tiistai 6. tammikuuta 2015

Allokaatiosuunnitelman päivitys

Sijoitussuunnitelmassani sanotaan:
Lähtökohtaisesti sijoitussuunnitelman tulee pysyä muuttumattomana. Ajan kuluessa on kuitenkin syytä nojautua elinkaariajattelu -malliin ja muuttaa allokaatiota riskinkantokyvyn mukaisesti. Muuotoksia voidaan tehdä myös löydettäessä sopivampia ja kustannustehokkaampia sijoitustuotteita. Luonnollisesti jos sijoitussuunnitelmassa havaitaan selkeitä virheitä, voidaan muutoksia tehdä myös tällöin. Muista syistä tehtävät muutokset on harkittava ja perusteltava erittäin tarkaan. Muutoksia tehtäessä on pyrittävä minimoimaan muutoksista aiheutuvat kustannukset, verot ja muut haitat.

Rahastojen kulut pienentävät vuosikymmenien aikana sijoittajan saamaa tuottoa merkittävästi, etenkin kun huomioidaan vaihtoehtoiskustannus, jossa maksetut kulut olisivatkin kasvaneet korkoa korolle. Tämä on yksi merkittävimmistä syistä miksi aktiiviset rahastot häviävät indeksille. On kuitenkin huomioitava, että vaikka passiiviset indeksi(osuus)rahastot ovat yleisesti aktiivisia halvempia, myös niiden sisältä löytyy merkittäviä eroja.



iShares Core Sarja

Maaliskuussa tekemäni sijoitussuunnitelman mukaisen allokaation TER (Total Expense Ratio) olisi koko salkun osalta 0,40%. Sitä voidaan pitää halpana, mutta jos vertaamme lukua esimerkiksi Vanguardin ETF:iin, niin se kalpenee niiden rinnalla (esim. VTI:n TER on 0,05%). Kuten olen aiemminkin maininnut niin verotuksellisista syistä (osinkojen automaattinen uudelleen sijoittaminen) korkeammat kulut ovat kuitenkin vahvasti perusteltuja. BlackRock on sittemmin lähtenyt kilpailemaan kuluilla ja lanseerasi viime vuonna uuden Core ETF-sarjan myös Euroopaan. Se on joukko matalakustanteisia ETF:iä, jotka on tarkoitettu salkun ytimen rakennuspalokoiksi. Esimerkiksi iShares Core S&P500 (SXR8) sijoittaa osingot uudelleen ja sen TER on ainoastaan 0,07%, eli lähes samalla tasolla VTI:n kanssa.

Nykyisen salkkuni kallein ETF on DBX1 (db-xtrackers, Emerging markets), jonka TER on 0,65%. Uudesta Core sarjasta löytyy kuitenkin selvästi halvempi vaihtoehto, jonka sisältö erottuu myös edukseen sistältäessään myös pienten yhtiöiden osakkeita. IS3N-ETF:n (iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF)  TER on 0,25% ja se kuuluu nykyisin myös Nordnetin ETF-kuukausisäästämis ohjelmaan. Olenkin keskeyttänyt ostot DBX1:seen ja korvannut ne IS3N:llä. Tulen lähiaikoina myös myymään omistamani DBX1-ETF:t ja ostamaan tilalle IS3N-ETF:iä. Pidän liikettä järkevänä, koska pystyn luopumaan DBX1:stä ilman veroseuraamuksia ja IS3N-ETF:t voin hankkia ilmaiseksi kuukausisäästämis ohjelman kautta. Myytäessä joutuu toki maksamaan kaupankäyntikulut ja ajoittamiseen liittyy kurssiriski, mutta pitkällä aikavälillä säästöjä luulisi syntyvän. 100K euron salkussa kehittyvien markkinoiden osuus olisi 10K euroa. 0,45%-yksikön lasku kuluissa merkitsee 45 euron säästöjä vuodessa.

Toinen muutos koskee DXS6-ETF:ää (db-xtrackers Pacific ex-Japan), jonka korvaan SXR1:llä (iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF). Tällöin TER tippuu 0,45-prosentista 0,20-prosenttiin. Kuten kehittyvien markkinoiden tapauksessa, myös tässä myyn jo omistamani DXS6-ETF:t ja ostan tilalle halvempia SXR1-ETF:iä.

Kulujani pienetää aiempaan laskelmaani verrattuna myös DX2J-ETF:n (db x-trackers MSCI Europe Small Cap) tuleminen mukaan Nordnetin ETF-kuukausisäästämis ohjelmaan. Täten jatkossa ainoita suoraan ostettavia ETF:iä ovat XB4S (db-xtrackers, S&P500 equal weight) ja DXS2 (db-xtrackers, Russell2000).


Nordnetille kilpailija?


Olen harkinnut kulujen alentamista myös ryhtymällä Lynxin asiakkaaksi, jolloin saisin ostettua näitä kahta ETF:ää reilusti halvemmalla. Yrittäessäni avata tiliä Lynxiin, sivusto ohjaa minut tilaamaan jotain ihmeen tietopakettia (en halua mitään samperin pakettia, vaan avata tilin ja sijoittaa halvalla, nopeasti ja helposti), enkä tiedä miten se ohitetaan. Sivusto vaikuttaa muutenkin aika hankalalta ja vanhanaikaiselta. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen Nordnetin ETF-kuuskausisäästämiseen ja minua mielyttää ajatus, että kaikki sijoitukseni olisivat samassa paikassa. Lisäksi minulla ei ole tarvetta sijoittaa XB4S- ja DXS2-ETF:iin kovin montaa kertaa vuodessa, joten enköhän minä vielä pitäydy pelkästää Nordnetin asiakkaana (tosin edelleen toivoen, että he alentaisivat ulkomaan pörsseissä tehtävien kauppojen toimeksiantokuluja).

Allokaatio painotusten muutoksia

En ole täysin pystynyt pitämään näppiäni erossa "allokaatiopiirakasta", vaan olen muokannut hieman niiden painotuksia. XB4S-ETF:n paino nousee 30-prosentista 45-prosenttiin, DXS2-ETF:n paino laskee 30-prosentista 20-prosenttiin ja DX2J-ETF:n paino laskee 20-prosentista 15-prosenttiin. Muutokset toteutetaan ainoastaan ostamalla, ei myymällä ja olen jo aloittanut toimenpiteet. 

Sijoitussuunnitelmani mukaan muutokselle tulisi olla vahvat perustelut, mutta sellaisia en valitettavasti pysty nyt antamaan. Olen todella tykästynnyt S&P500 equal weight -ETF:ään ja koska salkkuni sisältää todella paljon small cap osakkeita (toki tasapainotettu S&P500 -indeksi ei hirveästi keskimääräistä yhtiökokoa nosta), niin ajattelin tehdä tälläiset muutokset. Paras perustelu, jonka pystyn antamaan on, että -"uusi allokaatio tuntuu ja näyttää miellyttävämmältä". Toki yksi selvä hyöty muutoksesta löytyy, sillä XB4S on 0,15%-yksikköä halvempi kuin DXS2 ja 0,10%-yksikköä halvempi kuin  DX2J.

Yhteenveto

Kahden ETF:n vaihtamisen ja painotusten muuttamisen seurauksena koko salkun TER-luku alenee 0,41-prosentista 0,34-prosenttiin. 100K euron salkussa tämä merkitsee 70 euron vuosittaista kulujen laskua. Tavoiteltavan 1milj. euron salkussa säästö olisi siis 700 euroa vuodessa (+korkoa korolle). Lisäksi uudesta salkusta löytyvät nyt myös kehittyvien markkinoiden small cap -osakkeet, jotka ennen puuttuivat. Allokaatio painotusten muuttamisen järkevyys on kysymysmerkki. Koetan jatkossa pysyä vahvemmin kiinni suunnitelmassa XD.

osakesijoittaminen
Päivitetty allokaatiotavoite

3 kommenttia:

  1. Sama kokemus tuli Lynxin palveluista. Hankala ja jäykistelevä.
    Suunnitelmasi on hyvä., jos vain maltat pysyä siinä.

    VastaaPoista
  2. Aika kivan näköinen piirakka. Siinä on riski mukavasti hajallaan (oletetusti).
    -Peter Quinn


    VastaaPoista
  3. Juu siis kyseessä olikin menneisyys.
    -Peter Quinn

    VastaaPoista