasta puolet on opintolainaa (pitkä laina-aika ja matala korko) ja toinen puolisko sukulaisen tarjoamaa lainaa 0%-korolla (en voinut vastustaa kiusausta). Tämä 0% laina on sijoitettu puoliksi korkoihin ja toinen puolikas osakkeisiin. Laina tulee maksaa takaisin puolen vuoden kuluttua ja suunnitelmanani on tällöin myydä korkosijoitukset ja loput maksaa uusista säästöistä, eli osakkeita ei ole tarkoitus takaisinmaksun yhteydessä myydä.


Tuleva vuosi 2014

Edessä on suuria talouteen vaikuttavia muutoksia. Koulu loppui, enkä ole onnistunut saamaan vielä työpaikkaa. En ole saanut myöskään uutta asuntoa opiskelija-asunnon tilalle, joten olen joutunut tilapäismajoitukseen sukulaisten luokse useiden satojen kilometrien päähän pk-seudusta, jossa mitä todennäköisemmin tuleva työpaikkani tulee sijaitsemaan. Mikäli löytäisin pk-seudulta asunnon pystyisin ainakin palaamaan opiskeluja edeltäneeseen työpaikkaani, mitä tosin en mielellään tekisi. Työn- ja asunnon hakua ovat erityisesti vaikeuttaneet parhaillaan menevät joulun- ja uudenvuoden pyhät. 

Itselleni tuli yllätyksenä miten pienet varallisuusrajat arava- ja korkotukiasunnoissa on: Helsingissä 77 000€, Espoossa 62 000€, Vantaalla 50 000€ ja muualla Suomessa 34 000€. Hämmentävintä siinä on tulorajojen puuttuminen kokonaan. Eli karrikoituna pienituloisia säästäjiä rokotetaan ja suurituloisia tuhlareita avitetaan! Oma netto-varallisuuteni on noin 73 000 euroa. Pk-seudun asuntojen hinnat ovat mielestäni kansainvälisesti vertailtuna pöyristyttävän korkeat. Talouelämän reportaasi: Tukiaiset loivat asuntohelvetin. Reportaasissa tuodaan hyvin esille miten Suomen tuetttu asuminen luo epäterveen tilanteen ja nostaa asuntojen hintoja ja täten taas luo lisätarvetta uusille tukiaisille. Mielestäni suuresta osasta valtion (ja EU:n) myöntämistä tukiaisista tulisi luopua ja korvata tämä laskemalla verotusta ja vähentämällä sääntelyä.

Mutta se siintä avautumisesta asumisen hankaluutta vastaan.Tavoitteeni mukainen säästötarve tulevalle vuodelle on 9 300€ ja vuoden 2015 alusta alkaen minun tulisi säästää 1 000€ kuukaudessa, eli 12 000 euroa vuodessa. Vuoden 2014 säästötavoite on asetettu aikoinaan (2012) alemmaksi verrattuna tuleviin vuosiin, ennakoiden muuttamisesta aiheutuvia kustannuksia ja valmistumisen jälkeisiä mahdollisia vaikeuksia työpaikan nopean saamisen suhteen (mikä riski siis nyt näkyy toteutuvan).

Poimintoja viimepäivien julkaistuista pörssiennusteista vuodelle 2014:
- "Tehokkaan osakepoiminnan merkitys korostuu"
- "Volatiliteetti kasvaa"
- "Osakekuplan riski kasvaa"
- "Osakemarkkinoiden hyvä vire jatkuu myös ensi vuonna
- "Osakkeiden kurssinousu on epäterveellä pohjalla"
- "Osakkeet eivät ole ylihintaisia"
- "Kehittyneissä maissa on kasvueväät jo syöty"
- "Tuleva vuosi on Kiinalaisosakkeiden vuosi"
- "Kehittyvät markkinat tulevat alisuoritumaan  seuraavien 5 – 10 vuoden ajanjaksolla"
- "Jatkossa katse on suunnattava erityisesti kehittyvien talouksien osakemarkkinoille"
- "Korot tulevat nousemaan"
- "Fed ei lopeta elvytystä ikinä"
- "Halvan rahan aika jatkuu"
- "55,1 prosenttia sijoittajista uskoo osakekurssien nousevan seuraavan puolen vuoden aikana"
- "Rahapolitiikan kiristystoimet eivät hyydytä osakemarkkinoiden nousua"
- "Vahva talouskehitys riski osakemarkkinoille"
- "Osakkeiden arvonnousu on syönyt erityisesti eurooppalaisosakkeiden nousumahdollisuuksia
- "Tuottoa voi odottaa toistakymmentä prosenttia"
- "10 prosentin tuottoihin ei päästä seuraavaan pariin vuoteen"
- "Sijoitustalot ennustavat yli 10 prosentin osaketuottoja ja joillekin markkinoille yli 15 prosenttia"
- "Seuraava 5v periodi tulee olemaan indeksisijoittajalle hyvin vaikea"
- "Maailmantalous heikkenee ensi vuonna"
- "Maailman osakemarkkinoilla on edessään hyvä vuosi"

K: Mitä johtopäätöksiä näistä ammattilaisten näkemyksistä tulisi tehdä?
V: Ei niin minkäänlaisia!

Mahtavaa uutta vuotta 2014!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti