lauantai 14. syyskuuta 2013

Rahaneuvoksen Kirjanpitotaulukko 2014 beta

On tullut aika päivittää vanha kirjanpito! Edellinen tuotti monille ongelmia Excel -muodon takia, koska sitä ei pystynyt käyttämään  ilmaisella Open Office -taulukkolaskentaohjelmalla. Lisäksi taulukon lataussivustoilla oli erinäisiä ongelmia. Nämä ongelmat on nyt ratkaistu ja uusi kirjanpitotaulukko onkin tehty nykyaikaisesti pilveen. Alustana toimii siis monille tuttu Googlen Spreadsheets -palvelu. Tämän ansiosta kirjanpitoa voi kätevästi päivittää ja tarkastella missä päin maailmaa tahansa ilman, että joutuisit kantamaan omaa tietokonetta mukanasi.Uusi 2014 versio on täysin uudistettu. Se pitää sisällään paljon uusia ominaisuuksia, kuten vararahaston- ja netto-varallisuuden seurannan. Koska taulukko on tallennettuna pilveen, se mahdollistaa esimerkiksi sijoitusten markkina-arvon automaattisen päivittämisen.

Kirjanpitotaulukko on jällleen tehty omien tarpeitteni pohjalta, mutta jokainen voi muokata sitä haluamallaan tavalla. En ota minkäänlaista vastuuta, jos taulukosta löytyy laskenta- tai muita virheitä. Taulukko on suhteellisen monimutkainen, joten sen onnistunut käyttö edellyttää aiempaa kokemusta taulukkolaskenta ohjelmista.


Kirjanpitotaulukon välilehtien esittely

Yhteenveto 

KirjanpitotaulukkoYhteenvedosta näkee kokonaisuutena oman taloudellisen tilanteensa. Tänne tulee syöttää vuoden aloitussaldo, sekä kirjata varat ja velat. Muut solut päivittyvät itsestään.
- Huomaa että vararahaston arvo tulee automaattisesti vararahasto -välilehdeltä ja käytettävissä olevat varat taulukko laskee myös automaattisesti.

Vinkki: 
Jos seuraat sijoituksiasi vastaavalla tavalla toisella spreadsheet taulukolla, voit hakea sijoitusten arvon sieltä seuraavan funktion avulla:
=importrange("0Bjf3ARQLPaR2dGhPeHH0Q1VjaWVfR4ZHZ1huU0MNb0E";"Osakkeet!B30")
Ensimmäinen punainen sarja on taulukon KEY, joka löytyy www-selaimen osoitekentästä ja Osakkeet on välilehden nimi ja B30 on sen solun nimi -mistä salkun automaattisesti päivittyvä markkina-arvo löytyy.
Ohje myös YouTubessa.


Tulot

henkilökohtainen kirjanpitoTänne tulee syöttää kuukausittaiset tulot eri ansaintalähteistä. Näet kuinka suuren osan mikäkin tulonlähde muodostaa ja miten tulot jakautuvat eri kuukausille.


Vuoden menot 

kirjanpitotaulukkoJokaiselle kuukaudelle on oma menot välilehti. Tämä välilehti taas näyttää menojesi jakautumisen kootusti koko vuoden ajalta. Se päivittyy eri kuukausien omilta välilehdiltä, eikä tähän täten tarvitse kirjoittaa mitään. 

Vinkki:
Voit muokata Vuoden menot -välilehden soluja mielesi ja tarpeidesi mukaan, jolloin ne vaihtuvat automaattisesti myös jokaisen yksittäisen kuukauden välilehdelle. Esimerkiksi jos sinulla ei ole harrastuksia, voit kirjoittaa Muut harrastukset soluun, jonkin toisen kuluerän ja vaihtaa samalla sen alaryhmät (kuten välinemaksut) toisiin menoeriin.Säästäminen

BudjettiSäästämisen välilehdelle tulee asettaa säästötavoitteensa sijoitusten, vararahaston ja muiden säästökohteidensa osalta, sekä kirjata kuukausittain säästämänsä summat. Muut solut päivittyvät automaattisesti. Täältä näet esimerkiksi montako prosenttia tuloistasi olet onnistunut säästämään.


Varallisuuden kehitys

Netto-varallisuusVarallisuuden kehitykseen tulee syöttää varojen ja velkojen summat haluamallaan tiheydellä (kuukausittain, puolivuosittain, vuosittain). Nettovarallisuuden näkee tämän jälkeen automaattisesti. 

Alin kursivoituna oleva rivi päivittyy automaattisesti yhteenveto -välilehdeltä. Kun haluaa kirjata vaikka kuukausittain varallisuuden kehityksen, tulee tehdä uusi rivi automaattisesti päivittyvä rivin yläpuolelle, jolloin rivit pysyvät päivämäärän mukaisessa järjestyksessä.

