torstai 6. joulukuuta 2012

Tavoitteiden asettaminen


Ilman tavoitteita on vaikea pyrkiä eteenpäin. Niinpä on tärkeää aivan aluksi määritellä omat tavoitteensa, jotta voi sitten etsiä tarvittavat keinot päämääriensä saavuttamiseksi. Tavoitteiden tulisi olla selkeitä ja mitattavia, koska muuten niiden saavuttaminen pitkässä juoksussa muuttuu lähes mahdottomaksi. Esimerkkejä liian ympäripyöreistä tavoitteesta on onnellinen elämä tai rikastuminen. Varmaan kaikki haluavat onnellisen elämän, mutta se pitää osata määritellä: Mistä onnellinen elämä koostuu? Jos ei tiedä mitä omalla kohdallaan onnellinen elämä pitää sisällään, ei sitä kohti voi silloin alkaa suunnitelmallisesti etenemäänkään. Ensin on tehtävä huolellinen rakennussuunnitelma ja vasta sen jälkeen voidaan alkaa rakentamaan.

Itselläni yksi tärkeimmistä taloudellisista tavoitteistani on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Tämäkin on aivan liian ympäripyöreä tavoite. Minun pitää osata määrittää se huomattavasti konkreettisemmin: Minkälaisen elintason haluan ja paljonko se maksaa kuukaudessa, sekä paljonko olen valmis näkemään vaivaa sen eteen. Tavoitteen aikamääreen tulee myös olla selvä. Sitten tulee miettiä erilaisia vaihtoehtoja sen saavuttamiseksi.

Tämän tavoitteen aikajänne riippuu sijoitusten tuoton lisäksi paljon myös siintä, paljonko pystyn kuukausittain säästämään uutta pääomaa, joka taas riippuu elämäntilanteesta. Mistä minä tiedän olenko viiden vuoden päästä työtön velkaloukussa oleva yksinhuoltaja? Enhän minä tiedäkkään, mutta tavoitteet tulee asettaa omien unelmiensa mukaan, ovatpa ne sitten miten suuria tahansa. Taulukkolaskentaohjelmat ovat tälläisissä useiden vuosien projekteissa todella mahtavia suunnittelun työkaluja. Välitavoitteet ovat tärkeitä, jotta tietää kulkevansa oikeaan suuntaan ja pystyy säännöllisesti mittaamaan onnistumistaan.

Itse olen laskeskellut omaan tavoitetaulukkooni sijoitusten odotetuksi vuosituotoksi 10% ja vuosittaiseksi uuden pääoman lisäykseksi 12 000 euroa. Se on hyvin haastava tavoite ainakin tuon uuden pääoman lisäyksen osalta, mutta niin tavoitteiden tuleekin olla. Liian realistiset tai varovaiset tavoitteet eivät painosta tarpeeksi ahkeroimaan. Miksi tavoitella pieniä, kun voi samalla vaivalla tavoitella suuria? Joulukuussa 2011 asetin itselleni tavoitteen säästää tänä vuonna (2012) 10 000 euroa. Koska olin siirtymässä elokuussa kokonaan pois työelämästä opiskelemaan, pidin tavoitetta haastavana, mutta ilmeisesti se olikin liian helppo, sillä säästösumma näyttäisi kohoavan jopa 15 000 euroon. Mikäli tavoite tuntuu liian helpolta, ei välttämättä jaksa ponnistella tavoitteidensa eteen tarpeeksi ja tulokset eivät yllä lähellekkään niin korkealle, mihin olisi mahdollisuuksia päästä.

Olen lisännyt oman tavoitteeni seurannan ylävälilehdelle.

4 kommenttia:

 1. Tavoitteiden asettelu ei ole helppoa, liian alhainen laiskistaa ja taas liian korkea tavoite voi lannistaa. Sama pätee henkilöstöön yritysmaailmassa, kun luodaan budjetteja. Se on siis herkkää hommmaa :)

  Pitkänaikavälin tavoitteita tai budjetteja kannattaa myös arvioida tarpeen tullen uudelleen.

  En saa millään päähäni kenen kirjoituksista tämän muistan, mutta on myös olemassa toinen kanta henkilökohtaisen sijoittamiseen liittyvän tavoitteen asettamisessa. Saattaa myös olla, että omat ajatukset ovat tätä hieman muokanneet. Siinä painotettiin sijoitusstrategian ja rajojen olemassa oloa, mutta noudatettiin välttämään tarkkoja numeriisia tavoitteita. Perusteluina olivat mm. se, että jos tavoitteista alettaan jäämään taakse se voi johtaa turhiin riskinottoihin. Tunteet ottavat vallan, joka taas luo enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

  Jos teksti tulee vastaan tai lähde mieleen niin tuun lisäämään sen myöhemmin, se saattoi olla myös joku treidauskirjakin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka ylisuuret tavoitteet voivat tosia lannistaa, niin toiset saattavat keksiä niiden ansiosta uusia menetelmiä, joilla tavoitteisiin on mahdollista päästä ja jopa ylittää ne reilulla marginaalilla.

   Esimerkkinä olkoon tilanne jossa tavoitteena on saavuttaa 10 miljoonan omaisuus. Henkilö tajuaa laskelmiensa perusteella, että tavoitteen saavuttaminen pelkästään ansiotuloista säästämällä ja ne edelleen sijoittamalla ei tavoitetta tulla saavuttamaan. Niinpä alkaa aivoriihi ja aloitetaan miettiä muita keinoja. Järkevänä ihmisenä hän ei luovuta tai anna lotto-onnettaren päättää tulevaisuudestaan. Hän pitää realistisimpana keinona saavuttaa haluamansa, kehittämällä tarkkaan hiotun liike-idean ja perustamalla sen pohjalta oman yrityksen. Hankkeessa on isot riskit, mutta niitä voidaan hallita ja tuotto/riski -suhde on kunnossa.

   Tavoitteiden asettelussa on tärkeää saada keinot vastaamaan tavoitteita! Siivoojan on aivan turha asettaa tavoitteekseen taloudellista riippumattomuutta, jos hän on valmis tämän eteen tekemään ainoastaan ylitöitä ja sijoittamaan 50 euroa kivijalkapankin aktiivisesti hoidettuun rahastoon kuukaudessa, sekä osallistumalla parilla eurolla työporukan yhteiseen lottoon joka viikko.

   Eli jos tuntuu että tavoitteet ja unelmat karkaavat, ei ole syytä laskea tavoitteitaan, vaan muuttaa jämähtänyttä toimintamalliaan!

   Poista
 2. Täytyy kyllä todeta, että tuo 10% tuotto kuulostaa aika isolta. Olisi mielenkiintoista kuulla miten tähän tavoitteeseen aiot päätyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Unohtamalla korkosijoitukset lähes kokonaan
   - Painottamalla kehittyviä markkinoita
   - Painottamalla small-cap yrityksiä
   - Pienen velkavivun käyttö
   - Verotehokkaiden sijoitustuotteiden käyttö
   - Kulujen minimointi
   - Sijoittamalla vuokra-asuntoihin suurehkolla velkavivulla (parin vuoden päästä)

   Minulle on periaatteessa toissijaista, toteutuuko tavoite korkean tuoton vai suurten pääomanlisäysten avulla. Tarkoituksenmukaisempaa on tietysti mahdollisimman suuri tuotto ja pienempi tarve sijoittaa omaa pääomaa. Tuo 10% vuosituotto ja 1000 euron kuukausittainen uusi pääoma ovat toimineet laskennallisena runkona arvioidessani mitä tarvitaan, jotta 20 vuoden kuluttua olisi miljoona kasassa. Suurimpana riskinä tämän tavoitteen kannalta näen perheen perustamisen, joka tulee aivan varmaan näkymään alenevina säästämismahdollisuuksina.

   Täytyy vielä toivoa, että matkanvarrella tulisi uusia ideoita, jotka auttaisivat pääsemään tavoitteeseen.

   Poista