maanantai 6. tammikuuta 2014

db x-trackers ETF:t myllerryksessä

Deutche Bank

Deutsche Asset & Wealth Management ilmoitti marraskuun lopussa muuttavansa 18 db-xtrackers etf:n rakennetta synteettisestä replikoinnista fyysiseen. Vielä vuoden 2012 lopulla Deutsche Bank tarjosi ainoastaan synteettisiä (swap-pohjaisia) etf:iä ja se on toiminut tämän tyyppisten tuotteiden pää-äänenkannattajana. Siirtyminen perinteisiin (fyysisiin) etf:iin on seurausta markkinaosuuden pienenemisestä, kun fyysisiä etf:iä tarjoavien indeksitalojen, kuten iSharesin markkinaosuus on vastaavasti kasvanut. Tämä johtuu sijoittajien kohonneesta pelosta vastapuoliriskiä kohtaan. Deutche Bankin x-trackersien markkinaosuus on tällähetkellä noin 13% ja Black Rockin omistama iShares hallitsee noin 50% markkinoista. Deutche Bank tavoittelee uudistuksella markkinaosuuden kasvua 20 prosenttiin.

Näiden 18 etf:n markkina-arvo on noin 9,5 miljardia euroa. Deutche Bankin mukaan replikointitavan muutoksesta aiheutuvia kustannuksia ei peritä sijoittajilta ja etf:ien vaihto jatkuu normaalisti.Lista ETF:istä, jotka muutetaan täysin (full) fyysisiksi


 • db x-trackers DAX® UCITS ETF Equity
 • db x-trackers MSCI Europe Index UCITS ETF Equity
 • db x-trackers MSCI Pan-Euro Index UCITS ETF Equity
 • db x-trackers MSCI Europe Mid Cap Index UCITS ETF Equity
 • db x-trackers Euro Stoxx 50® UCITS ETF Equity
 • db x-trackers Euro Stoxx® Select Dividend 30 UCITS ETF Equity
 • db x-trackers CAC 40® UCITS ETF Equity
 • db x-trackers FTSE 100 UCITS ETF Equity 
 • db x-trackers FTSE 250 UCITS ETF Equity 
 • db x-trackers FTSE MIB UCITS ETF Equity
 • db x-trackers MSCI Mexico Index UCITS ETF Equity
 • db x-trackers ATX UCITS ETF Equity
 • db x-trackers SMI® UCITS ETF Equity
 • db x-trackers IBEX 35® UCITS ETF Equity 

Lista ETF:istä, jotka muutetaan fyysisiksi, mutta niiden rakenne on optimoitu

 • db x-trackers Stoxx® Europe 600 UCITS ETF Equity
 • db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF Equity
 • db x-trackers FTSE All-Share UCITS ETF Equity
 • db x-trackers FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe Real Estate UCITS ETF Equity

Itse omistan ko. listalta Europe-, Europe Mid cap-  ja Europe Small Cap index ETF:iä.

Muutos tapahtuu 6.1. - 30.6.2014 välisenä aikana, joten kaikki listalla olevat tuotteet ovat fyysisesti replikoituja viimeistään Heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä. Euro Stoxx 50 All-in Fee on aiemmin ollut pyöreät 0,00%, mutta muutoksen seurauksena kulut nousevat 0,09 prosenttiin.

Muutoksen myötä vastapuoliriski poistuu ja se saattaa houkutella lisää sijoittajia, mikä taas parantaa näiden etf:ien vaihtoa ja elinvoimaisuutta. Haittapuolena taas tracking error kasvaa ja kulut saattavat nousta (ja nouseekin Euro Stoxx 50:ssä). Toisaalta jos Deutche Bank aikoo tosissaan taistella markkinaosuuksista iSharesia vastaan, hallinnoitikulujen merkittävää kohoamista tuskin on odotettavissa.

Kuten olen aiemmin todennut suhtaudun synteettisiin ETF tuotteisiin myönteisesti. Mikäli tarjolla on kaksi identtistä tuotetta (kulut, koko, osinkojen uudelleen sijoittaminen jne.), sillä erotuksella että toinen on fyysinen ja toinen synteettinen, valitsen kuitenkin fyysisen. Mielestäni synteettisten tuotteiden etu näyttäytyy erityisesti markkina-arvoltaan alhaisissa ja vähän vaihdetuissa osakkeissa. Toisaalta juuri tällöin on vaarana muodostua tilanne, jossa sijoitustuotteisiin on sijoitettu varoja moninkertaisesti varsinaisen kohdeindeksin todelliseen arvoon verrattuna.

Tulevaisuus näyttää aletaanko suurempaakin joukkoa db-xtrackers ETF:iä muuttamaan fyysisen replikoinnin suuntaan.

2 kommenttia:

 1. Hei! Mielenkiintoinen blogi sulla. Voisitko kertoa tyhmemmälle, että mitä tuo käytännössä tarkalleen tarkoittaa, että jokin etf on muutettu synteettisestä osittain fyysiseksi? Miten käy vastapuoliriskin suhteen? Ilmeisesti pienenee, muttei kokonaan poistu?
  Itselläni on salkussa siivu tuota MSCI Europe Small Cap etf:ää, josta olin ajatellut luopua juuri tuon swap-pohjaisuuden vuoksi, mutta nyt olen vähän kahden vaiheilla. TER on noussut Nordnetin mukaan 0,35% -> 0,40%. Pidätkö itse tuollaista 0,4% TER:n omaavaa etf:ää kalliina, jos tarkoituksena on rakentaa pitkäaikainen salkku? Itselläni juuri tuo on tällä hetkeillä kallein paperi salkussa. Syy sille, miksi kyseistä etf:ää aikana salkkuuni ostin oli se, että minulla oli tarvetta lisätä salkkuni eurooppa-painoa ja että salkkuni muodostui lähinnä etf:istä, jotka sijoittavat ison markkina-arvon omaaviin yhtiöihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollenkaan tyhmä kysymys ja itsellänikin oli mennyt kirjoituksessa puurot ja vellit sekaisin!

   db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index ETF on replikoitu täysin fyysiseti, mutta sen rakenne on optimoitu. Tämä tarkoittaa sitä, että indeksin sisältämiin pienen vaihdon osakkeisiin ei pystytä sijoittamaan suuria summia, joten etf:n tarjoaja korvaa kyseiset osakkeet likvideimmillä vaihtoedoilla, pyrkien mahdollisimman lähelle vertailuindeksin sisältöä. Etf:n sisältö ei siis kuitenkaan ole täysin yhteneväinen vertailuindeksiin! Juuri tälläisissä tilanteissa Swap pohjaisten etf:ien edut nousevat mielestäni pintaan, eikä tracking error olisi läheskään niin suuri, kuin fyysisessä etf:ssä, joka pyrkii sijoittamaan pienen vaihdon omaaviin osakkeisiin.

   When there are thinly-traded stocks in the benchmark index, the ETF provider can't buy them without pushing their prices up substantially, so it uses a sample containing the more liquid stocks to proxy the index. This is called "portfolio optimization."

   Mitä etf:n kuluihin tulee niin en pidä sitä halpana, mutta en täysin ylihinnoiteltunakaan. On syytä ymmärtää, että verotuksellisista syistä osingot uudelleen sijoittavista etf:stä on kannattavaa maksaa kalliimpia hallinnointikuluja, kuin osingot ulos jakavista. Itse sijoitan mielellään isohkolla painolla small cap luokan osakkeisiin, enkä ole löytänyt parempaakaan vaihtoehtoista tuotetta tähän tarkoitukseen. Ainut kilpaileva etf mikä mieleeni tulee on iSharesin MSCI EMU Small Cap etf. Sen vertailu indeksi on EMU, ei siis koko eurooppa ja TER on 0,58% (sijoittaa osingot uudelleen). Db x-trackers MSCI Europe Small Cap ETF:n suurena etuna on myös sen kuuluminen Nordnetin ETF-kuukausisäästämisohjelman piiriin, jolloin jo merkintä vaiheessa säästää selvästi.

   Poista