Vinkki:
Voit kopioida tämän välilehden aina seuraavan vuoden kirjanpitotaulukkoon, jolloin pystyt tarkkailemaan kokonaisvarallisuutesi kehitystä vuosien aikajänteellä.


Vararahasto

Kirjanpito
Mikäli pitää vararahastonsa varoja useissa eri kohteissa, kuten säästötilillä ja rahamarkkinarahastoissa, voi tämän välilehden avulla nähdä niiden nykyisen markkina-arvon ja jakautumisen eri rahastojen ja tilien välillä. 

Taulukossa on oletuksena Seligsonin Rahamarkkina-, Euro Obligaatio-, ja Euro Corporate -korkorahastojen automaattisesti päivittyvät kurssit. Mikäli ei näihin rahastoihin ole varojaan allokoinut, voi ne luonnollisesti korvata joillain muilla.Varahaston yhteenvedot

Henkilökohtainen kirjanpito

Tänne tulee kirjata vararahaston aloitussaldo ja kuukausittain vararahastonsa markkina-arvo, sekä vuosittain  kootusti uuden pääoman määrä. Tällöin näkee kuinka vararahasto on kasvanut arvonnousun ja uuden pääoman myötä.

Alemmassa taulukossa seurataan vararahaston indeksoituatuottoa. Lähtöarvona on 100. Jokaisen kuukauden lopussa tulee kirjata vararahaston päätös indeksiluku, jolloin näet kuukauden tuotto-%:n. (Indeksiarvon löydät vararahaston historia välilehdeltä.) Kun kirjoitat vielä vuoden loputtua, kyseisen vuoden inflaatio-%:n, niin näet onko vararahastosi realiarvo noussut vai laskenut.


Vararahaston historia

KirjanpitoVararahaston historiaan tulee kirjata vararahaston markkina-arvo ja kassavirta aina, kun sinne lisätään tai sieltä poistetaan rahaa. Muutoin indeksituottoa ei pysty laskemaan oikein! Vaikka kassavirrassa ei ole muutoksia voi kehitystä pävittää esimerkiksi kuukauden välein.

Alin lihavoitu rivi päivittyy automaattisesti vararahasto välilehdeltä. Kun haluaa tehdä uuden merkinnän, tulee tällöin tehdä uusi rivi itsestään päivittyvän rivin yläpuolelle. Tällöin on kuitenkin huomioitava, että B,E ja F -solut päivittyvät oikein, jotta tuoton laskenta tapahtuisi halutulla tavalla. Tämän voit varmistaa selaamalla kyseisiä soluja ylhäältä alaspäin ja katsomalla, että laskentakaavojen numerot kasvavat aina yhdellä alempaan soluun siirryttäessä.


Vuosi yhteenvedot

Kirjanpito
Tänne kirjataan jokaisen vuoden tulot, menot ja säästöt. Näin voit seurata pitkällä aikajänteellä tulojen ja menojen, sekä säästöön saatavien summien kehitystä. Näet myös paljonko olet keskimäärin tienannut, kuluttanut ja säästänyt, sekä säästöprosentit.

Vinkki
Kopioi tämä aina jokaisen vuoden kirjanpitotaulukkoon.


Kurssit

osakekurssitTämä on puhtaasti taulukon "järjestelmä välilehti", johon ei tarvitse välttämättä puuttua ollenkaan. Sen avulla haetaan Seligsonin sivuilta korkorahastojen arvot, jotta saadaan automaattisesti päivittyvä vararahasto. Tämä tapahtuu seuraavan funktion avulla:
=ImportHtml("http://www.seligson.fi/suomi/rahastot/rahastoarvot.asp"; "table"; 3)

Vinkki
ImportHtml funktio on erittäin käyttökelpoinen myös sijoitussalkun seurannassa!


Lisäohjeita Google Spreadsheetin käyttöön KTR:n blogista:
Löydät taulukon Google Driven malligalleriasta
josta voit ottaa sen käyttöön mikäli olet kirjautunut sisään.

Säästäminen

3 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää, pitääpä ottaa testiin jossain vaiheessa. Tuo ei liene hankalaa muuttaa tuota taustaväriä? Musta kun on vähän raskas silmille, jos pidempää lukuja uijottelee..

  -J-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värejä on helppo muuttaa ja muokata taulukkoa muutenkin itselleen sopivammaksi. Googlen spreedsheet ei vain sisällä yhtä paljon ominaisuuksia kuin, esimerkiksi Excel ja värivalikoima on jokseenkin vanhanaikaisen heikko.=)

   Poista
 2. Vieläkö taulukkoa löytyy jostain?

  VastaaPoista