lauantai 5. marraskuuta 2011

Miksi taloudesta täytyy olla kiinnostunut

Jeroen Van Oostrom, Freedigitaldhotos.net
Nykypäivänä kaikki pyörii rahan voimasta. Systeemiä ei voi yksi henkilö muuttaa, joten siihen on syytä sopeutua. Maapallo on täynnä yksilöitä ja yhteisöjä, jotka kaikki kilpailevat samoista rahoista toisiaan vastaan. Rahajärjestelmä on rakennettu niin, että rahasta on ja tulee aina olemaan puutetta. Toisilla talous on ylijäämäinen, kun toisilla taas alijäämäinen.

Maailman muuttuessa tulee jokaisen ymmärtää miten tärkeää oman talouden hoitaminen on. Sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Elintaso on pääosin toki kohentunut, mutta tuloerot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tämä johtaa auttamattomasti epätasa-arvoisuuteen ja uudenaikaisen luokkayhteiskunnan syntyyn.  

Valtion apuun ei kannata enää tuudittautua. Huoltosuhteen muuttuessa, valtion menot nousevat, tulot laskevat ja velka kasvaa. Tämä ei tiedä hyvää vähätuloisille ja -varaisille ihmisille. Työuria pidennetään, tukia lakkautetaan, sosiaali- ja terveyspalveluiden laatu kärsii. Valtiolla ei yksinkertaisesti ole varaa nykyisen kaltaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan.  Toivottavasti tämä tajutaan ennen, kuin ajaudutaan liian syvälle velkavankeuteen.

Nykyisin taloudellista asemaa ei todellakaan turvata korkeakoulutuksella, vaan päinvastoin. Korkeasti koulutetuista on ylitarjontaa, eivätkä työelämän tarpeet aina oikein vastaa koulutusta. Nuorelle ihmiselle korkeakoulutus on aivan valtava satsaus. Siihen menee aikaa, jopa kuusi vuotta, mutta tienaako hän niin paljoa enemmän, jotta opiskelusta olisi oikeasti hyötyä? Useimmissa tapauksissa tuskinpa, ainakin mikäli katsomme asiaa vaihtoehtokustannusten kautta!

Hyvään ja onnelliseen elämään kuuluu vapaus ja turvallisuus, jotka voidaan saavuttaa rahan avulla. Miksi et siis tavoittelisi taloudellista riippumattomuutta? Kuvittele tilanne, jossa kaikki perustarpeesi rahoitettaisiin passiivisilla pääomatuloilla. Eikö olisi hienoa, ettei sinun tarvitsisi kantaa huolta ja murehtia raha-asioista, vaan voisit keskittyä sinua kiinnostaviin asioihin. Sinun ei tarvitsisi kituuttaa aina seuraavaan palkkapäivään asti ja murehtia miten saat rahat riittämään. Töissä käyminen on täysin vapaaehtoista ja tämän takia myös mukavampaa. Edes työpaikallasi edessä olevat yt-neuvottelut ja mahdollinen irtisanominen ei sinua pelottaisi, koska taloutesi on turvattu.

Taloudellinen riippumattomuus on mahdollista myös tavalliselle duunarille, kunhan vain osaa hoitaa asiansa ajoissa kuntoon. Toki se vaatii pitkäjänteisyyttä ja ponnisteluita, mutta mahdollista se, joka tapauksessa on. Tosin nuori-ikä on tässä avainasemassa. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei ainut vaihtoehto ole täysi taloudellinen vapaus, vaan välimuotoja on myös olemassa.

Voit rakentaa itsellesi vaikkapa sellaisen sijoitussalkun, jotta pystyt vähentämään työntekoa.  Esimerkiksi 50 000 euron osakesijoituksista voit saada verojen jälkeen, lähemmäs 2 000 euroa osinkotuloja vuodessa. Näin pystyt olemaan töistä pois, jopa kuukauden vuodessa ja salkun kasvaessa yhä kauemmin.  Tai mitäs jos hankkisit, sijoitusasunnon? Siinä oman pääoman ei tarvitsisi olla niin suuri, vaan voisit käyttää pankin tarjoamaa vipuvoimaa, eli lainaa hyödyksesi.

Tärkeintä kuitenkin nyt on se, että otat oman taloutesi haltuun.  Lopetat yltiöpäisen tuhlailun, kasaat vararahaston ja maksat mahdolliset velkasi pikimmiten pois. Tämän jälkeen voit yrittää hankkia useampia tulonlähteitä. Älä sorru kulutusyhteiskunnan uhriksi, vaan ajattele itse ja ole oman elämäsi herra, älä vanki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti