tiistai 8. toukokuuta 2012

Mistä rakentaa salkku

"Passiivinen indeksisijoittaminen on helppoa"
Olen aiemminkin yrittänyt rakentaa salkkuani indeksituotteilla, mutta heikoin tuloksin. Kaikissa indeksisijoittamista käsittelevissä artikkeleissa hehkutetaan, kuinka helppoa indeksoidun salkun rakentaminen on. Teenkö minä siis itse asiasta turhan vaikean, vai mikä tässä mättää? Varsinainen ongelma on oikeanlaisten tuotteiden löytäminen.

Hyvä indeksisijoitus koostuu ainakin seuraavista osista:
1.) Halpa
2.) Läpinäkyvä
3.) Elinvoimainen
4.) Laajasti hajautettu
5.) Osingot uudelleen sijoittava

Ilman viimeistä (5.) kohtaa tämä olisikin helppoa, mutta yritäppä löytää kaikki nämä viisi vaatimusta täyttävä etf. Minä en ymmärrä miten Swap-pohjaiset indeksituotteet (johdannaiset) toimivat, ne kuulostavat monimutkaisilta ja lukemani perusteella niiden vastapuoliriskiä ei voi täydellisesti arvioida.

Sijoitanko Vanguardin etf:iin ja maksan kvarttaaleittain 30% verot osingoista, db-Xtrackerssiin ja ummistan silmäni tietämättömyydeltäni, mutta kerrytän korkoa korolle, vaiko Seligsonin indeksirahastoihin, joiden hajautus ei oikein miellytä ja ne tuntuvat jotenkin tylsiltä (hyvä asia?), mutta toimivat periaatteessa...


3 kommenttia:

 1. Seligsonissa on ainakin se hyvä puoli, että kaupankäyntikulut eivät riipu ostosummista. Voi ostaa vaikka kaikkia heidän rahastojaan ja kuinka pienissä osissa tahansa, jolloin ajallinenkin hajautus tulee hyväksi.

  VastaaPoista
 2. Itse ostan iShares etf:iä mitättömillä säästöilläni. Osa niistä on osinkoja jakavia ja osa sijoittaa osingot uudelleen. Mutta mikä tärkeintä ne eivät ole SWAP-pohjaisia (ainakaan en ole yhteenkään sellaiseen vielä törmännyt esitteitä selatessa). Lisäksi niillä on kaikkein selkeimmät esitteet tuotteistansa. Osa jopa suomen kielellä.

  Paljon puhuttu UCITS III -direktiivi ei joidenkin asiaan perehtyneiden internetkirjoittajien mukaan yksiselitteisesti rajoita synteettisesti replikoitujen etf:ien vastapuoliriskiä siihen paljon puhuttuun kymmeneen prosenttiin, kuten jopa finanssivalvonta antaa sivuillansa ymmärtää. Elän siinä käsityksessä tai uskossa, että nuo SWAP-pohjaiset rahastot on vakuutettu roskalainoilla ja niiden johdannaisilla.

  Elän mielummin sen tosiasian kanssa, että fyysisesti replikoitu etf häviää vuodessa muutaman tuhannesosan indeksilleen kuin riskeeraan säästöni jonkun Saksalaisen pankin hengissätaistelusta selviytymisen varaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iSharesin etf:t vaikuttavat ensitutkiskelun jälkeen hyvältä ratkaisulta. Esitteessä sanotaan suoraan etf:n sijoittavan todellisiin indeksiosuuspapereihin ja osingot sijoitetaan uudestaan. Kustannuksetkin näyttivät alhaisilt ja sivusto sekä esitteet totta tosiaan löytyvät myös Suomeksi, joka on ehdottomasti plussaa...

   Kiitokset vinkistä!

   Poista