sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Uusi vertailuindeksi

Aiemmin omistin lähinnä suomalaisia pörssiosakkeita, joten käytin luonnollisesti salkkuni vertailuindeksinä OMXH B CAP GI:tä. Se muodostuu kaikista Helsingin pörssin osakkeista ja yhden osakkeen suurin mahdollinen painoarvo on rajattu 10% (CAP), jonka lisäksi indeksi huomio myös osingot (GI).

Nyt kun salkkuni tavoiteena on olla hajautettuna ympäri maailman, niin suuriin kuin pieniinkin yhtiöihin, tulen vaihtamaan vertailuindeksini FTSE Global All Cap Indeksiin. Se on myös kokonaistuotto indeksi (total return), eli se huomioi sekä arvonnousun, että osingot. Se seuraa painorajoitetusti kehittyneiden- ja kehittyvienmaiden suuria, keskisuuria ja pieniä -pörssiyhtiöitä.

Kyseinen vertailuindeksi on käytössä myös Vanguardin Total World Stock ETF:ssä. Etf:n allokaatio on suunnilleen seuraavan lainen: 51% Pohjois-Amerikka, 23% Eurooppa, 14 % kehittyvät markkinat ja 12 % Pacific. Itse pyrin salkussani painottamaan enemmän kehittyviä markkinoita ja käyttämään osingot uudelleen sijoittavia instrumentteja, jonka vuoksi en sijoita suoraan Vanguardin etf:ään. Ottamalla itse kantaa oman indeksoidun salkkunsa maantieteelliseen, toimialojen ja yhtiökokojen painotuksiin on mahdollista voittaa indeksi. Matti Meikäläiselle tämä on huomattavasti riskittömämpi, helpompi ja todennäköisempi tapa voittaa indeksi, kuin yrittää sitä osakepoiminnalla. Itse salkkunsa painottaminen antaa lisäksi hieman puuhaa passiiviselle sijoittajalle, jottei sijoittamisesta tulisi liian tylsää ja yksinkertaista. Ensisijainen tavoitteeni on kuitenkin saada indeksintuotto kulujen jälkeen, joka ei sekään aivan helppoa ole.

Factsheet: FTSE Global All Cap Index
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti