sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Viisasta salkunhoitoako?

Olen sählännyt taas oikein kunnolla ja käynyt surkuhupaisaa kauppaa, joka on kostautunut potenttiaalisten tuottojen menetyksillä ja arvon-laskulla. Laadin alku syksystä itselleni ostoslistan:

 • Cargotec
 • Fortum
 • Heidelberg Cement
 • Konecranes
 • Metso
 • Nordea
 • Talvivaara
 • Wärtsilä
 • Vestas Wind

Mutta mites ostot ovat toteutuneet? Menin myymään syyskuussa kaikki ennestään omistamani Metson (110 x 23,49 €), Wärtsilän (118 x 19,00 €) ja Elisan (111 x 15,00€) osakkeet verotuksellisiin syihin vedoten. Tarkoituksena oli ostaa Metson ja Wärtsilän osakkeet lähiaikoina takaisin halvemmalla hinnalla ja kaksin tai kolminkertaistaa omistukseni kyseisissä yhtiöissä. No osakkeiden hinnathan eivät sitten hirveästi siintä enää laskeneetkaan, vaan hurahtivat sellaisille tasoille että jäin nuolemaan näppejäni.

Talvivaaraa ostin kolmessa erässä 4,2 € ; 2,35€ ; 2,5 € ja keskihinnaksi muodostui 2,88 €. Joulukuussa kuitenkin säikähdin yhtiöön kohdistuneita syytöksiä ympäristön turmelemisesta ja menin pienehkössä paniikissa myymään kaikki osakkeeni 2,89 € kappale-hintaan. (Tammikuussa saan katsella huimia 10 % päivänousuja)

En tiedä kehtaisiko sitä edes kertoa miten Vestas Windin kanssa kävi? Alkuperäisen suunnitelman mukaan kokonaissijoitukseni yhtiöön oli tarkoitus olla 3-4k euron luokkaa. Tein ensimmäiset sijoitukset yhtiöön 20,5 €, mutta kurssin laskettua halusin laskea keski-hintaa useampaan otteeseen ja kokonaissijoituksesi muodostui huikeat 10 810 euroa, mikä on nyt tappiolla mukavat -32,85 %. Syyt sijoittaa kyseiseen yhtiöön olivat sen verran huterat ja väärät, etten niihin nyt kehtaa edes paneutua.

Sammot myin pois 21,25 eurolla, 2,42 % voitolla. Nyt olen hieman katsellut takaisin osto mahdollisuuksia ja seuraan tilannetta.

Nokiaa sain ostettua pienen erän joulukuussa mielestäni edullisesti 3,59 € hintaan.

Tämä vuosi on alkanut hieman paremmin. Ensimmäinen ostoni oli Konecranes 14,45 € x 250. Osake on salkussani 22,9 % plussalla ja kyseinen osto + 30 %.

Ostin myös 16 eurolla 250 kpl Fortumia. Edellisestä Fortum positiostani olin luopunut syyskuussa 18,35 eurolla. Tämän uuden oston tarkoituksena on olla pitkäaikainen ja aion myös kasvattaa vielä omistustani yhtiössä vähintään kaksinkertaiseksi.

Salkkustani löytyy tällä hetkellä  13 700 euroa käteistä, joka etsii tuottavaa sijoituskohdetta.

Minulla ei ole ollut kirjoitettua sijoitusstrategiaa ja nyt kun katson salkkuni tapahtumia voi tästä vetää melko yksiselitteiset johtopäätökset olisiko sellainen kannattanut olla. Olen aloittanut kirjallisen sijoitussuunnitelman tekemistä useasti, mutta se on aina tyssähtänyt alkumetreilleen, koska sen tekeminen on jostain syystä tuntunut liian vaikelta. Tämän lisäksi olen uskotellut itselleni kirjoitettujen sääntöjen rajoittavan tuottomahdollisuuksia, koska ne "estäisivät parhaan mahdollisen tuoton saavuttamista "poikkeustilanteissa"".

Vaikka olen säheltänyt ja poikkoillut puolelta toiselle jo vuodesta 2007, en ole tappiolla kuin -2,23% (kulut, osingot huomioituna) Tämähän on tietysti aivan surkea tulos, varsinkin kun ottaa vielä inflaation huomioon, mutta ainahan voisi huonomminkin olla. Indeksoitu tuottolaskelma on hieman karumman kuuloinen -16,32%. Ensimmäinen luku on siis laskettu niin yksinkertaisesti kuin mahdollista: (markkina-arvo - hankinta-hinta) / markkina-arvolla.

Lueskelen taas osakesijoittamisen ja fundamenttiperusteisen arvonmäärityksen perusteoksia ja yritän tehdä itselleni hyvään riski/tuotto suhteeseen perustuvan pitkänaikavälin kärsivällisen sijoitussuunnitelman. Laskeskelin tehneeni vuonna 2011, jopa 39 osto- ja myyntitoimeksiantoa, joka on kyllä aivan liikaa. Pitäisiköhän sitä tilata aika tunteiden hallinta kurssille?4 kommenttia:

 1. Buy only on aika hyvä strategia pitkällä tähtäimellä :)

  En valitettavasti itsekään pysty siihen ihan koko ajan -- mutta useimmiten kylläkin.

  Markkinoiden voittaminen ei onnistu kuin tuurilla, onnella ja säkällä. Koska minulla on huono tuuri, en usko edes rahoituksen ja kansantaloustieteen opintojen (Kauppakorkea) avulla voivani päästä johdonmukaisesti indeksiä parempaan tuottoon...

  VastaaPoista
 2. Itse yritän kehittää sellaista strategiaa, jossa ostot ja myynnit pyritään ajoittamaan (painottamaan) suhdanteiden ja pörssin kiertokulun mukaan. Tiedostan että täydellinen ajoittaminen on mahdotonta, mutta on ymmärrettävä myös se, miten tärkeässä roolissa ajoittaminen on tuottopotenttiaalin suhteen. Kun pörssin yleinen P/E luku alkaa kohoamaan reilusti yli 20 saattaa olla hyvä aika alkaa laskemaan osakkeiden painoarvoa salkussa.

  Ostojen suhteen ajoittamista tulee ainakin vakavasti yrittää! Tärkeintä kuitenkin on se, ettei hötkyile ja poikkoile puolelta toiselle, vaan tekee harkittuja päätöksiä ilman sopulointia.

  VastaaPoista
 3. Aktiivisen kaupankävijän pitää muistaa myös veroseuraamukset, jotka leikkaavat tuottoja voimakkaasti.

  Anders Ekholmin tutkimuksen mukaan se, että yrittää ajoittaa ostot/myynnit johtaa keskimääräistä huonompaan tulokseen...

  http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1302329

  VastaaPoista
 4. Kyllä markkinoiden voittaminen on mahdollista ilman tuuria. Se tosin vaatii riittävän paljon omaa työtä eikä se ole kovin helppoa. Sen ovat monet sijoittajat näyttäneet kuten mm. Warren Buffett ja George Soros. Nämä herrat eivät ole kaikkea tuurilla saaneet vaan pikemminkin tehneet kotiläksynsä paremmin. Itse uskon tämän olevan mahdollista kärsivällisyydellä, omilla aivoilla ajattelemalla ja fokusoitumalla riittävän pieneen määrään yhtiöitä pitämällä kulunsa pienenä. Liian monet eri osakkeet taas johtavat mitä suuremmalla todennäköisyydellä useampiin surkeisiin päätöksiin ja sitä myötä suurempiin tappioihin joiden välttäminen on myös hyvin keskeistä markkinoiden voittamisessa. Tappioita tulee varmasti, mutta niiden minimoiminen auttaa pärjäämään markkinoille.

  VastaaPoista