lauantai 26. marraskuuta 2011

Tappioiden välttäminen


Nykyisen pörssilaskun aikana, olen alkanut pohtimaan yhä enemmän miten tärkeää on välttää suuret tappiot.  Tappiot toki kuuluvat sijoittamiseen, eikä niiltä voi välttyä kokonaan, mutta riskejä tulisi hallita. Sijoittajan on ensiarvoisen tärkeää tietää missä vaiheessa markkinat kulloinkin ovat.  Omiin sijoitus periaatteisiini kuuluu pysyä lähellä 100 % osakepainoa, mutta eihän siinä hirveästi ole järkeä silloin, kun pörssi kääntyy pitkäaikaiseen ja rajuun lasku-liikkeeseen. Tällöin sijoittajan tulisi osata havaita käänne ja löytää markkinainformaatiosta ne avain-asiat, joiden avulla voi tehdä päätöksen vetäytymisen- tai edelleen markkinoilla pysymisen suhteen.

Mitä suuremmaksi oma sijoitusvarallisuus kasvaa, sen tärkeämpää on tappioiden välttäminen, koska uutta pääomaa ei ole enää mahdollista saada samassa suhteessa sijoitusten kokoon verrattuna. Tällöin ei siis uudella pääomalla ole mahdollista korjata tekemiään virheitä samalla tavalla, kuin sijoitusuran alussa, milloin salkku oli omiin ansiotuloihin suhteutettuna sangen pieni.

Älä murehdi markkinoiden suunnasta,
vaan tee sen edellyttämiä toimenpiteitä.
Pörssiromahduksessa on erinomaiset mahdollisuudet tehdä suuriakin voittoja, mutta se ei onnistu ellei siihen ole varautunut oikeaan aikaan. Mikäli olet ollut markkinoiden pohjakosketukseen saakka täydessä osakepainossa, ei sinulla juuri ole mahdollisuutta hyötyä tulevasta nousurallista, paitsi ison sijoituslainan avulla, joka taas tulee muodostamaan huomattavasti lisää riskiä salkkuusi. Tästäkin huolimatta salkkusi netto-arvo ei tule kohoamaan entisiin lukemiinsa, saatikka sen ylitse kovinkaan nopeasti, vaikka monet jo juhlisivatkin salkkujensa arvojen kaksinkertaistumista.

Toisin sanoen on tärkeää kasvattaa varallisuutta, mutta vieläkin tärkeämpää pyrkiä välttämään suuret tappiot. Osta halvalla, myy kalliilla - on helpommin sanottu, kuin tehty, mutta siihen tulisi totisesti pyrkiä. Sijoittaja ei saisi tunteilla, vaan hänen tulisi perustaa päätöksensä faktoihin. Miten pitkään nousu on jatkunut? Onko nousu ollut jyrkkää? Ovatko markkinoiden odotukset ylioptimistiset, vai liian pessimistiset? Onko kasvu aitoa ja yritysten tulokset kestävällä pohjalla? Miten suuria yritysten maksamat osingot ovat?

Trendi on myös sijoittajan frendi! Älä ala taistelemaan liikaa markkinoita vastaan, vaikka eri mieltä olisitkin, mutta pyri havaitsemaan tulevat käänteet.  Liikaa kaupankäyntiä ja hätiköintiä on vältettävä, etenkin myymisen suhteen. Tutki markkinoita rauhassa, äläkä lähde sopuloimaan 
muiden mukana.  Kärsivällinen sijoittaja on järkevä sijoittaja. Luota strategiaasi, mutta jos se ei osoittaudu pitkällä aikavälillä toimivaksi, mieti rauhassa olisiko sitä syytä päivittää ja muokata. Miksi se ei toimi ja miten sen saisi toimimaan?

Nousun alkaessa ja jatkuessa rahan tekeminen on lastenleikkiä. Sillä, mihinkä osakkeisiin sijoittaa ei ole hirvittävän suurta merkitystä, koska lähes kaikkien yhtiöiden osakkeet nousevat. Ratkaisevaa on ajoitus ja kärsivällisyys. Mutta sitten, kun suurin nousu on jo takana päin, alkaa yhtiöiden valinnoillakin olemaan suurta merkitystä. Erityisesti laskumarkkinoiden aikana tehdään ne suurimmat päätökset, joissa sijoittajien osaaminen loppupeleissä punnitaan. Tällöin tapahtuu suuria varallisuuden siirtymiä, jolloin toiset häviävät valtavia omaisuuksia, kun toiset taas vuolevat kultaa.

Pörssin eri vaiheet ovat:

1. Nousun alku
    - Sijoittajien usko alkaa palautua
    - Suuretkaan negatiiviset uutiset eivät pudota kursseja
2. Nousun keskivaihe
    - Yritysten tulokset alkavat parantua ja se heijastuu kursseihin
3. Nousun pysähtyminen
    - Kurssitasot ovat korkealla
    - Viimeisetkin piensijoittajat alkavat luotaa osakkeisiin
    - Kurssikeinottelu on suurta
    - Voittojen tekeminen osakkeilla alkaa olla hankalaa
4. Laskun alkaminen
    - Positiiviset uutiset eivät nosta kursseja
    - Osakkeilla ei juuri ole arvonnousumahdollisuuksia
5. Laskun keskivaihe
    - Osakkeiden myyntimäärät ovat suuria
    - Yhtiöiden tulokset alkavat heiketä
6. Laskun pysähtyminen
    - Hyvistä ja vahvoista yrityksistä yritetään päästä eroon mihin hintaan tahansa
    - Viimeinen lasku on usein hyvin jyrkkä

Sijoittajien tulisi siis pyrkiä suureen osakepainoon siinä vaiheessa, kun lasku pysähtyy. Tällöin parhaimmat mahdollisuudet suuriin kurssinousuihin ovat syklisissä yhtiöissä. Osakepainoa tulisi taas laskea ja niistä luopua lähes kokonaan, kun kurssit ovat kohonneet jo pitkänaikaa ja arvostustasot ovat useilla eri mittareilla mitattuna korkealla. Nousun loppuvaiheilla olisi syytä keskittyä defensiivisimpiin yhtiöihin, jotka maksavat suurta osinkoa kurssitasoon katsottuna.

Ostojen ja myyntien täydellinen ajoittaminen on kuitenkin mahdotonta. Mikäli osaat suunnilleen arvioida missä mennään ja teet sen mukaisia toimenpiteitä olet jo todella pitkällä. Tällöin osakkeiden myynti- ja osto-ohjelmista on suuri apu.  Milloinkaan ei kaikkea pääomaa kannata sijoittaa 100 prosenttisesti, jotta voi käyttää mahdolliset eteen tulevat ostotilaisuudet hyväkseen.

Sijoita voittaaksesi, älä jännityksen vuoksi. Taloudellisesti älykäs ihminen osaa rahan ansaitsemisen ja kasvattamisen lisäksi suojata ja säilyttää varallisuutensa!

(Kuvat: Freedigitalphotos.net, Stuart Miles ja digitalart)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti