perjantai 29. maaliskuuta 2013

Q1 - 2013

Ensimmäinen kvartaali on takanapäin, niin tämän vuoden osalta, kuin myös minun indeksisijoittaja -uranikin kannalta. Hallituksen kehysriihen päätökset johtivat taas kerran poliittisten riskien toteutumiseen tässä "hyvinvointivaltiossa", kun osinkoverotukseen kohdistuvat kiristykset tulevat nostamaan tavallisten piensijoittajien verotaakkaa aivan käsittämättömän korkealle tasolle. On älytöntä miten epäoikeudenmukaisesti verotus tulee kohtelemaan piensijoittajia, verrattuna suursijoittajiin. Tuntuu siltä ettei tässä maassa kukaan pysty tekemään pitkäntähtäimen suunnitelmia, kun politikot luovat jatkuvasti epävarmuutta muuttelemalla asetelmia. Suomi tarvitsee selkeän ja pitkäjänteisen kehityssuunnitelman, eikä jatkuvaa myllerrystä ja sääntöjen muuttamista politikkojen päähänpistosten mukaan kesken pelin. Kansa ja markkinat tarvitsevat vakautta! Päättäjät puhuvat kansankapitalismin ja kasvollisen kotimaisen omistamisen puolesta, mutta samaan aikaan tekevät kaikkensa, että tilanne menisi juuri päinvastaiseen suuntaan. Missä on johdonmukaisuus?

Onneksi kyseiset veromuutokset eivät tule vaikuttamaan suoranaisesti omiin sijoituksiini, koska minulla ei ole suoria osakeomistuksia. Omistamistani rahastoista ainoastaan ISharesin EUNI jakaa osinkoja ja muut omistukseni ovatkin kasvu-osuuksia. EUNI on kehittyvien markkinoiden smallcap yhtiöihin sijoittava etf ja se muodostaa noin 8,4% osuuden salkustani. Etf:ien osingothan ovat olleetkin jo aiemmin 100% verotettavaa tuloa, joten niiden osaltahan mikään ei tule muuttumaan. Päätökseni siirtyä passiiviseksi indeksisijoittajaksi, sai tämän päätöksen myötä taas lisää hyötyjä ja perusteluita. Jatkuvat osinkotulot tekisivät salkun tasapainottamisesta helpompaa ja mahdollistaisi paremmin lainarahalla sijoittamisen. Ajatuksena kassavirtaa tuovat osinkokoneet olisivatkin loistavia sijoituksia, mutta verotus tekee tälläisestä taktiikasta kannattamatonta. Merkittävä osa sijoittajaista tulee luultavimmin suojautumaan näiltä muutoksilta ja kansalaisten jo entuudestaan vaatimaton kiinnostus sijoittamiseen tulee vain näivettymään lisää. Mitenköhän käy valtion saamien verotulojen? Tuskinpa ne ainakaan merkittävästi tulevat nousemaan...

Nordnet tuntui olevan perillä asioista ja riensi piensijoittajien apuun jo ennen kuin kehysriihen päätöksiä oltiin edes tehty. He lanseerasivat uuden tavan sijoittaa indeksiosuusrahastoihin: ETF-kuukausisäästäminen, ilman merkintäpalkkioita. Tämä on loistava uutinen, sillä se tarjoaa piensijoittajille todella järkevän vaihtoehdon rakentaa itselleen pienellä pääomalla hyvin hajautetun sijoitussalkun. Etf valikoima on rajattu tiettyyn määrään rahastoja, eikä sieltä täten löydy kaikkia tuotteita joista itse olisin kiinnostunut, mutta iso osa kuitenkin. Teinkin jo ensimmäisen toimeksiantoni db-xtrackersin Japaniin sijoittavaan etf:ään. Tavoitteeni on ollut pitää Japania n. 2% painossa salkussani, mutta sijoittaminen ei ole ollut kustannusten kannalta tähän asti järkevää, joten Japani on ollut alipainossa. Ainoat sijoitukseni tähän asti Japaniin ovat olleet Seligsonin Aasia ja GlobalTop25 Brand -indeksirahastojen kautta, jolloin pelkän Japanin painon säätäminen on ollut hankalaa ja yhtiöiden määrä on jäänyt pieneksi.

Säästäminen ja Sijoittaminen

Oma talouteni on alkuvuoden pysynyt hyvin kurissa. Tuloni ovat olleet yhteensä ~1000 € ja menoni ~500€, joten olen onnistunut saamaan säästöön ~500€. Näinpä säästöprosenttini on tavoiteltu 50%.

twr
Indeksoitu tuotto
Salkkuni on noussut mukavasti 7,14% ja oman pääoman tuotto on ollut 7,43%. Tällä suorituksella olen pysynyt (kulut huomioiden) vertailuindeksieni vauhdissa mukana. Huonoiten suoriutunut markkina-alue on ollut kehittyvät markkinat. Velkavipuni on 4,7% markkina-arvoon suhteutettuna. Miljoonan euron tavoitettani olen edellä 9 930 euroa.

Olen tehnyt allokaatiosuunnitelmaani hieman muutoksia. Lisäsin siihen uuden osa-alueen, eli reunamarkkinat (frontier-markets). Pudotin kehittyvien markkinoiden painoa 35 prosenttiin ja lisäsin Euroopan ja Pohjois-Amerikan osuutta.

Tavoite
Uusi allokaatio tavoitteni
Valitettavasti minulla on ollut ongelmia kurssien päivityksessä Google spreedsheettiin, joten en saa tämänhetken todellista allokaatiotani nähtäville. Se vastaa kuitenkin suhteellisen lähelle tavoitettani; arviolta Pohjois-Amerika ~36%, kehittyvät markkinat ~38%, Eurooppa ~18%, reunamarkkinat ~5% ja Japani ~1%.

Ongelmien vuoksi myös blogini velkavipumittari ja allokaation antavat tiedot ovat virheelliset!Ikäviä uutisia tuli verouudistuksen lisäksi myös Googlen suunnalta, kun se kertoi lakkauttavansa Google Readerin, jota itse olen käyttäny erittäin aktiivisesti seuratessani eri blogeja. Nyt otin koekäyttöön vastaavan tyyppisen rss-ohjelman: Netvibesin. Siinä on kuitenkin ollut eräitä ongelmia, enkä ole pitänyt siintä yhtä paljon kun Readeristä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti