tiistai 5. maaliskuuta 2013

Miljoonalla taloudellisesti riippumattomaksi?

sijoittaminen
Useissa blogeissa ja artikkeleissa on pähkäilty kuinka paljon tarvitaan sijoitusvarallisuutta, jotta saavuttaisi taloudellisen riippumattomuuden. Arviot ovat heitelleet  200 000 eurosta miljooniin. Tässäpä oma pohdintani aiheesta.

Aloitetaan käsitteillä. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa tilaa, jossa voit elää pelkästään pääomatuloilla, eikä sinun tarvitse tehdä juurikaan töitä näiden tulojen eteen. Taloudellisen riippumattomuuden tasoja, voi tosin olla useita. Alimmalla tasolla voidaan ajatella tilannetta, jossa pääomatuloilla saa maksettua vain pakolliset menot (suoja, ruoka), kun parhaimmillaan tulot ylittävät reilusti menot, vaikka käyttäisi huomattavastikkin rahaa luksukseen. Tällöin voidaan puhua jo rikkaasta henkilöstä. Toisin sanoen taloudellisen riippumattomuuden tason määrittelee jokainen itse omista lähtökohdistaan ja tavoitteistaan käsin. Mikäli on valmis erittäin matalaan elintasoon, voi taloudellisen riippumattomuuden saavuttaa yllättävänkin helposti (näin ainakin olen olettanut). Mikäli taas tavoitellaan suomalaisen ylemmän keskiluokan elämää, tarvitsee nähdä jo huomattavasti enemmän vaivaa.

Tarvittavan sijoitusvarallisuuden määrä on teoriassa helppo laskea. Tarvitsee vain tietää paljonko on menot ja paljonko sijoitukset tuottavat, sekä huomioida tähän päälle vielä verotus ja inflaatio.

Itse lähden omissa tavoitteissani liikkeelle siintä, ettei minun tarvitsisi olla saita, vaan voisin elää huolehtimatta rahasta (tämä ei kuitenkaan tarkoita luksuselämää). Tavoitteeni olen tällähetkellä asettanut miljoonaan euroon, vuodelle 2032. Täytyy myöntää, että tavoitetta asettaessani tiedostin inflaation, mutten kuitenkaan jostain kumman syystä vaivautunut sen vaikutusta oikeasti laskemaan. Niinpä se täytyy tehdä viimeistään nyt.

-Miljoona euroa tuottaa 10% vuosituotolla 100 000 € vuodessa
  -> Verojen (32%) jälkeen 68 000 €
        -> Kuukaudessa netto-tulot ovat siis 5 667 €
Tämän laskelman pohjalta miljoona tuntuisi riittävän hyvin ylemmän keskiluokan elämään!

Sitten on aika huomioida inflaation (oletus 3%) vaikutus vuoteen 2032 tultaessa.
-> 1 milj. vastaa tuolloin nykyrahassa noin 544 000 euroa
   -> 544 000 € tuottaa 10% vuosituotolla 54 400 € vuodessa
         -> Verojen (32%) jälkeen 36 992 €
              -> Kuukaudessa netto-tulot ovat siis 3 082 €

Inflaation vaikutus on siis merkittävä, mutta kyllähän tuolla 3 082 eurollakin vielä pärjää!
MUTTA, jos oikeasti lopettaisi ansiotyöt ja heittäytyisi pääomatulojen varaan, täytyisi riskitasoa laskea huomattavasti alemmaksi, jolloin vuosituoton voisi olettaa laskevan lähemmäksi 5%.

-> 544 000 euroa tuottaa 5% vuosituotolla 27 200 € vuodessa
    -> Verojen (32%) jälkeen 18 496 €
       -> Kuukaudessa netto-tulot ovat siis 1 541 €
Tämän laskelman pohjalta taloudellisen riippumattomuuden tason voidaan sanoa olevan jo melko niukalla tasolla.  

5% vuosituotosta täytyisi inflaation osuus (3%-yksikköä) jättää kasvamaan korkoa, jottei sijoitusten realiarvo pääsisi sulamaan ja projekti tuhouisi sen takia.
-> 544 000 euroa tuottaa 2% vuosituotolla 10 880 € vuodessa
    -> Verojen (32%) jälkeen 7 398 €
       -> Kuukaudessa netto-tulot ovat siis 616 €


Eikä tässä vielä kaikki! Laskelmaan täytyisi vielä huomioida turvamarginaali huonotuottoisille vuosille ja pörssiromahduksille, sekä laskea vielä kaupankäynti ja hallinnointipalkkiot mukaan.

Näiden laskuharjoitusten jälkeen onkin perusteltua kyseenalaistaa miljoonan euron riittävyys taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi vuonna 2032.  Täytyy myöntää, että olen hieman yllättynyt laskujeni tuloksista.

En väitä että laskelmani olisivat täydellisiä. Sijoituksista aiheutuvia kuluja voi vähentää verotuksessa, inflaatio ja verotus voi olla matalammalla tasolla (laskin vain 32% verolla, enkä 30%:n, ja jos sijoittaisi suoraan osakkeisiin osingot olisivat vain 70% verotettavaa tuloa (ei koske etf:iä!)), tuottoprosentti saattaa olla suurempi tai laskukaavoissani voi olla yksinkertaisesti jopa virheitä. Näistä liikkuvista osista huolimatta, voi laskujeni perusteella saada karkean käsityksen siintä, ettei miljoona euroa parin vuosikymmenen päästä tee ketään rikkaaksi. Vuonna 2032 olen itse hieman yli 40 vuotias, joten en pysty syömään pääomaa, vaan joudun selviytymään ainoastaan salkun antamalla inflaatiokorjatulla tuotolla, koska muuten rahat olisi kulutettu ennen virallista eläkeikääni.

Entäpä jos koko miljoonan euron sijoitusvarallisuus jätettäisiin osakkeisiin vuonna 2032 ja ne tuottaisivat inflaation jälkeen 7% vuodessa?

-> 544 000 € tuottaa 7% vuosituotolla 38 080 €
    -> Verojen (32%) jälkeen n. 25 900€
       -> Kuukaudessa netto-tulot olisivat siis 2 158 € nykyrahassa

...Tällöin miljoona euroa riittäisi juuri ja juuri, mutta riskitaso on todella kova, eikä tuossa ole minkäänlaista turvamarginaalia.

Yhteenveto

 • Miljoona euroa saattaa riittää nyt loistavasti, muttei välttämättä vuosikymmenten päästä
 • 3% inflaatio tarkoittaa, että rahan arvo puolittuu noin 23 vuoden välein
 • Omissa laskelmissa on ehdottomasti huomioitava inflaatio, verotus ja turvamarginaali
 • HOW DO I DO IT?
 • Tarvittavaan summaan vaikuttaa oleellisesti sijoitusten allokointi (korot/osakkeet)


Hivenen masentavista tuloksista huolimatta, en aio luovuttaa! Jos miljoona ei kerran riitä, niin sitten on vain onnistuttava rakentamaan isompi varallisuus. Korkoa korolle -efektin ansiosta, se onnistuu siirtämällä tavoitteen ajankohtaa pidemmälle tai vaihtoehtoisesti alkuvaiheessa on saatava enemmän säästöön, sekä saatava parempaa tuottoa (yli 10%).12 kommenttia:

 1. Aiheellista pohdintaa. Laittoi minutkin miettimään asiaa, tuo inflaatiokorjaus.

  Kuinka laskit inflaation tultaessa vuoteen 2032?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Excelissä prosenttikertoimella 0,97:

   1 000 000€ x 0,97 = 970 000€ vuosi 2013
   970 000€ x 0,97 = 940 900€ vuosi 2014
   ------------------------------------
   560 613€ x 0,97 = 543 794€ vuosi 2032

   Poista
 2. Ok, sain.

  Ymmärrän periaatteen, mutta tuo inflaatiokorjaushan tulee sitten laskea joka vuosi erikseen kunkin vuoden oikeasta pääoman määrästä.

  VastaaPoista
 3. Inflaatiosta johtuen sinulla tulee myös jäämään samalla määrällisesti enemmän euroja säästöön, kun palkat nousevat inflaation mukana. Näin ollen jos säästät samalla prosentilla joka vuosi tulet saavuttamaan tuon miljoonan rajapyykin aikaisemmin kuin jos palkka pysyisi samana, vaikka sen miljoonan arvo tosiaan ei tule olemaan sama kuin nyt :)

  VastaaPoista
 4. Sitten on sellainenkin juttu, että mitäs sitä sitten tehdään, kun ei olla töissä? Moni eläkeläinen sitä haikailee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ei tarkoita automaattisesti työelämästä poistumista. Se antaa siihen mahdollisuuden, joka on psykologisesti todella tärkeä asia. Kun töiden tekeminen ei ole rahan takia pakollista, niin siintä voi nauttia aivan eri tavalla.

   Omalla kohdallani entisestä rakkaasta harrastuksestani on tulossa minulle ammatti. Vaikka olenkin sen suhteen vielä alkutekiöissä opintojeni ollessa kesken, niin tästä hommasta on kuitenkin osittain kadonnut jo se innostus, mikä minulla oli toimiessani harrastuspohjalta. Tuolloin kukaan ei pakottanut tekemään mitään, vaan kaikki tehtiin aina omasta halusta. Nyt toiminnasta tullessa ammatillista resurssit paranevat huomattavasti ja toiminta nousee kaikin puolin uusiin korkeuksiin, minkä pitäisi tehdä asiasta entistä mukavampaa, mutta näin ei kaikilta osin kuitenkaan ole.

   Työn lopettaminen ei myöskään ole "joko tai" -kysymys, vaan voi vaihtoehtoisesti vähentää työnmäärää tai pitää ns. "minieläkkeitä".

   Taloudellinen riippumattomuus antaa turvaa ja vähentää stressiä. Mutta ennen kaikkea se mahdollistaa vapauden, mahdollisuuden valita!

   Mikäli haaveilee vapaaherrana elämisestä, niin tulevan elämän sisältö on toden totta suunniteltava huolellisesti etukäteen. Mikäli yht'äkkiä pääsisi tähän tilanteeseen ja irtisanoutuisi töistä, voi helposti muodostua tyhjänolon tunne ja olla pyörällä päästään, -"että mitäs sitä sitten tekisi?"

   Tunnen useammankin eläköityneen henkilön jotka olisivat halunneet jatkaa työelämässä, muttei sitä iän vuoksi sallittu. No kuten arvata saattaa, eivät he kotona viihtyneet; yksi alkoi toimia keikkailevana asiantuntijana, toinen perusti yrityksen jne. Kummankaan ei tähän olisi rahan takia tarvinnut ryhtyä.

   Kannattaa siis todella harkita mitä toivoo, sillä voit saada sen!

   Poista
 5. Tokihan hyvät osingonmaksajat myös nostavat osinkoaan vuosittain jotta inflaatiovaikutus saadaan taklattua. Esim. KO on nostanut osinkoa viimeiset 50 vuotta ja onhan näitä osinkoaristokraatteja muitakin.

  VastaaPoista
 6. Tulisi laskea seuraavasti

  Summa / korkotekijä potenssiin aika eli esimerkiksi

  Summa 1 000 000
  Korkotekijä 3 %
  Aika 20 vuotta

  1 000 000 / 1,03^20 = 553 675,75

  Hakusanaksi mm. diskonttaus ja prolongointi.

  VastaaPoista
 7. Voisin kyllä hyvin kuvitella, että vuonna 2032 miltsi on kyllä aika kova kasa pätäkkää! Meinaan että jos et ajatellut perinnöksi tuota miltsiä jättää, siitä kertyy jo itsessään aikasta mukavasti osto- ja käyttövoimaa, ilman tuottojakin. Esim pelkästään miltsin jakaminen 20:lle vuodelle tarkoittaa 50k / vuoteen, joka on on jo pelkästään elämiseen tarkoitettuna (mielestäni) todella paljon.. Puhumattakaan vuotuisista tuotoista siis. Ja tämä tietenkin Suomen hyvien sosiaalietuuksien päälle :P

  VastaaPoista
 8. Hyviä keskusteluja. Täytyy sanoa, että aivan asianmukaista pohdintaa.

  Kommentoisin tuota alkuperäistä miljoonan oletusta vielä sillä periaatteella, jos myllyyn heitetään vettä:

  Eli jos laskette, että elämiseen jää 1500€ - 3000 €/kk, niin miten, jos tähän miljoonaan sijoittaa sen kumuloiden, mitä elämisestä jää "kohtuullistamisen" jälkeen säästöön. Jos esimerkiksi 3 tonnista jää 500 €/kk, kasvattaa se pääoman määrää 6000 €/ vuosi, v2, kumuloi 12.000 €, v3, 18.000 €, jotka siis kasvavat korkoa korolle.

  Säästöönhän jää, kun vaan ottaa tavaksi elää kohtuullisesti, ajaa käytetyllä autolla, karsii kuluja. Nauttii maksuttomista, ( pienimaksuisista ) asioista ( kalastus, soutu, lenkkeily, uinti, marjastus, metsästys, vaellus, tms. ), halvoista etelänmatkoista. Alkoholit hakee Saksasta, tuoden samalla halvan auton. Sinänsä se, vaikka säästäisi ei tarkoita sitä, etteikö olisi rahaa luksukseen, laatukellot, kultaesineet, tms ovat pientä sen rinnalla, kun vertaa vaikkapa keskiluokkaista autoa arvokkaamman auton vuotuiseen arvonalenemaan.

  Kansanaomisemmin voisi sanoa, että tuo pääoman lisääminen myllyyn, olkoot mylly vaikka kiinteistöjä ja asunto-osakkeita, voi tuoda vielä paremman rajatuoton. Esimerkiksi kiinteistöön sijoitettu remonttieuro voi parantaa RAJAtuottoa vaikkapa 6 - 50 %, joten pääomalla on injektointivaikutus.

  Sotkisin laskelmaa vielä sen verran, oletteko miettineet sitä, että liputtaisitte itsenne ulos Suomesta ?

  Tällöin, mikäli pääomatuloistanne häipyisi verovaikutus ( oletetaan 32 % ), nousee pääoman tuotto seuraavasti 100/68 = 1,47, eli sijoituspäätös nostaa pääoman tuottoa 47 % !

  Jos esimerkiksi haluatte pitää harrastuksena yritystoimintaa (mikä on nykyisen vero-osuuden suhteen Suomessa harjoitettuna luokiteltavissa harrastukseksi ) . Suomessa Oy maksaa veroa 100 euroa 20 euroa, Virossa 100 euroa 0 veroa. 100/80 = 1,25 vero, eli yrityksen tuotto on Virosta käsin harjoitettuna 25 %:a suomalaista suurempi.

  Eli jos saatte tuotoksenne nousemaan 25 % - 47 %, muuttamalla ulkomaille, niin onko pakko tätä toimintaa pitää Suomessa ? Tämä ei kuitenkaan estä tilapäistä oleskelua Suomessa, alta puolta vuotta.

  On ensiarvoisen tärkeää, että nämä asiat avataan henkilökohtaisesti auki paperilla. Tämä vaatii melkoisesti pohdintaa, mutta perusteellinen pohdinta siitä, mikä on minkäkin asian suhde toiseensa on aina paikallaan.

  Aina mietitään hyvinvointivaltiota, mutta oletteko miettineet sitä, onko julkisen sektorin koko Suomessa oikea verrattuna yksityiseen sektoriin. Julkisella sektorilla on 1000.000 työntekijää, ja yksityisellä 1.500.000.

  Onko oikein että julkisen sektori on 5 miljoonaisessa massa mitoitettu 8 miljoonaiselle kansalle ?

  Haluatteko olla tukemassa eriarvoistavaa kehitystä, jossa julkinen sektori nostaa määrättömästi palkkoja kiristämällä yksityisektorin verotusta, ja lisäämällä byrokratiaa ?

  Haluatteko tukea kehitystä, jossa koko hyvinvointiyhteiskunta perustellaan verojen korotuksella, ja valtion velanotolla ?

  VastaaPoista
 9. Laskelmissasi on tehty oletus, että käytettävissäsi on heti aloitusvuotena 1 miljoona euroa, jota hillotaan esimerkiksi tyynynalla inflaation syötävänä ja tämä inflaationpureksima miljoona sijoitetaan vasta vuonna 2032. Laskelmasi eivät päde, mikäli tarkoitus on sijoittaa esimerkiksi kerran kuukaudessa ostamalla pörssiosakkeita, sillä pörssiosakkeiden arvo / hinta muuttuu kokoajan eri vaikutusten mm. inflaation mukana. Jos ostat tänään 1000 eurolla pörssiosakkeita niiden arvo mitä todennäköisemmin 20 vuoden päästä on kasvanut ainakin inflaation verran. Pörssiosakkeiden pitkän aikavälin tuotto-odotukset ovat keskimäärin 7-8 % inflaation ja verojen jälkeen.

  VastaaPoista
 10. Jos omaisuutta saa kerralla suuren summan on turvallisinta se hajoittaaa moniin eri sijoituskohteisiin. Kohteita on monia, esim: Osakkeet, rahastot, asunto-osakkeet, kiinteistöt, arvometallit jne... Parhaimman tuoton saatte, kun perustatte Holding-yhtiön jonka kautta sijoittelette.

  VastaaPoista