maanantai 19. elokuuta 2013

Päivitetty allokaatiosuunnitelma


! Tämä suunnitelma ei ole enää käytössä !
 Katso sijoitussuunnitelma tästä linkistä

Olen kesän aikana muovannut allokaatiosuunnitelmani uuteen uskoon. Perusjako tulee pysymään edelleen samana, eli 100% osakkeissa. Muutoksia on kuitenkin tapahtunut maantieteellisessä jaossa, jossa olen uudessa suunnitelmassa pyrkinyt entistä neutraalimpaan suuntaan, markkina-arvolla mitattuna.Aiemmassa suunitelmassa oli myös selvä aukko, koska en ollut tarkemmin määritellyt mitä Pohjois-Amerikka, Eurooppa, Pacific, kehittyvät-markkinat ja reunamarkkinat pitävät sisällään. Salkustani alkoi löytyä hieman erikoisempia indeksituotteita (S&P500 equal weight, Russia capped index, emerging markets consumer stapels, sekä emerging markets small cap -etf:t). Jotta salkku ei taas kerran lähtisi rönsyilemään hallitsemattomasti, päätin tehdä tarkemman suunnitelman siintä, mitä indeksituotteita ja millä painotuksilla salkussani tulee- tai saa olla. Näin olisi tarkoitus taas pienentää sitä riskeistä suurinta, eli sijoittajasta itsestään lähtevää riskiä.

Region allocation
Vanguard Total World Stock etf (VT)


Kaikista paras ratkaisu luultavimmin olisi ostaa
ainoastaan ja vain Vanguardin Total World (VT) -etf:ää, jonka vertailuindeksinä toimii FTSE Global All Cap Index.  Syy miksi en tätä tee on etf osinkojen verokohtelu. Oma maantieteellinen allokaationi muistuttaa pitkälti VT:tä, mutta kehittyvien markkinoiden paino itselläni on Pacificin kustannuksella kaksinkertainen. Small ja mid -cap osakkeilla on salkussani myös merkittävä rooli.

Osakesalkku
Maantieteellinen allokaatio tavoitteeni
Salkun tasapainottaminen tulee jatkossakin tapahtumaan ensisijaisesti uusien ostojen avulla. Kuusi suunnitelmani mukaisista etf:istä löytyy tällä hetkellä Nordnetin kuukausisäästämisen piiristä, joten sijoittaminen näihin tapahtuu kustannustehokkaasti. Koska salkkuni jakaantuu jopa 14 -eri osaan, sen hallinnointi ja tasapainottaminen ei ole (kustannustehokkaasti) aivan helppoa. Tästä johtuen huomio onkin ensisijaisesti maantieteellisessä allokaatiossa ja vasta tämän jälkeen mahdollisuuksien mukaan pyritään huomioimaan large, mid ja small -cap jaottelut, sekä sektori -allokaatio.ETF-lista
Salkun tarkennettu allokaatiosuunnitelma


2 kommenttia:

 1. Tutnuu liian monipuoliselta. Eikö tuon VT:n rinnalle voisi vain ottaa sitten lisää DBX1:ä ja DBX2Z:aa? Mitä hyötyä omista yksittäisistä valinnoista on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tekstissä jo kerroin, niin syy miksi en sijoita Vanguardin rahastoihin on etf-osinkojen verotus. Vanguard olisi muutoin ehdottomasti paras valinta, riippumatta siintä millaista indeksisalkkua onkaan rakentamassa. Vanguardilla on kaikista alhaisimmat palkkiot, se sijoittaa fyysisiin osakkeisiin ja se on luotettava, sekä perinteikäs vanha yritys, joka välittää asiakkaistaan.

   Tilastojen valossa pienet yhtiöt ovat antaneet n.2%-yksikköä parempaa tuottoa, kuin isot blue chip -firmat. Tästä syystä haluan, että salkustani löytyisi myös näitä small- ja mid cap -luokan osakkeita. VT:n vertailuindeksinä on global all cap, eli asia olisi tällä hoidettu, mutta vastaavaa ETF:ää, joka sijoittaisi osingot uudelleen en ole löytänyt. iSharesilta ja DB:ltä löytyy toki MSCI World index -ETF:t, mutta ne eivät aja samaa asiaa. DB:nkin World indeksistä löytyy vain 1609 eri osaketta, kun jo pelkästään samaisen firman USA Small cap ETF:stä niitä löytyy 1976.

   Salkkuni alkaa euromääräisesti kuitenkin olemaan sen verran iso, ettei näin laaja hajautus ole kustannusten kannalta ainakaan täysin järjetöntä. Varsinkin kun huomio tuon Nordnetin kuukausisäästämis mahdollisuuden.

   Monessa mielessä yksi ainoa rahasto olisi järkevin vaihtoehto, mutta omaamieni (vajavaisten) tietojen, taitojen ja käsitysteni pohjalta päädyin kuitenkin tälläiseen ratkaisuun.

   Poista