maanantai 7. toukokuuta 2012

Tunnustuksia

"Syvä huokaisu" ...En ole sijoittaja, olen sijoittelija! Moukantuurilla seilaava apina, joka säntäilee edes takaisin. Orava joka säilöö ruokaa talven varalle, mutta unohtaa piilopaikan sijainnin. En minä pentele vaan osaa analysoida yrityksiä ja PISTE. Tuliko se yllätyksenä?
Osakepoimimisen taitoa ei ole olemassakaan. Ihmismieli näkee säännönmukaisuuksia siellä, missä niitä ei ole ja taitoa siellä, missä tuuri on todennäköisempi selitys. -William Bernstein
On olemassa ihmisiä jotka ovat kyenneet saamaan markkinoilta ylituottoa, mutta he ovat harvassa. Tuurilla ja riskillä sitä voi saada, mutta vuosikymmenien ajan jatkuva ylituoton saaminen on erittäin vaikeaa. Sen saavuttaminen vaatii todellista taitoa ja asialle lähes täydellistä omistautumista, kärsivällityyttä ja näidenkin lisäksi vielä niitä ennustajan taitoja.

Aloitin osakesijoittamisen viitisen vuotta sitten. Salkkuni indeksoitu tuotto on tänään -29%. Yksinkertaisesti laskettu tuotto sijoitetuille varoille on tappiolla "ainoastaan" -2%, kiitos onnistuneen säästämisen ansiotuloista. Näitä lukuja katsellessa tulisi hälytyskellojen soida! Aiemmassa tekstissäni Sijoitusfilosofian muotoutuminen kirjoitin miten yrityksiä tulisi analysoida ja ostaa vain suurella turvamarginaalilla, sekä vähentaa hajauttamista. Hölynpölyähän tuo on tälläisen pojanklopin tapauksessa. Minulla ei ole: osaamista, aikaa, kärsivällisyyttä, eikä edes tarpeeksi viitseliäisyyttä. Ja vaikka olisikin, niin jotain odottamatonta tulee jokaiselle osakkeelle aina jossakin vaiheessa käymään. Jotain mitä ei parhaatkaan analyytikot pysty mitenkään päättelemään etukäteen.

Markkinat eivät ole 100% tehokkaat, mutta isoa kuvaa katsottaessa hinnottelu virheet tullaan aina korjaamaan. Näin ollen markkinoita voidaan sanoa tehokkaiksi, kunhan ei asiaa ymmärrä liian suppeasti.  Työkseen osakkeita analysoivista henkilöistä valtaosa ei ole onnistunut saamaan ylituottoa, vaikka heillä on siihen minua parempi koulutus, huomattavasti enemmän aikaa, suuret resurssit ja työkalut, mahdollisuus tavata yritysten johtoa ja näin päin pois... Voinko minä siis viattomin silmin väittää, että minulla olisi realistiset mahdollisuudet pitkällä tähtäimellä tässä onnistua?

Ehkä se täytyy vaan myöntää; Jos haluan saada tuottoa on minun tingittävä hauskuudesta ja jännityksestä. En voi olla yliaktiivinen nuori, vaan minun on passivoiduttava! Toisaalta tärkeimpiä syitä osakesäästämiselle on huolettomampi ja vapaampi elämä. Tahdon lisää aikaa ja passivoitumallahan minä sitä saan. Nyt katse tulee siis suunnata osakepoiminnasta allokaatioon, kulujen pienentämiseen ja verojen välttelyyn.

Täytyy vielä miettiä tarkkaan uutta strategiaa ja lähteä varovaisesti liikkeelle. Jokatapauksessa pysyvä strategia on löydyttävä! Sijoitustyylistä toiseen hyppiminen on ainakin varma tapa hävitä. Luultavimmin tulen harrastamaan jatkossa myös suoriakin osakesijoituksia, mutta niiden painoarvo tulee olemaan matalahko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti