lauantai 22. syyskuuta 2012

Strategiamuutos -missä mennään?

Keväällä tein päätöksen siirtyä passiiviseen indeksisijoittamiseen ja syksyn mittaan käsitykseni päätöksen järkevyydestä on vain vahvistunut. Olen yhä vakuuttuneempi, etten kykyne käymään kovinkaan voitokasta osakekauppaa suorilla osakesijoituksilla. Itselleni järkevämpi tapa on ostaa ja pitää indeksiä. Myönnän että välillä olisi kiva hieman pelata muotiosakkeilla, mutta jos varsinaiset tavoitteeni ovat kerran vaurastuminen, sekä taloudellinen riippumattomuus, ei tuollainen peli taitotasoni ja poukkoiluni huomioiden ole järkevää. Indeksisijoittajana on paljon helpompi käsitellä salkkua kokonaisuutena. Allokointi nousee automaattisesti prioriteettilistalla korkealle ja allokaation vääristymiä on helppo korjata. Näin opiskelijana indeksirahastoon on myös kustannustehokasta sijoittaa kuukausittain ja ajallinen hajauttaminen onnistuu pienilläkin summilla.

Indeksoidun salkkuni allokaatio
Olen myynyt 80 % suorista osakesijoituksistani ja ostanut tilalle Seligsonin ja iSharesin indeksituotteita.

Kehittyvät markkinat:
EUNM
EUNI 
IBCC
Seligson Kehittyvät markkinat
Seligson Russia (aktiivinen)

Pohjois-Amerikka
IBCE
Seligson Pohjois-Amerikka

Eurooppa
EUNK
Seligson Eurooppa
Tavoite allokaatio
Seligson Suomi

Muut
Seligson Aasia
Seligson Top25 Brands

Kaikki sijoitukset (paitsi EUNI) ovat osingot uudelleensijoittavissa rahastoissa. Vanguardin etf:t olisivat iSharesin tuotteita parempia (hajautus, koko, kustannukset), mutta verotuksellisista syistä päädyin kuitenkin ylläoleviin tuotteisiin.

Maantieteellisen allokaation tekemiseen en oikein löytänyt hyviä ohjeita, joten oheinen allokointi on lähinnä "tuo näyttää kivalta" -perusteilla tehty. Tulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista, että se tulee vielä muuttumaan.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista nähdä muidenkin allokaatioita. Itse menen Marc Faberia mukaillen: 20% bondeja, 20% hyödykkeitä (lähinnä kultaa), 20% REIT, 20% USAn osakkeita ja 20% kotimarkkinoilta.

  VastaaPoista
 2. Ei varmasti ole huono päätös tuo. Itsellä suorissa osakkeissa ylipaino 80/20 jaottelulla. Osakesalkun sisällä tosin noin 75% defensiivisiä, tylsiä osinkolappuja ja loput syklisiä/riskipitoisempia lappuja. Suorat kehittyvien markkinoiden sijoitukset alle 5% kokonaissalkusta tällä hetkellä, tarkoitus nostaa painoa hieman lähemmäs kymmentä.

  Kohtuullisen voimakas painostus sinulla näyttää olevan kehittyville markkinoille.

  VastaaPoista
 3. Aika paljon kehittyviä eikä ollenkaan korkoja(?). Aika riskipitoinen toi allokointi taitaa olla. Ehkä se sit tuottaakin ja pitkällä aikavälillä riskit toki tasoittuu.

  Mun tavotteena on maantieteellisessä allokoinnissa maailman markkinoiden arvon jakautuminen. Siitä ei tosiaan kovin hyvin tietoa löytyny, mutta jotain kuitenkin ja löytyy myös joitain koko maailman rahastoja/ETF:iä, joista pystyi ottamaan mallia.

  Itellä on myös pieni osa korkorahastoissa ja niiden osuutta olis tarkoitus vähitellen kasvattaa, että riskit pienenee sitä mukaa, kun riskinsietokyky pienenee.

  VastaaPoista
 4. Minullakin on alkanut liipaisinsormi kutitella koko ajan enemmän passiivisen sijoittamisen suuntaan. Tiedä vielä mitä stragiamuutoksia tulen tekemään. Omia syitä ovat muun muassa ajan puute omasta mielestä laadukkaaseen ja riittävän kattavaan yhtiöihin tutustumiseen sekä niiden seuraamiseen, ja tätä kautta syntynyt ajatus, että kykenenkö sittenkään lyömään indeksiä (OMXH).

  Mitä tarkoitat tuolla, että verotuksellisista syistä et sijoita Vanguardiin? iShares pitää majaa Irlannissa, mutta eikö Suomella ole myös jenkkilän kanssa melko selkeä verotussopimus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verotuksellisilla syillä tarkoitan osinkojen maksua. Vanguard maksaa osigot sijoittajille, joista menee 30 % veroihin. iSharesilla on tarjolla acc tuotteita, jotka sijoittavat osingot automaattisesti takaisin, joten verojen maksu siirtyy. Tällöin kokrkoa korolle efekti toteutuu paremmin.

   http://www.valistunutsijoittaja.com/116

   Poista
 5. Korot olen tarkoituksella jättänyt pois(Burton Malkiel ja kumppanit eivät ole saaneet allekirjoittanutta vielä käännytettyä), koska tavoitteeni ovat vielä vuosikymmenten päässä. Minulla on kuitenkin jonkinverran rahaa rahamarkkinarahastossa, mutta se toimii vararahastona, enkä täten lue sitä sijoitukseksi. Jotta tulisin sijoittamalla saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden, on mielestäni tässä iässä (21) lähes pakko pitää kaikki sijoitukset osakkeissa. Iän karttuessa tulen ottamaan mukaan, myös muita omaisuuslajeja. Käytännössä kiinteistöjä ja hieman korkoja, raaka-aineista en ole kiinnostunut.

  Viime aikoina olen kuitenkin pohtinut sijoittamista Vanguardin REIT-rahastoihin opintolainalla. Maaliskuussa pystyisin nostamaan 3000 euroa ja sillä pystyisi jo kustannustehokkaasti ostamaan VNQI:tä. Melkoinen velkavipuhan tuo olisi, kun REIT on jo valmiiksi vivutettu, mutta katsottaessa salkkua kokonaisuutena, en näkisi sitä minkäänlaisena ongelmana. Työllistyminen opintojen jälkeen näyttää erittäin varmalta, joten senkään suhteen ei ongelmia ole odotettavissa ja velan pystyisin kuittaamaan myös vararahaston avulla. Katsellaan...

  VastaaPoista