perjantai 4. marraskuuta 2011

Alkusanat

Granth Cochrane, freedigitalphotos.net

Olen jo pitkään seurannut kymmeniä eri blogeja, jotka käsittelevät sijoittamista. Näiden innoittamana päätin myös itse perustaa oman sivuston. Tarkoituksenani on käsitellä henkilökohtaista taloudenhallintaa kokonaisvaltaisella tavalla. Haasteena tulee olemaan omintakeisen tyylin löytäminen, jottei blogista muodostuisi liian identtistä vastaaviin verrattuna.

Tämän blogin avulla uskon saavani hieman uudenlaista näkökulmaa oman toimintani tueksi. Taloudellisia päätöksiä tehtäessä on tärkeää toimia suunnitelmallisesti ja siten, että se lopullinen tavoite pysyy kirkkaana mielessä, myös epävarmoina aikoina. Kun pörssikurssit laskevat voimakkaasti ympäri maailmaa, valuutta on kriisissä, valtiot painivat velkaongelmiensa kanssa ja media lietsoo vielä paniikkia, voi usko omaan strategiaan olla koetuksella jokaisella.

Itse olen säästänyt aivan pienestä pitäen. Ensin säästöpossuun ja sitten pankkitilille, kunnes aloin pikkuhiljaa tajuamaan, miten säästöjeni arvo laskee jatkuvasti. Muistan hämärästi, miten käsiini osui erään kivijalkapankin esite yhdistelmärahastosta. Tällöin säästötililläni oli rahaa arviolta noin 5 000 €. Harkitsin jonkin aikaa sijoittavani kyseiseen rahastoon, mutta pupu tuli pöksyyn, pelätessäni vaivalla säästettyjen rahojen menettämistä. Aikaa kului noin vuosi, säätöni olivat taas kasvaneet ja aloin tosissani ajatella, ettei tässä ole mitään järkeä. Niinpä istuuduin tietokoneen ääreen pienessä opiskelija-asunnossa, googlasin toimintaohjeita ja muutaman tunnin päästä olin avannut itselleni arvo-osuustilin Nordnetissa.

Luin kuinka ostot kannattaa hajauttaa ajallisesti, mutta kuinkas ollakaan kaikki säästöni olivat kiinni osakkeissa yhdessä hujauksessa. Tämähän on samperin mukavaa hommaa ja ahneus valtasi pelon! Salkkuni oli voitolla peräti viikon ajan, kunnes alkoi se lasku. Oli kesäkuu 2007. No kyllähän te tiedätte milloin se lasku sitten päättyi. Ostin lisää osakkeita aina kun vain sain uutta rahaa säästöön, sillä sijoitusoppaiden mukaan aina kannattaa ostaa osakkeita ajallisesti hajauttaen. Katson tekemääni Exceliä maaliskuussa 2009, säästöistäni ei ole edes puolia jäljellä. Yksinkertaisesti laskettuna sijoitetun pääoman arvo on -54 % ja indeksoitu tuotto -83 % . Tämä, jos mikä oli erinomainen oppikoulu aloittelevalle sijoittajalle. Itseäni naurattaa, kun muistelen ensimmäisiä ostojani ja kuinka se pisti vihaksi, kun tuhannen euron sijoitus meni muutaman kympin tappiolle. Hieman on sietokyky tuosta noussut, kun nyt puhutaan kymppien sijaan kymppitonneista.

Puolitoista vuotta eteenpäin säästöni olivat uuden pääoman ja voimakkaan kurssinousun ansiosta nousseet 20 % plussan puolelle, kunnes taas alkoi markkinoilla myllerrys. Salkkuni on tällä hetkellä 5 % tappiolla ja indeksoitu tuotto 3,5 vuoden sijoitushistoriani ajalle -19 %, joten en voi kehua onnistuneeni. En kuitenkaan aio hautautua itsesääliin ja mennä nurkkaan mököttämään. Siitä tämä blogi on yksi esimerkki. Tahdon kehittää itsestäni paremman sijoittajan ja opiskella alaa paremmin. Minun tulee totisesti tehdä itselleni kunnon kirjallinen sijoitusstrategia. Miten sen tekeminen ja varsinkin siinä pysyminen voi olla niin pirskatin vaikeata?  

Toivotan teidät kaikki avosylin tervetulleeksi lukemaan uutta blogiani! Toivottavasti onnistun luomaan jatkossa mielenkiintoista ja hyödyllistä sisältöä, josta on iloa niin uusille kuin jo asiaan perehtyneillekin sijoittajille ja säästäjille.

Vietetään mukava loppuvuosi, kehitetään itseämme ja ennen kaikkea nautitaan elämästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti