sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Downshiftaamista ja minimalismia

minimalismi
Kevätaurinko lämmittää ja valaisee mielen. Valon lisääntyessä olen taas saanut valtavasti energiaa ja iloisuutta elämään. Tämän energian siivittämänä olen nyt useamman viikon ajan pohdiskellut elämääni ja tyhjentänyt asuntoani turhasta tavarasta ja vienyt niitä kierrätykseen.

Olen mm. hävittänyt 99% papereistani ja jättänyt jäljelle ainoastaan koulutodistukset, asunnon kauppakirjat, sekä auton asiakirjat ja skannannut niistä vielä kopiot Pdf-muotoon. Sellaiset "puolitärkeät" asiakirjat skannasin myös ja lähetin Google Driven pilvipalveluun, mutta tuhosin paperiversiot. Latasin kännykkään myös TinyScanner aplikaation, jolla on todella kätevää skannata papereita nopeasti ja lähettää haluamaansa pilvipalveluun (Evernote, Google, Dropbox ym.) Tärkeisiin asiakirjoihin suosittelen kuitenkin laadukasta skanneria. Tämän operaation seurauksena paperinkierrätykseen päätyi n. 1,5m korkuinen paperikasa ja useita mappeja ja kansioita hävisi kaapista, sekä mahtavana bonuksena pääsen kännykälläni tai millä tahansa tietokoneella parissa sekunnissa tarkastelemaan kaikkia asiakirjojani, mikäli tarvetta siihen ilmenee. Otin käyttööni myös Googlen kuvat palvelun, johon siirsin kaikki valokuvani, sekä kotivideoni ja nekin ovat nyt samallalailla järjestyksessä ja ulottuvissani missä ja milloin tahansa. Olen nyt siirtynyt todellakin digiaikaan - en omista yhtään cd/dvd-levyä, kaikki laskuni tulevat e-laskuna verkkopankkiin ja postilaatikossani on mainos- ja ilmaisjakelukielto. Postilaatikkooni tulee ainoastaa veroilmoitus ja äänioikeuslipuke - ehkä noistakin päästään vielä joskus eroon?

Vaikka ostan vaatteita hyvin harvoin (ehkä kerran vuodessa pari kpl), niin tästä huolimatta vein Uffin laatikkoon viisi ostoskassillista kampetta. Hävitin paljon myös vanhaa elektroniikkaa (kännyköitä, erilaisia johtoja, vanhan digikameran jne.) ja pari huonekalua. Nyt minulla on huomattavasti enemmän kaappitilaa, kuin tavarani edellyttäisivät. Tämän ansiosta saan kaikki tavarat näkyville ja helposti otettaviksi. Tiedän mitä omistan ja mikä on minkäkin paikka, eikä edes harvoin tarvittaviakaan asioita tarvitse penkoa kaappien pohjalta, vaan nekin ovat helposti saatavilla. Vieläkin minulla taitaa jonkin verran olla turhaa tavaraa, mutta tavoitteena on luopua kaikesta mitä en oikeasti tarvitse ja panostaa laatuun niissä tavaroissa mitä tarvitsee.

Kirjoitin viime syyskuussa aikomuksistani vähentää sivutöiden määrää. Ne ovatkin puolittuneet, jonka seurauksena kuukausituloni ovat pudonneet nettona noin 500 eurolla. Nyt olen kuitenkin päättänyt irtisanoutua sivutöistäni kokonaan kesäloman jälkeen (että saan kuitenkin vielä täydet lomarahat).

työmatkaTämän päätöksen seurauksena olen tullut myös siihen tulokseen, että pärjäisin ilman omaa autoa ja olenkin harjoitellut autotonta elämää nyt muutaman viikon ajan. Ostin auton vuonna 2014 jotta pääsen töihin, mutta nyt päätyöni on sijainnut jo yli vuoden ajan pyöräilyn/julkisenliikenteen ulottuvilla ja ainut pakko auton käyttöön on ollut sivutöissä käyminen ja kun se tulee nyt loppumaan, voin mielestäni aivan hyvin luopua samalla autostanikin. Viime vuonna yksityisautoiluun meni noin 285€ kuukaudessa + auton arvon lasku. Vaikka auto olisi kiva olla, niin se ei kuitenkaan ole tilanteessani noin suuren rahasumman arvoinen kapistus ja tarvittaessa tuolla rahalla saa vuokrattuakin monta kertaa auton, jos tarvetta silloin tällöin ilmenisi. Tämän lisäksi pääsen vielä sijoittamaan autosta saatavan summan ja kumuloimaan näin vielä lisää rahaa. Nyt kun olen taas pyöräillyt päätyöhöni maisemareittejä (22km suuntaansa), niin olen ollut aamuisin paljon iloisempi ja energisempi, kuin autolla kiroillessa aamuruuhkissa. Mikäli kesän ulkopuolella en halua pyöräillä töihin, niin pääsen kulkemaan junalla suhteellisen helposti ja työnantaja osallistuu vielä 120 eurolla vuodessa matkakuluihin. Mikäli kulkisin puolet vuodesta julkisilla töihin, niin se tulisi maksamaan itselleni ainoastaan noin 250€ vuodessa, eli melkoinen säästö nykytilanteeseen nähden! Vaikka luovun sivutöistäni, niin auton myynnin ja progressiivisen verotuksen ansiosta uskon pystyväni saavuttamaan 1000€/kk säästöt osakkeisiin ja menojen laskevan noin 700-800 euroon kuukaudessa + asuntolainan lyhennysosa 400€/kk.

Näiden päätösten seurauksena elämänlaatuni paranee, vapaa-aika lisääntyy ja taloudellinen riippumattomuus lähenee!

3 kommenttia:

 1. Moi! Miten on ensimmäinen kuukausi downsiftausta mennyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivutöitä en ole nyt reiluun kuukauteen tehnyt ja päätyöstäkin ollut lomalla, eli siltä osin äärimmäisen leppoisasti on mennyt. Olen saanut "ladattua akkuja" ja alkaa tuntua siltä, että päätöissäkin saattaisi olla taas mukava käydä, kunhan se pysyy kohtuuden rajoissa.

   Tavaran vähentämiseen olen ollut äärimmäisen tyytyväinen ja se on vaikuttanut selvästi mielentilaani. Auto oli minulla noin kolme viikkoa myynnissä, eikä varteenotettavia ostotarjouksia tullut, vaikka alensin hintaa kahteen kertaan ja se oli mielestäni varsin kilpailukykyinen muihin myynti-ilmoituksiin verrattuna. Tämän jälkeen minut kuitenkin puhuttiin ympäri ja pyörtämään päätökseni auton myynnistä, joten poistin myynti-ilmoituksen ja auto seisoo edelleen parkkipaikalla. Tosin en sillä juurikaan ole ajanut kesän aikana. Täytynee vielä talven räntäkelien ajan tutkailla tilannetta ja palata uudelleen myyntipuuhiin jos siltä tuntuu. Olen ollut pitkään niin pahasti kahden vaihella että pidänkö vai myynkö auton, niin minut on äärimmäisen helppo puhua suuntaan tai toiseen. Mielellään sen pitäisin, mutta onko se sen hinnan arvoista? Toki rahaahan minulla siihen on, eli kyse on puhtaasti omista arvovalinnoistani.

   Poista